[ 65 L ] by marti

W tym dziale każdy może zaprezentować swoje akwaria :)

Moderator: ModTeam

marti
Akwarysta
Pojemność akwarium: 65
Imię: Marcin
Kontakt:

[ 65 L ] by marti

Post autor: marti » 2009-11-09, 10:35

Po prawie rocznej nauce nawożenia i prowadzenia baniaczka roslinnego 42 litrowego przyszedł czas na coś bardziej ambitnego. Postanowiłem zmierzyć się z produktami ADA i tak powstał zbiornik prezentowany poniżej.

Baniaczek ma być dekoracyjny z racji tego że stoi w przedpokoju :hyhy:

Dane:

Akwarium:
Szkło float klejone bezbarwnym silikonem o wymiarach 60x30x36 co daje 64,800 L brutto ( netto jakieś 50 litrów )

Szafka
własnej produkcji o wymiarach i wzorze ADA

Fitracja
Kubełek Tetra Tec EX 400 - dojrzały z poprzedniego akwarium

Tło
Jasna ściana, w planach chyba spienione PCV koloru białego

Oświetlenie
Lampa Hailea 2x24W Aqua medic plant grow i Hailea sunschin

Podłoże
Dodatki do podłoża ( clear super, bacter 100 ) na to power sand S i na wierzch Amazonia I

Dekoracje
Korzeń i kilka kamieni

Rośliny
Hemianthus callitrichoides
Pogestemon halferi
cryptocoryne parwa
ehinodorus tenelus
hemianthus mictanthemoides
proserpinaca palustris
Ludwigia arcuata
blyxa japonica
rotala green
myriophyllum
microsorum narow
Didiplis diandra - dzisiaj dojdzie

Zwierzęta
Na razie nie ma bo zbiornik za młody i jeszcze nie do końca jestem zdecydowany co tam będzie pływać. Chcę jakąś ładną ławicę drobnych rybek + otosy i krewetki

Nawożenie
Na razie tylko
- brighty K
- breen bacter
- green gain

po okresie dojrzewania dojdzie
Step 1
ECA

CO2 - butla wysokociśnieniowa ( w tej chwili dozowane na maxa ile się rozpuści :hyhy: )

Co do obsady i samego akwarium mile widziane sugestie.

Od siebie dodam, że wyszło trochę płasko :zdegustowany: i chyba blyxa pójdzie na prawą stronę a w jej miejsce wsadzę didiplisa i przestawię pogestemona na lewo.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysiek

Re: [ 65 L ] by marti

Post autor: kbtor » 2009-11-09, 10:59

Bardzo ładnie się zapowiada.

Nie obsadzaj boków, niech aranżacja wychodzi ze środka :P
Obrazek

Thierry Henry
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: dawid
Kontakt:

Post autor: Thierry Henry » 2009-11-09, 16:47

Widziałem zbiorniczek na SRWiA. :) Moim zdaniem zbyt wkomponowałeś korzeń w podłoże. Podtrzymuję słowa Dawida Wesołowskiego, iż kamienie są za małe. Korzeń w ogóle moim zdaniem zbyt duży i za bardzo skupia uwagę na środku zbiornika. Dodatkowo korzeń pomniejsza bardzo to akwarium.
I Still Haven't Found What I'm Looking For

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270

Post autor: marthinez » 2009-11-09, 22:21

Thierry Henry pisze:Korzeń w ogóle moim zdaniem zbyt duży i za bardzo skupia uwagę na środku zbiornika.
Jak dla mnie to za mały tzn. za krótkie odnogi ma.

marti, prywatnie mówiłem Ci, że osobiście pociął bym ten korzonek i spróbował ułożyć coś z kilku kawałków, układając wygięcia w jedną stronę. Coś takiego jak widziałeś u mnie w 240.
Ten najgrubszy kawałek jest za bardzo na środku, przez co w akwarium brakuje zachowanych proporcji 1:1,618
Tutaj trochę o tym napisano: http://www.roslinyakwariowe.pl/index.ph ... Amano.html
To bardzo ważny i często lekcjoważony element każdego akwarium roślinnego.

