Czy te testy są dobre?
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Mariusz
Czy te testy są dobre?
Witajcie mam pytanie czy takie testy są dobre? w sensie wiarygodne? Uzywa ktos tego? bo cos mi rośliny padają i chyba czas zainteresowac się jakoscią wody...
http://allegro.pl/item800434896_jbl_tes ... 2_no3.html
http://allegro.pl/item788622133_jbl_tes ... ratis.html
http://allegro.pl/item800434896_jbl_tes ... 2_no3.html
http://allegro.pl/item788622133_jbl_tes ... ratis.html
- kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
Re: Czy te testy są dobre?
Paskowe, odradzam, ciężko o dokładniejsze pomiary. kiedyś miałem paskowe, były różnice w odczytach, w zależności od długości moczenia testu w wodzie. Po krótkim czasie zmienia się kolor próbek.
Polecam kropelkowe sery lub JBL, są niestety droższe.
Polecam kropelkowe sery lub JBL, są niestety droższe.
-
- Zainteresowany
Jak myślisz co moze byc powodem marnienia roslin, i osadzania się glonów na szybie? NO2? NO3?
- kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
To może być problem całościowy, lub jednego czynnika.
Rośliny marnieją, czyli może być każdy możliwy problem. Podłoże, woda, oświetlenie, źle dobrane gatunki roślin, za mało elementów potrzebnych do życia roślinom.
Rośliny marnieją, czyli może być każdy możliwy problem. Podłoże, woda, oświetlenie, źle dobrane gatunki roślin, za mało elementów potrzebnych do życia roślinom.
Witam!
Używałem tych testów, są paskudne, nie zabarwiają si równomiernie, więc nie wiadomo który pomiar odczytać.
Za taką cenę to wyjdzie co dobry test kropelkowy ale na ph tylko albo inny. Ale jeden.
Najpotrzebniejsze testy:
PO4
NO2
no3
KH
GH
PH
Resztę możną pominąć
Cena takiego zestawu to około 150-200zl zależni czy składasz sam czy zestaw.
Jeśli będziesz się decydował np np ph to zwróć uwagę żeby rozpiętość badania nie była od chyba 5-10 a od 6-7,4 - dokładniejszy będziesz miał odczyt.
Ja zdecydowałem się na JBL bo to najlepsza marka jeśli chodzi o testy i teraz nie załuje tych 160zl
:oczami:
Co do glonów to No2 odpada bo prędzej ryby by Padły.
No3 może być powodem glonu. - nadmiar powyżej 20-30ppm
Może to być również po4 - zależy jakie masz glony
Rośliny mogą marnieć bo np nie dajesz im:
Potasu
Żelaza
Co2
Azotu
Fosforu
bez testów się nie obejdzie, no chyba, że masz dokładne foto
Używałem tych testów, są paskudne, nie zabarwiają si równomiernie, więc nie wiadomo który pomiar odczytać.
Za taką cenę to wyjdzie co dobry test kropelkowy ale na ph tylko albo inny. Ale jeden.
Najpotrzebniejsze testy:
PO4
NO2
no3
KH
GH
PH
Resztę możną pominąć
Cena takiego zestawu to około 150-200zl zależni czy składasz sam czy zestaw.
Jeśli będziesz się decydował np np ph to zwróć uwagę żeby rozpiętość badania nie była od chyba 5-10 a od 6-7,4 - dokładniejszy będziesz miał odczyt.
Ja zdecydowałem się na JBL bo to najlepsza marka jeśli chodzi o testy i teraz nie załuje tych 160zl
:oczami:
Co do glonów to No2 odpada bo prędzej ryby by Padły.
No3 może być powodem glonu. - nadmiar powyżej 20-30ppm
Potasu
Żelaza
Co2
Azotu
Fosforu
bez testów się nie obejdzie, no chyba, że masz dokładne foto
-
- Zainteresowany
http://allegro.pl/item801416116_jbl_tes ... estow.html
czyli ze to mam sobie kupić
a jak myslicie wychodzi taniej osobno kupywać czy tę skromną super tanią walizeczke:D:P
czyli ze to mam sobie kupić

-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
nczms,
Opisz dokładniej Twoje akwarium to pomożemy w identyfikacji niedoborów lub ewentualnie nadmiarów.
W ciemno trudno o czymkolwiek mówić, gdyż przyczyn może być wiele.
Sam sobie zaprzeczasz.Tofifi pisze:No3 może być powodem glonu. - nadmiar powyżej 20-30ppm
Potasu
Żelaza
Co2
Azotu
Fosforu
Opisz dokładniej Twoje akwarium to pomożemy w identyfikacji niedoborów lub ewentualnie nadmiarów.

