Tym sposobem uwalniasz sporo trucizny (nh4, no2) do toni wodnej.RAMZES pisze:croc to nie żadne wynalazki a porostu zamiast spuszczać wodę wciągasz tylko sam syf do woreczka
Jak działa tzki odkurzacz
Moderator: ModTeam
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Re: Jak działa tzki odkurzacz
- RAMZES
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
zbierając zanieczyszczenia z 2 dni <mysli> dziwne, rozumiem z tygodnia bo zaszły już tam pewne procesy fermentacyjne ale nie z 2 dni
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
pomijając wszystkie inne efekty uboczne, po prostu nie rozumiem po co w ogóle tego używać? Odmulanie jest świetną okazją do podmiany wody (i vice versa). Jeśli po jednym czy kilku dniach trzeba coś tam odessać z dna, co za problem zrobić to zwykłym odmulaczem, a potem dolać tę szklankę, czy dwie nowej wody.
- RAMZES
- Przyjaciel forum
- Kontakt:
a próbowałeś kiedyś standardowym wężem do podmian wody posprzątać dokładne 50l ja wole tam sprzątać odmulaczem (co2-3dni) a wodę standardowo raz na tydzień podmienić przynajmniej mam porządekcroc pisze:pomijając wszystkie inne efekty uboczne, po prostu nie rozumiem po co w ogóle tego używać? Odmulanie jest świetną okazją do podmiany wody (i vice versa). Jeśli po jednym czy kilku dniach trzeba coś tam odessać z dna, co za problem zrobić to zwykłym odmulaczem, a potem dolać tę szklankę, czy dwie nowej wody.

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Podłoze to najbardziej aktywny biologicznie fragment całego ekosystemu akwarium.RAMZES pisze:zbierając zanieczyszczenia z 2 dni <mysli> dziwne, rozumiem z tygodnia bo zaszły już tam pewne procesy fermentacyjne ale nie z 2 dni
To w nim zachodzi większośc filtracji biologicznej, to podłoze jest zazwyczaj najbogatszą "stołówką" dla naszych roślin.
Jest takze najwiekszym siedliskiem zanieczyszczeń, nie tylko tych widzianych gołym okiem.
Jak myslisz dlaczego zaleca się jak najmniej ingerować w podłoze, nie grzebać w nim bez potrzeby itp.
Amon i azotyn uwolnione do kolumny wody są najczęstszą przyczyna glonów w dojrzałym zbiorniku oraz przypadkowego śniecia jakieś co wrażliwszej ryby.
Rozumiem, ze nie zawsze dzieją sie te złe rzeczy i byc moze nigdy ich nie doświaczyłeś, niemniej są mozliwe.
Jeżeli posiadasz test na no2 lub amoniak, zrób pomiar przed i po takim sprzątaniu.
Porównaj wyniki.
Samym wężem pewnie nie, ale odmulaczem z szerszą końcówką pewnie próbował.RAMZES pisze:a próbowałeś kiedyś standardowym wężem do podmian wody posprzątać dokładne 50l
Warto też dodać, ze w normalnym (bez przerybienia i problemów) zbiorniku częste, dokładne odmulanie jest zupełnie zbędne.
- RAMZES
- Przyjaciel forum
- Kontakt:
w akwarium dobrze zaplanowanym i urządzonym i owszemmarthinez pisze: Warto też dodać, ze w normalnym (bez przerybienia i problemów) zbiorniku częste, dokładne odmulanie jest zupełnie zbędne.

-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
Ramzes, nie bardzo potrafię się wczuć w sytuację. Mam 25l i mam 72l i oba zbiorniki odmulam małym odmulaczem raz w tygodniu podmieniając wodę. Nie widzę jakoś konieczności sprzątania dna co kilka dni. Ale może inni mają taką potrzebę.
- RAMZES
- Przyjaciel forum
- Kontakt:
croc, bo masz dobrze dobraną obsadę a jak zaznaczyłem wcześniej mam tak przegęszczenie zbiornika 

- Mario_Wawa
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 70
- Imię: Mariusz
- Kontakt:
Taa wielkie dzięki że mi pomogliście ... sam już zgłupiałem co do tego odkurzacza :zdziwko: :przestraszony:
- kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:
Odkurzacz nie jest taki zły, fajna rzecz ;)
Jak masz osypujące się korzenie to pomoże, jak wsypiesz 1,5 kg pokarmu przez przypadek to do szybkiego sprzątania się przyda.
A tak niech sobie w spokoju w szafce leży i odpoczywa.
Odkurzacz nie jest taki zły, fajna rzecz ;)
Jak masz osypujące się korzenie to pomoże, jak wsypiesz 1,5 kg pokarmu przez przypadek to do szybkiego sprzątania się przyda.
A tak niech sobie w spokoju w szafce leży i odpoczywa.
- Mario_Wawa
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 70
- Imię: Mariusz
- Kontakt:
Bardziej chciałem gówienka posprzątać, po tych zasrańcach 

-
- Nowicjusz
- Imię: Ola
Ja zastanawiam się nad kupnem takiego odkurzacza przy pielęgnicach pawiookich które są okropnymi brudasami i ilość i wielkość odchodów jaka zbiera się w ciągu tygodnia powoduje że akwarium wygląda okropnie.