Witam wszystkich i mam nadzieję, że pomożecie ;)
Otóż tak się zdarzyło, że stałam się posiadaczką akwarium. Już ze wszystkim, łącznie z rybami. Trochę bez przekonania, całkowicie bez wiedzy, no ale cóż.
Zabrałam się do tego od strony książkowej (jakaś pozycja o akwariach i rybach akwariowych się znalazła) I dzielnie zidentyfikowałam, co mi tam pływa.
A więc jest tak:
3x neon
3x piskorek
1x kirysek panda
i jakieś niestety niezidentyfikowane "stwory"? Jeśli ktoś woli żyjątka, w większości zamieszkujące ścianę filtra. I tutaj chyba się skompromituje, ale nie mam pojęcia co to jest? Od razu mówię że w pewnością nie ślimaki, stworzenia mi bądź co bądź nieco znane.
Są niemal przeźroczyste, mają szlupki, jakby czułki? Dwa różne kolory, czyli jak rozumuję dwa różne rodzaje/gatunki?
Co mam zrobić z tak prezentująca się obsadą?
I jeszcze co to je? Tzn czym to karmić ;) Tylko błagam, nie mówicie mi że muszę sięgnąć po żywy pokarm.
Mam nadzieje że tym ostatnim pytaniem nie odbiegłam zbytnio od tematu, serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuje za jakże potrzebne rady ;)
Pytanie nowicjuszki- 64L
Moderator: ModTeam
- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
Re: Pytanie nowicjuszki- 64L
witam 
niestety mam dla cie złą wiadomość: jest źle
pierwsze zła obsada:
czy te niezidentyfikowane stwory to przypadkiem nie krewetki?
kamić je mozesz suchym pokarmem ze sklepu zoologicznego, polecam ichtiovit, biovit i inne
podaj wiecej informacji na temat zbiornika i daj jakies zdjecia

niestety mam dla cie złą wiadomość: jest źle
pierwsze zła obsada:
ryba stadna, minimum 10 sztukSaga pisze:3x neon
za male akwaSaga pisze:3x piskorek
stadna, minimum 6 sztukSaga pisze:1x kirysek panda
czy te niezidentyfikowane stwory to przypadkiem nie krewetki?
kamić je mozesz suchym pokarmem ze sklepu zoologicznego, polecam ichtiovit, biovit i inne
podaj wiecej informacji na temat zbiornika i daj jakies zdjecia
Ostatnio zmieniony 2009-11-14, 15:13 przez matmax426, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Aga
To trzeba będzie zrobić tak, aby było dobrze. Tylko co z tymi piskorkami?
Doszłam już do tego, że są to krewetki, aż strach się przyznać do tego ze się nie wiedziało :wstyd:
A zdjęcia też wstyd wstawiać, bo to jeszcze jest jedynie prowizorka. Szyba z zaciekami i ze ślimakami, ale popracuje nad tym. Poczytałam, pooglądałam zdjęcia i nakupiłam jakiegoś zielska, mam nadzieje że sprzedawca nie wcisnął mi dzięki mojej niewiedzy czegoś nieodpowiedniego, ale na pewno niektóre są w dosyć słabej kondycji? Niestety moja wiedza, jest nawet dosyć szeroka, ale dotyczy jedynie tych lądowych roślin ;) Może trzeba było zostać przy sztucznych? Chociaż zawsze wszelka forma sztucznego kwiecia mnie denerwowała.
Wygląda to na tą chwilę tak:
http://images40.fotosik.pl/222/d928da78385914a5med.jpg
Co więcej mogę napisać? Filtr jest, grzałka jest, oświetlenie podstawowe? Parametrów nie mam.
Doszłam już do tego, że są to krewetki, aż strach się przyznać do tego ze się nie wiedziało :wstyd:
A zdjęcia też wstyd wstawiać, bo to jeszcze jest jedynie prowizorka. Szyba z zaciekami i ze ślimakami, ale popracuje nad tym. Poczytałam, pooglądałam zdjęcia i nakupiłam jakiegoś zielska, mam nadzieje że sprzedawca nie wcisnął mi dzięki mojej niewiedzy czegoś nieodpowiedniego, ale na pewno niektóre są w dosyć słabej kondycji? Niestety moja wiedza, jest nawet dosyć szeroka, ale dotyczy jedynie tych lądowych roślin ;) Może trzeba było zostać przy sztucznych? Chociaż zawsze wszelka forma sztucznego kwiecia mnie denerwowała.
Wygląda to na tą chwilę tak:
http://images40.fotosik.pl/222/d928da78385914a5med.jpg
Co więcej mogę napisać? Filtr jest, grzałka jest, oświetlenie podstawowe? Parametrów nie mam.
- kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
Oddaj do sklepu i zamień na neonki.Saga pisze:Tylko co z tymi piskorkami?
A jak zakładałaś akwarium? Bo widzisz, jeśli wsadziłaś ryby do świeżo zalanego akwarium, to możesz spodziewać się problemów z rybami, mogą zachorować.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
sztuczne rośliny jedynie ranią ryby, nie warto ich kupować , sprzedaż ich to naciąganie ludzi.Saga pisze: Może trzeba było zostać przy sztucznych?.
-
- Nowicjusz
- Imię: Aga
Nie zakładałam akwarium- dostałam juz z pływającymi rybami ;)
Dziękuję za link, do tego jeszcze nie dotarłam. Szczególnie przyda się rada co do wpuszczania rybek. ;)
Dziękuję za link, do tego jeszcze nie dotarłam. Szczególnie przyda się rada co do wpuszczania rybek. ;)