Żółta woda
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Radek
- Kontakt:
Żółta woda
witam mam problem ok 2 miesiące temu w akwarium zrobiła mi się żółta woda .Wodę podmieniał wcześniej 2 x w miesiącu ale stwierdziłem że będę tylko raz w miesiącu podmieniał wodę(może to jest powodem żółknięcia wody )dodam jeszcze że zacząłem podawać Co2 .Więc nie wiem w czym tkwi problem ?
- pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Re: Żółta woda
Opisz akwarium (obsade,rośliny , podłoże itp.)
Podmiane rób co tydzień 1/5 wody. :]
Podmiane rób co tydzień 1/5 wody. :]
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Jakie robisz podmiany? Jaki posiadasz filtr?
I to jest raczej minimum.pavelek pisze:Podmiane rób co tydzień 1/5 wody. :]
I Still Haven't Found What I'm Looking For
-
- Forumowicz
- Kontakt:
podmieniam połowę wody filtr wewnętrzny z wkładem w którym posiadam Ceramikę
-
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
Podmiany dosyć radykalne przy zbyt ubogiej filtracji. Filtr wewnętrzny to za mało jak na takie akwarium. Minimum dobra kaskada a najlepiej kubełek. Powinno rozwiązać Twój problem. Z czego podajesz CO2? Przy jakim podłożu i jakim świetle? Jaką obsadę posiadasz?
-
- Forumowicz
- Kontakt:
4 neonki 2 kirysy glonojad 2 brzanki rekinie i 5 rhodostomusów i 2 platki
Co2 podaje z puszki tzn takiej jak dezodorant.Wracając do tematu filtra to właśnie się przymierzam do zewnętrznego
podłoże to piasek kwarcowy jedna połowa a druga to żwir światło 2x18w.wiem pewnie zaraz dostane ochrzan za to że mam zbyt słabe światło ale niestety nie wiem jak zabrać się za przerabianie pokrywy bo oświetlenie na T8 jest trochę drogie i chciałem przejść na T5
Co2 podaje z puszki tzn takiej jak dezodorant.Wracając do tematu filtra to właśnie się przymierzam do zewnętrznego

- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Zacznij od prawidłowych podmian i poprawy filtracji. To pomoże na "żółtą wodę". A światłem i roślinami zajmiemy się później.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Forumowicz
- Kontakt:
prawidłowych podmian tzn jakich ile razy w miesiącu a z filtrem będzie ciężko :/ szukam jakiegoś zewnętrznego używanego ale nigdzie nie mogę znaleźć i zastanawiam się czy używany filtr zewnętrzny będzie dobrym pomysłem ?
- bercia289
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Bernadetta
- Nazwisko: Baranowicz
- Kontakt:
hmm pavelek napisał;) co tydzień;) czyli wypada 4 z 5 podmian w miesiącu,
nie jest złym pomysłem ale ja bym nie upiła używanego,bała bym się, że będzie nieszczelny, a z nowym zawsze masz tę pewność, ze masz gwarancję jeszcze
nie jest złym pomysłem ale ja bym nie upiła używanego,bała bym się, że będzie nieszczelny, a z nowym zawsze masz tę pewność, ze masz gwarancję jeszcze
Nie każdy kto posiada akwarium jest akwarysta.
./redir/https://www.facebook.com/SklepZoologicz ... ts&fref=ts
NIE MĘCZ RYB W KULI!!!
./redir/http://allegro.pl/Shop.php/Show?id=9626199
./redir/https://www.facebook.com/SklepZoologicz ... ts&fref=ts
NIE MĘCZ RYB W KULI!!!
./redir/http://allegro.pl/Shop.php/Show?id=9626199
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Prawidłowa podmiana to 20 do 30% wody regularnie raz w tygodniu. Do tego potrzebny Ci sensowny filtr. Niekoniecznie zewnętrzny, do akwarium 112l spokojnie możesz stosować jeszcze filtr wewnętrzny, np. Aqua Szut Junior Bio 500 N. Dostaniesz go za jakieś 70 zł.
Do tego dochodzi jeszcze właściwa opieka nad filtrem - czyli w przypadku filtrów wewnętrznych chodzi o cotygodniowe delikatne wypłukanie gąbek w wodzie pochodzącej z podmiany. Delikatne - a więc nie jest to pranie, tylko opłukanie z większych śmieci tak, żeby złoża bakterii pozostały nieuszkodzone.
oczywiście - warto przemyśleć zakup filtra zewnętrznego - będziesz mógł zaglądać do niego znaaaaacznie rzadziej, do tego jest o wiele bardziej wydajny biologicznie. Czy używany - zwykle można się nad takim zakupem zastanowić, tyle że trzeba zwrócić uwagę na stan techniczny filtra i głównie zaworków - czy nie ciekną, czy nie są popękane itp. Dobrej jakości filtr może działać nawet kilkanaście lat - więc nie jest zwykle problemem, że ktoś używał go rok czy dwa.
Do tego dochodzi jeszcze właściwa opieka nad filtrem - czyli w przypadku filtrów wewnętrznych chodzi o cotygodniowe delikatne wypłukanie gąbek w wodzie pochodzącej z podmiany. Delikatne - a więc nie jest to pranie, tylko opłukanie z większych śmieci tak, żeby złoża bakterii pozostały nieuszkodzone.
oczywiście - warto przemyśleć zakup filtra zewnętrznego - będziesz mógł zaglądać do niego znaaaaacznie rzadziej, do tego jest o wiele bardziej wydajny biologicznie. Czy używany - zwykle można się nad takim zakupem zastanowić, tyle że trzeba zwrócić uwagę na stan techniczny filtra i głównie zaworków - czy nie ciekną, czy nie są popękane itp. Dobrej jakości filtr może działać nawet kilkanaście lat - więc nie jest zwykle problemem, że ktoś używał go rok czy dwa.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Forumowicz
- Kontakt:
Mój filtr to Unifilter 1000 do akwarium 250-350L wydajność to 1000l w ciągu godz
-
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
Za kwotę 70zł to ja byk chwytał jednak kaskadę. 

- pszemoo
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Przemek
- Kontakt:
U mnie w 112 l działa kaskada HBL-701, tani (ok 40 zł), cichy i posiada skimmer. Jak na razie wystarczający ;)
72 l - roślinne
112 l - mcharium
112 l - mcharium

-
- Forumowicz
- Kontakt:
jednak wolę się wstrzymać i kupić sobie jakiś zewnętrzny taki za 200stówki powinien być dobry .Lub czekam na propozycje filtrów zewnętrznych jakie polecacie 
Co myślicie o filtrze zewnętrznym JBL CristalProfi e700?

Co myślicie o filtrze zewnętrznym JBL CristalProfi e700?