Witam serdecznie i proszę o pomoc.
Mam akwa 54l założone 10 września br.
Dojrzewało do 5 października i nic sie nie działo niepokojącego, parametry wody były ok - wtedy zakupiłam 10 gupików i 2 kiryski pstre.
Rośliny - 1 Echinodorus amazonicus i 1 Anubias barteri.
Podłoże - żwirek
Filtr Tetratec IN 600 plus - dwukomorowy zasobnik.
Woda zaczęła mi mętnieć już po 2 dniach i poziom NO3 wynosi dzisiaj o zgrozo między 20-40 ppm mg/l NO2 5,0 ppm mg/l , GH 300, KH 300, PH 8. Temperatura w akwa 26 stopni
Testy niestety paskowe Tropicala 5 w 1
Co może być przyczyną tego zmetnienia i co mogę zrobić żeby parametry mi tak nie rosły? Czy czegoś mi w akwa brakuje?
Rybki na razie zachowują się normalnie.
mętna woda w 2 dni
Moderator: ModTeam
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Re: mętna woda w 2 dni
Jak z podmianami wody?
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Nazwisko: Olszewski
Filtr działa cały czas? Nie padła żadna ryba?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Karolina
Filtr działa cały czas. Podmieniłam dziś wodę-jest trochę lepiej ale pewnie nie na długo. Ile pokarmu powinnam sypać? bo sypie 2 razy dziennie po 1 szczypcie. Może za dużo i stąd ta mętna woda?
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Nazwisko: Olszewski
Co oznacza, że podmieniłaś dzisiaj wodę? Podmieniasz ja regularnie co tydzień? Jak dbasz o filtr?
A co do jedzenia - musisz tak dobrać ilość pokarmu, żeby ryby zjadły wszystko w przeciągu ok. 2-3 minut.
A co do jedzenia - musisz tak dobrać ilość pokarmu, żeby ryby zjadły wszystko w przeciągu ok. 2-3 minut.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Karmienie ustal poprzez obserwację ryb. Sypnij trochę i obserwuj ile pokarmu opada na dno. Jeśli dużo, to syp mniej.
Masz mało roślin, dołóż coś szybko rosnącego.
Jaką grubość ma wysypany żwirek? Jeśli jest go za mało, to podłoże nie uczestniczy w pochłanianiu syfów.
Filtr jest właściwie na granicy wydajności, a wkłady są małe. W takim zbiorniku będzie potrzebne porządne podłoże i odpowiednia ilość roślin. To one będą głównie utrzymywały parametry wody na przyzwoitym poziomie.
Te testy to raczej są mało prawdomówne :/
Podmiany wody raz w tygodniu, co najmniej 10 litrów.
Masz mało roślin, dołóż coś szybko rosnącego.
Jaką grubość ma wysypany żwirek? Jeśli jest go za mało, to podłoże nie uczestniczy w pochłanianiu syfów.
Filtr jest właściwie na granicy wydajności, a wkłady są małe. W takim zbiorniku będzie potrzebne porządne podłoże i odpowiednia ilość roślin. To one będą głównie utrzymywały parametry wody na przyzwoitym poziomie.
Te testy to raczej są mało prawdomówne :/
Podmiany wody raz w tygodniu, co najmniej 10 litrów.