Dodatkowe światło i nieproszeni goście

Wszystko co tyczy się glonów w akwariach.

Moderator: ModTeam

Palmo
Forumowicz
Pojemność akwarium: 0
Imię: £ukasz

Dodatkowe światło i nieproszeni goście

Post autor: Palmo » 2009-10-14, 17:10

Witam! Mam taki problem, mianowicie w czwartek dołożyłem do akwarium 54L drugą świetlówkę 15W. Wczesniej słabo rosły roslinki, mimo iż nawoziłem oraz mam zamontowany Co2 Optimat. Dzisiaj zauważyłem, iż przez te kilka dni świecenie 30W w akwarium po około 13h/dobę (wyłączaniu napowietrzania w dzień) na listkach pojawiły się cieniutkie niteczki, na kamieniach piaskowych ciemny nalot - nie ma tego dużo, jednak zaniepokoiło mnie to. Wodę zmieniałem do tej pory co 2 tygodnie po około 20Lz nawożeniem Planta Min oraz jednorazowo ferro Activ, może ktos pomóc co robić... na razie wyłaczyłęm II świetlówkę i załączyłem napowietrzanie non stop.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Re: Dodatkowe światło i nieproszeni goście

Post autor: Akwarybka » 2009-10-14, 20:32

Po pierwsze: Gdy dołączasz więcej światła musisz to robić stopniowo. Np. 1 tydzień 2 godziny świecenia dodatkowej świetlówki. W następnym tygodniu dajesz dodatkowe 2 godziny, i tak do momentu aż osiągniesz pełny okres świecenia. Glony pojawiły Ci się bo za szybko dałeś pełne światło.
Po drugie: 13 godzin światła to za dużo, optymalna ilość to 10 (kiedy nie ma żadnych problemów). Zbyt długie świecenie nie wzmaga wzrostu roslin, a pomaga glonom.
Po trzecie: Napowietrzanie nonstop nie zniszczy glonów, a za to zagłuszy rosliny, które sa Twoimi największymi sojusznikami w walce z nitkami. Po za tym, Co2 nie będzie działało gdy napowietzasz wodę.

Zredukuj oświetlenie do 8 godzin, w tym 2 godziny full światła. Napowietrzaj tylko w nocy, w dzień Co2. Usuń tak dużo glonów, jak to tylko możliwe. I bardzo ważne, podmieniaj wodę co tydzień. ;) Po każdym tygodniu dodaj 1 godzinę full światła az dojdźesz do 10 godzin.
Powodzenia :)
Ostatnio zmieniony 2009-10-15, 11:16 przez Akwarybka, łącznie zmieniany 1 raz.

Palmo
Forumowicz
Pojemność akwarium: 0
Imię: £ukasz

Post autor: Palmo » 2009-10-14, 22:59

Ooo i za to bardzo dziękuję! Po prostu nie wiedziałem... o tym wszystkim!

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2009-10-15, 09:53

Prosze bardzo :) Mialam kilka lat temu taki sam problem... Czlowiek uczy sie na bledach ;)

ODPOWIEDZ