dziurawe liście
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: jacek
dziurawe liście
witam
zauważyłem że w liściach mojej żabienicy pojawiają się dziury.
brak jakiego pierwiastka objawia się takim stanem rzeczy?
stosuję co tygodniową podmianę 10% wody [tj. 30l] i nawożę pg ferro + makro co trzy dni + pg classic do podmienianej wody.
aqwa 300l + co2 + 3*54W
proszę o porady
w złączniku zdjęcia poglądowe [sorki za jakość]
zauważyłem że w liściach mojej żabienicy pojawiają się dziury.
brak jakiego pierwiastka objawia się takim stanem rzeczy?
stosuję co tygodniową podmianę 10% wody [tj. 30l] i nawożę pg ferro + makro co trzy dni + pg classic do podmienianej wody.
aqwa 300l + co2 + 3*54W
proszę o porady
w złączniku zdjęcia poglądowe [sorki za jakość]
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Re: dziurawe liście
Taki temat już był!
http://e-akwarystyka.pl/topics5/9 ... ght=dziury
trudno było znaleźć? Mi zajęło 10s
wystarczyło napisać liście w wyszukiwarce!
http://e-akwarystyka.pl/topics5/9 ... ght=dziury
trudno było znaleźć? Mi zajęło 10s

-
- Rekin forum
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Ale przepraszam gdzie są te dziury ?
Ja rozumiem, że mam wadę oczy, ale naprawdę nie widzę
Ja rozumiem, że mam wadę oczy, ale naprawdę nie widzę
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Czy masz coś pod żwirkiem?jacekfora pisze:zauważyłem że w liściach mojej żabienicy pojawiają się dziury.
Żabienice lubią żyzne podłoże. Nawożenie słupa wody niewiele jej pomoże. Warto zastosować jakiś nawóz w kulkach, pałeczkach itp.
- Zbyszek17
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 180
- Imię: Zbyszek
jacekfora ja tych dziur też nie widzę / chyba że chodzi Ci o te plamki , ale to przecież Echinodorus Ozelot green / , a nawet myślę że wszystko jest w należytym porządku .
Pozdrawiam - Zbyszek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/9033.htm / ./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/postin ... topic&f=24 - ./redir/http://www.holenderskie.pl/forum/viewto ... b2a#142186 ./redir/http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=6926 ./redir/http://www.holenderskie.pl/forum/viewto ... 35&start=0
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Pawel
- Kontakt:
Radze zwiekrzyc podmiany wody z 10% na 25%, poniewaz jest to stanowczo za malo moze nastapic komulcja pierwiastkow.Swoja droga paletki i rosliny trudne wyzwanie:D:D
-
- Zainteresowany
- Imię: jacek
tak w podłożu mam tetra complete substratemarthinez pisze:Czy masz coś pod żwirkiem?
a dziury w roślinach jak mówię że są to są. to że nie ma ich na zdjęciach to nie znaczy że ich nie ma.
dziury mają średnicę ok. 4mm.
może braki potasu?
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Na moje oko roślinka wygląda bardzo zdrowo.jacekfora pisze:może braki potasu?
To, że na kilku zazwyczaj starych liściach pojawiają się dziurki to nic niezwykłego. Roślinka wymienia liście. Stare opadają, rosną nowe.
Możesz spróbować z potasem, jeżeli uważasz, że warto.
-
- Przyjaciel forum
- Imię: Grzegorz
daroo, czy dodajesz zelazo? Ponadto na tym najwiekszym lisciu u dolu uwydatniaja sie zielone "zyly" liscia co wskazywac by moglo na niedobor magnezu co jest nieczestym zjawiskiem. Piszesz, ze mieszasz 50/50 z RO ale jaka twardosc ma woda z kranu? Czasem bywa, ze woda w kranie ma przyzwoite GH ale 90% tej twardosci to wapn a tylko sladowe ilosci magnez. Po zmieszaniu z RO, magnezu jest jeszcze mniej. Sprobuj dozowac zalazo (w plynie) w dziennych dawkach przez jakis tydzien i zobacz czy sytuacje ulega poprawie. Jesli nie to mozesz sprobowac z minimalna dawka magnezu. Nie dawaj dwoch rzeczy na raz gdyz wtedy nigdy nie dowiesz sie co bylo powodem.
