Problem z Neonkami
Moderator: ModTeam
Problem z Neonkami
Tydzien temu kupilem 10-litrowe akwarium. Tego samego dnia zamontowałem filter, grzałke, wsypałem podłoże etc. Na drugi dzien kupiłem 5 rybek (neonki) i wpuściłem je do akwarium, nie majac zielonego pojecia ze jedna noc to o kilka razy za krótki okres dla wody do odstania (żwirek tez nie był umyty przed wsypaniem do akwarium). Dzis rano zauwazylem ze woda jest bardzo mętna i rybki zachowuja się nienaturalnie (zazwyczaj stoją w miejscu, nie maja chęci na pokarm…). Zainteresowany, postanowiłem poszukać informacji na ten temat w internecie i własnie tak znalazlem to forum. Poczytałem już naprawde sporo na ten temat i wiem jakie banalne błędy popełniłem. Mam teraz problem bo chciałbym od nowa zrobic z akwarium pożadek, wymienic wode i pzez tydzien poczekac aż się wyklaruje, wygotować żwirek itp. Nie wiem tylko co mógłbym zrobic z rybkami na ten okres. Mieszkam w Anglii i żaden z moich przyjaciół nie posiada akwarium (także nie mam komu oddac rybek pod opiekę). Pytałem też w sklepie czy mogli by przez tydzień zaopiekować się rybkami ale nie byli chętni… Mysle ze w duzym słoiku, rybki nie wytrzymałyby tygodnia Macie może jakies pomysły na ich „przechowanie”???
Dzieki wielkie ;-)
Dzieki wielkie ;-)
- PaVeloo
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Re: Problem z Neonkami
onlybarca, 10 litró dla jakiejkolwiek ryby to "masakra". Ja osobiście radzę zrezygnować z tego akwarium.
60 L
11xNeon Innesa
9xZwinnik Jarzeniec
5x Brzanka Sumatrzańska
4xDanio Pręgowane
www.paveloo.e-akwarystyka.pl
[you], miłego przeglądania forum.
Jeżeli pomogłem, kliknij "pomógł".
11xNeon Innesa
9xZwinnik Jarzeniec
5x Brzanka Sumatrzańska
4xDanio Pręgowane
www.paveloo.e-akwarystyka.pl
[you], miłego przeglądania forum.
Jeżeli pomogłem, kliknij "pomógł".
Przychylam się do przedmówcy... Te rybki już czują się jak w słoiku. I stoją w miejscu bo nie mają gdzie pływać.... Lepiej nabądz większe akwarium - dużo większe, a to zostaw sobie na wypadek potomstwa... ;)
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Kontakt:
Tak jak przedmówcy twierdzę że 10 litrowe akwarium jest za małe do trzymanie jakich kolwiek ryb! zrób tam, może krewtkarium!
Pozdrawiam!!!
Pozdrawiam!!!
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Banak o pojemności 10L nadaje sie tylko na kotnik, najwyżej na 3-4 krewetki. Trzymanie w takim baniaczku neonków to męczenie ich.
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Adam
- Kontakt:
ZA ja pomogę możesz do przygotowanego akwarium dodać specjalny środek, który umożliwia wpuszczenie ryb po 24h no i dodaj wcześniej uzdatniacza. Nazw preparatów Ci nie podam, ponieważ nie wiem jakie są w Anglii.
Moglibyscie mi wytlumaczyc co to jest "uzdatniacz:?? Kupiłem sobie taką sól (pisze ze dodaje wodzie minerały, usuwa bakterie etc.), nazywa sie "Conditioning salt for aqua water". Rozpuszczam ja w szklance z woda i wlewam do akwarium. Czy taka sól pomoże wodzie dojsc do siebie nieco szybciej?
ps. woda juz zmieniona, wszystko wygotowane, rybki jakos przezyły noc w szklanej misce kuchennej (ale stworzylem im tam mily klimacik :-P filterek, grzalka, roslinka, żwirek etc.)
ps. woda juz zmieniona, wszystko wygotowane, rybki jakos przezyły noc w szklanej misce kuchennej (ale stworzylem im tam mily klimacik :-P filterek, grzalka, roslinka, żwirek etc.)
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
wnora1, uzdatniacze to sciema... onlybarca, nie uzywaj soli.. usun akwarium najlepiej i kup wieksze.. nie mecz rybek..
acha, a uzdatniacz to specjalny niby preparat, ktory usuwa chemiczne zwiazki np metali ciezkich z wody, ale wg. mnie te uzdatniacze nie sa na nic potrzebne...
1. wieksze akwarium
2. przeplukany zwirek wsadzasz do akwa
3. zalewasz woda
4. wlaczasz sprzet
5. czekasz tydzien
6. wsadzasz rosliny
7. czekasz tydzien
8. wsadzasz rybki
Ja bym tak zrobil;]
acha, a uzdatniacz to specjalny niby preparat, ktory usuwa chemiczne zwiazki np metali ciezkich z wody, ale wg. mnie te uzdatniacze nie sa na nic potrzebne...
1. wieksze akwarium
2. przeplukany zwirek wsadzasz do akwa
3. zalewasz woda
4. wlaczasz sprzet
5. czekasz tydzien
6. wsadzasz rosliny
7. czekasz tydzien
8. wsadzasz rybki
Ja bym tak zrobil;]
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Ola
- Kontakt:
a czy jak filtr działa w akwa które teraz mam<wymieniam na 20 l> to skróca to czas dojrzewania??
30l
2 bojowniczki
krewetka
Pomogłam??=Punkt
2 bojowniczki
krewetka
Pomogłam??=Punkt
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
I jak tam rybki?? 8-)
A i pamiętaj po przeprowadzkach najlepiej dać jakiś środek na choroby tak zapobiegawczo :-D
A i pamiętaj po przeprowadzkach najlepiej dać jakiś środek na choroby tak zapobiegawczo :-D