Wrzuć fotke jak roślinki się rozprostują i zaczną rosnąć.
Zapewne będzie wyglądało trochę inaczej. ;)
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Thierry Henry
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: dawid
Kontakt:

Post autor: Thierry Henry » 2009-11-09, 22:40

marthinez pisze:Thierry Henry napisał/a:
Korzeń w ogóle moim zdaniem zbyt duży i za bardzo skupia uwagę na środku zbiornika.
Jak dla mnie to za mały tzn. za krótkie odnogi ma.

Mi za duży chodziło w sensie za szeroki. Odnogi mogłyby być dłuższe gdyby korzeń nie był tyle w podłożu.
Poczekajmy co z tego wyjdzie. :)
I Still Haven't Found What I'm Looking For

marti
Akwarysta
Pojemność akwarium: 65
Kontakt:

Post autor: marti » 2009-11-09, 23:17

Thierry Henry pisze:Podtrzymuję słowa Dawida Wesołowskiego, iż kamienie są za małe. Korzeń w ogóle moim zdaniem zbyt duży i za bardzo skupia uwagę na środku zbiornika. Dodatkowo korzeń pomniejsza bardzo to akwarium.
Kamienie owszem mogły by być większe ale niestety tylko takie miałem dzięki uprzejmosci kolegi ;)
Co do korzonka
Jak moczyłem go bez podłoża wyglądało to zupełnie inaczej. Jak doszło podłoże i ułożyłem drzewo to niestety lampa nie chciała się zmieścic nad akwarium i zamiast wtedy podciąć mocniej tego grubego badyla to ja wkopałem całość w amazonie :kwasny: myślałem że tak będzie dobrze :rotfl:
marthinez pisze:marti, prywatnie mówiłem Ci, że osobiście pociął bym ten korzonek i spróbował ułożyć coś z kilku kawałków, układając wygięcia w jedną stronę. Coś takiego jak widziałeś u mnie w 240.
Ten najgrubszy kawałek jest za bardzo na środku, przez co w akwarium brakuje zachowanych proporcji 1:1,618
Wiem wiem mówiłes mi co i jak a ja się uparłem że zrobię na środku hardskape coś w stylu wyspy.
Niestety albo i stety czytałem juz kilkakrotnie zasady zachowania proporcji ale coś nie zagrało i chyba wiem co ( wbiłem sobie do kalarepy że ma być całość na środku :hyhy: )
Nie uważam się za aquascapera i to było moje pierwsze podejście do tego typu zbiornika, wogóle to po raz pierwszy spróbowałem stworzyć coś a wyszedł gniot :kwasny:

Dodatkowo nie potrafie sobie wyobrazić jak to wszystko będzie wyglądało po zalaniu wodą i to jest największa wada ale postaram się podszkolić ;) a przede wszystkim słuchać rad innych
marthinez pisze:Wrzuć fotke jak roślinki się rozprostują i zaczną rosnąć.
Zapewne będzie wyglądało trochę inaczej. ;)
Nie wiem czy będe jeszcze miał odwagę coś pokazywać ;)
Thierry Henry pisze:Mi za duży chodziło w sensie za szeroki. Odnogi mogłyby być dłuższe gdyby korzeń nie był tyle w podłożu.
Poczekajmy co z tego wyjdzie. :)
i tak to własnie wygladało bez podłoża wg mnie całkiem nieźle a jednak spartoliłem cały misterny plan i wkopałem drewno jak drzewo do posadzenia " zielonym do góry " :P przez co wyszło bardzo płasko.

Jak roślinki ruszą to zacznę je kształtować tak aby coś z tego wszystkiego wyszło i może będzie lepiej.

Na razie jest to drugi dzień życia tego akwarium. Jutro podmiana wody i dosadzę didiplis diandra jednak po prawej i nic więcej nie będe zmieniał. Jak będzie nieźle to pokażę fotę :)

ODPOWIEDZ