I Still Haven't Found What I'm Looking For
-
- Zainteresowany
co ja moge powiedziec o moim akwarium bez testow;)
Akwarium 220 litrow, naświetlanie 2 X 39 wat, jedna Day light i jedna na wybarwienie roslin, i ryb, oswietlenie dziala od godziny 9 rano do 21, ryby standardowe dla młodzika - akwarysty: molinezje - ostatnio w rozrodzie, gubiki, zbrojniki - po rozrodzie juz jakis czas, miecze, neony. Filtr kubełkowy FILTR JEBAO 302, mialem problemy z krasnorostami, ale jakos sie z tym uporałem, fakt zaniedbałem podmiany od 2 miesiecy wiec to moze byc powod, brak nawozenia roslin (wiem musze zacząc) i to tyle.
Akwarium 220 litrow, naświetlanie 2 X 39 wat, jedna Day light i jedna na wybarwienie roslin, i ryb, oswietlenie dziala od godziny 9 rano do 21, ryby standardowe dla młodzika - akwarysty: molinezje - ostatnio w rozrodzie, gubiki, zbrojniki - po rozrodzie juz jakis czas, miecze, neony. Filtr kubełkowy FILTR JEBAO 302, mialem problemy z krasnorostami, ale jakos sie z tym uporałem, fakt zaniedbałem podmiany od 2 miesiecy wiec to moze byc powod, brak nawozenia roslin (wiem musze zacząc) i to tyle.
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Zdecydowanie za mało światła. Brak CO2 i nawożenia. Idąc tym tropem śmiem stwierdzić, że masz również jałowe podłoże. Czego Ty wymagasz od swych roślin? Bez jedzenia nie będą rosły.
Poczytaj artykuły na temat prowadzenia akwariów z roślinami. 

I Still Haven't Found What I'm Looking For
masz tylko 68W na 220L czyli jakieś 0,3W/L a więc kiepsko.
Czas naświetlani jest za długi - rośliny wolą mocniej ale krócej, a glonom w to mi graj, dajesz im dużo czasu na rozrost. Brak podmian mógł przyczynić się do dużego stężenia np no3.
Ja bym tych testów nie kupował, masz tam na FE - prawie nikt go nie stosuje bo często pokazuje zakłamane wyniki
w walizce są 2 testy na ph - 3-10 i 6-6,7 - akurat ten pierwszy będzie bez użyteczny bo to właśnie drugi jest dobry i bardziej dokładny czyli kolejna rzecz za którą dopłacasz a i tak nie będzie sensu z niej korzystać, test na co2 - moim zdaniem nie potrzebny jeśli zna się ph i GH
NH4 też ci nie będzie potrzebny.
Kup oddzielnie na ph, kh, gh, po4 ewentualnie jak chcesz na co2 zmieścisz się do 200zl
Czas naświetlani jest za długi - rośliny wolą mocniej ale krócej, a glonom w to mi graj, dajesz im dużo czasu na rozrost. Brak podmian mógł przyczynić się do dużego stężenia np no3.
Ja bym tych testów nie kupował, masz tam na FE - prawie nikt go nie stosuje bo często pokazuje zakłamane wyniki
w walizce są 2 testy na ph - 3-10 i 6-6,7 - akurat ten pierwszy będzie bez użyteczny bo to właśnie drugi jest dobry i bardziej dokładny czyli kolejna rzecz za którą dopłacasz a i tak nie będzie sensu z niej korzystać, test na co2 - moim zdaniem nie potrzebny jeśli zna się ph i GH
NH4 też ci nie będzie potrzebny.
Kup oddzielnie na ph, kh, gh, po4 ewentualnie jak chcesz na co2 zmieścisz się do 200zl
-
- Zainteresowany
NO2 wyszlo mi 0,1;) kupilem sobie ten test kropelkowy
no a No2 powinno mieć wartość zero, co zresztą parametrów?
-
- Zainteresowany
Na reszte paramtrow poczekamy do nastepnego odcinka pod tytułem wypłata;)