Witam,
Jestem tu nowy i mam problem,moja samica jest już gruba i nie wiem, czy nie przenieść jej do kotnika?
Samiec skubie mi samice już raz zdarzyło mi się, że samiec skubał samice i urodziła jajeczka żółte i w środku były pęcherzyki powietrza.
nie chcę, aby zdarzyło mi się to samo, co mam zrobić?
Pozdrawiam wszystkich.
Piotr.
Molinezja ostrousta
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 40
- Imię: Piotr
Molinezja ostrousta
Ostatnio zmieniony 2009-10-21, 20:18 przez Piotr010, łącznie zmieniany 1 raz.
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Re: Molinezja ostrousta
Po pierwsze, jeszcze jeden taki post, najeżony taką ilością byków i będzie ostrzeżenie.
A wracając do sprawy. Jeśli masz warunki do odchowu młodych, czyli odpowiednio duże akwarium tarliskowe, to możesz przenieść tam samicę.
Jeśli masz jednego samca i jedną samicę, to samiec może ją zamęczyć. Najlepiej mieć jednego samca na 2-3 samice.
Takie martwe jaja mogą być skutkiem długotrwałego rozrodu wsobnego. Jeśli krzyżuje się rodzeństwo w którymś tam kolejnym pokoleniu, to często rodzą się ryby z wadami genetycznymi, lub problemami z rozrodem.
A wracając do sprawy. Jeśli masz warunki do odchowu młodych, czyli odpowiednio duże akwarium tarliskowe, to możesz przenieść tam samicę.
Jeśli masz jednego samca i jedną samicę, to samiec może ją zamęczyć. Najlepiej mieć jednego samca na 2-3 samice.
Takie martwe jaja mogą być skutkiem długotrwałego rozrodu wsobnego. Jeśli krzyżuje się rodzeństwo w którymś tam kolejnym pokoleniu, to często rodzą się ryby z wadami genetycznymi, lub problemami z rozrodem.
-
- Nowicjusz
Przepraszam :wstyd: Z tego co wiem to w sklepach sprzedają rodzeństwa a ja je mam(tak mi się wydaje) czyli to może być spowodowane tym że są rodzeństwem. Dobra to zakupie innego samca.
Pozdrawiam.
to moja molinezja http://www.slide.com/s/IEt0sAaF7D-oL4FqDjy3FksWCybhaTsl
czy można krzyżować z czarną molinezją?
Pozdrawiam.
to moja molinezja http://www.slide.com/s/IEt0sAaF7D-oL4FqDjy3FksWCybhaTsl
czy można krzyżować z czarną molinezją?
- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
oczywiscie że można je skrzyżować.
nawet z mieczykami mogą sie krzyżowac
nawet z mieczykami mogą sie krzyżowac
-
- Nowicjusz
O to fajnie zakupie black molly a mam jeszcze pytanie mam samice kotna czy dać ją do kotnika?
- pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Jeśli zapewnisz im dobre warunki do rozwoju po porodzie ( duże akwarium) to możesz , lecz ja nie widze sensu , nie zarobisz na nich zbyt dużo jeśli wogóle. Potem są tylko problemy z rozdawaniem. Gorąco polecam ci poród w ogólnym :looka: