Witam wszystkich użytkowników forum. Na wstępie zaznaczę że bardzo rzadko udzielam na się na wszelkiego rodzaju forach, ale myślę że tutaj się przełamię i uda mi się napisać kilka postów, pewnie na początek z pytaniami, gdyż dopiero zaczynam swoją przygodę z rybkami, ale w późniejszym czasie, po nabraniu doświadczenia może będę mógł służyć radą. Pierwsze akwarium miałem około 20 lat temu więc tak nie do końca zaczynam, ale po przeczytaniu sporej ilości postów na tym i innych forach, doszedłem do wniosku, że tamten okres, sprzed 20 lat, miał mało wspólnego z akwarystyką (np. wymiana całej wody w akwarium połączona z płukaniem żwiru!!!!! masakra totalna dla ryb!!!!!). Teraz zamierzam podejść do tego bardziej poważnie chociaż dla doświadczonych akwarystów niepoważna jest pewnie pojemność zbiornika od którego zaczynam (54L), ale od czegoś trzeba zacząć. Właściwie to wszystko zaczęło się od mojego syna (Marek 8 lat), który wymyślił sobie akwarium, pewnie widział u jakiegoś kolegi, pomysł podchwyciła moja żona i poszło. Miał to być zbiorniczek 25L, ale poczytałem i dowiedziałem się że w takim maleństwie praktycznie nie można trzymać żadnych rybek a przecież głównie o to chodziło. Początkowo byłem przeciwny, gdyż jestem niemal pewny że wszystko spadnie na moje barki, obym się mylił i syn na poważnie zainteresuje się tematem, ale teraz kiedy zacząłem zakładać ten zbiornik wciągnąłem się na poważnie. Liczę że moje wysiłki połączone z Waszym doświadczeniem doprowadzą do tego, że razem z synem i resztą rodziny będziemy się cieszyć widokiem pięknych i zdrowych rybek oraz roślin. A co i jak do tej pory mam zrobione napiszę w innym poście w odpowienim dziale. Bardzo serdecznie pozdrawiam i już dziękuję za informacje które mogłem zaczerpnąć do tej pory z tego forum.
P.S. moją wielką słabościa jest interpunkcja, więc z góry przepraszam jeśli postawię jakiś przecinek nie w tym miejscu gdzie powinien być.
Tomek
Witam!
Moderator: ModTeam
- tomasino74
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Tomek
- Kontakt:
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Re: Witam!
Witamy serdecznie
Uważam, że 54l to bardzo dobry litraż na początek i nie sądzę by ktoś się do tego przyczepił ;)

- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Witamy na forum :]
Ja sam zaczynam teraz w 10 litrach zabawę z pierwszym w życiu zbiornikiem roślinnym.
54 litry to już jest możliwość na ładny aranż, zwłaszcza jeśli podejdziesz do tego z cierpliwością.
Powodzenia.
Ja sam zaczynam teraz w 10 litrach zabawę z pierwszym w życiu zbiornikiem roślinnym.
54 litry to już jest możliwość na ładny aranż, zwłaszcza jeśli podejdziesz do tego z cierpliwością.
Powodzenia.
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Marta
- Kontakt:
Dziekuje za mile przywitanie mnie w moim watku ;)
No i zycze powodzenia i wytrwalosci ;) czekaj czekaj pasja sie rozwinie i nowe akwaria kupisz.
Ja zaluje ze musialam 61 sprzedac
No i zycze powodzenia i wytrwalosci ;) czekaj czekaj pasja sie rozwinie i nowe akwaria kupisz.
Ja zaluje ze musialam 61 sprzedac