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: Darek
Woda w kranie ma GH=11, a KH = 9.
w zasadzie to już ostatnio się zastanawiałem czy jest sens w moim przypadku stosowania RO. W akwa KH tak czy tak mam 9 mimo dolewania RO.
Do sklepu zoologicznego mogę pojechać dopiero we wtorek, a magnez mam pod ręką może więc zacznę od tego - Slanter, jaka to będzie minimalna dawka? i ile dać do podmianki którą będę robił w poniedziałek? załóżmy że dam tylko kranówkę.
w zasadzie to już ostatnio się zastanawiałem czy jest sens w moim przypadku stosowania RO. W akwa KH tak czy tak mam 9 mimo dolewania RO.
Do sklepu zoologicznego mogę pojechać dopiero we wtorek, a magnez mam pod ręką może więc zacznę od tego - Slanter, jaka to będzie minimalna dawka? i ile dać do podmianki którą będę robił w poniedziałek? załóżmy że dam tylko kranówkę.
-
- Przyjaciel forum
KH 9 to sporo jak dla roslin. Nie bardzo rozumiem dlaczego KH nie spada po mieszaniu z RO. Albo cos jest nie tak z filtrem RO albo z testami. Przetestuj 100% probke RO. KH w probce powinna wynosic 0. Swoja droga skoro maszfiltr RO to po co mieszasz z kranowka w ktorej nie wiadomo co jest? O wiele lepiej jest podmieniac 100% RO i remineralizowac samemu. Co do bezpiecznej ilosci magnezu to odsylam tu: http://e-akwarystyka.pl/topics5/10026.htm Wylicz sobie na podstawie swojego litrazu. Dodaj tylko raz! Magnezu w akwarium wiele nie potrzeba.daroo pisze:Woda w kranie ma GH=11, a KH = 9.
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: Darek
Że podmieniam RO nie znaczy że mam filtr ;) po prostu kupuję w zoologu
RO ma 0 KH.
Już się zastanawiałem czy nie zakupić filtra i nie przejść na 100% Ro, ale po pierwsze nie wiem czy przy moim KH jest sens , a po drugie wydaje mi się (pewnie jestem w błędzie?) że remineralizowanie wody na własną rękę to bardzo trudna historia - czegoś za dużo, czegoś za mało a o czym innym zapomnę i będzie kaszana :p

RO ma 0 KH.
Już się zastanawiałem czy nie zakupić filtra i nie przejść na 100% Ro, ale po pierwsze nie wiem czy przy moim KH jest sens , a po drugie wydaje mi się (pewnie jestem w błędzie?) że remineralizowanie wody na własną rękę to bardzo trudna historia - czegoś za dużo, czegoś za mało a o czym innym zapomnę i będzie kaszana :p
-
- Przyjaciel forum
Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi. Przeciez po to wlasnie (miedzy innymi) uzywa sie filtra RO. Filtr RO filtruje weglany zawarte w wodzie.daroo pisze:Już się zastanawiałem czy nie zakupić filtra i nie przejść na 100% Ro, ale po pierwsze nie wiem czy przy moim KH jest sens
Remineralizowanie wody jest wlasciwie sprawa o wiele latwiejsza niz nawozenie. Sa gotowe preparaty zawierajace odpowiednie proporcje wapnia i magnezu. Dodajesz wedlug litrazu podczas podmiany wody i gotowe. Mozna rowniez nabyc CaSO4 i MgSO4 osobno i dodawac te dwa skladniki.daroo pisze:remineralizowanie wody na własną rękę to bardzo trudna historia - czegoś za dużo, czegoś za mało a o czym innym zapomnę i będzie kaszana
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Penie chodzi o to, że kolega chce zbić KH tylko o kilka stopni, więc woli te parę litrów wody zakupić.Slanter pisze:Nie bardzo rozumiem o co ci chodzi. Przeciez po to wlasnie (miedzy innymi) uzywa sie filtra RO. Filtr RO filtruje weglany zawarte w wodzie.
Czyli chce pozostać przy mieszance RO+kranex. ;)