Barwniaki czerwone, i dziwne telepotanie.
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Damian
Barwniaki czerwone, i dziwne telepotanie.
Witam! Ostatnio urodziły mi się rybki. Pomyślałem od razu nad barwniakami czerwonobrzuchymi. Dziś zauważyłem ich dziwne zachowanie, kiedy samiczka płynie, samiec się potelepocze,a ta zmyka do swojego schronienia. Kiedy wychodzi, i płynie koło samczyka, sama się chwile telepocze:D Śmiesznie to wygląda. Co to może być?
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Re: Barwniaki czerwone, i dziwne telepotanie.
To rytuały godowe. Całkowicie naturalne zachowanie. Często już po złożeniu ikry samiec w ten sposób zagania samicę do gniazda, jeśli ta się od niego oddala.
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Damian
Re: Barwniaki czerwone, i dziwne telepotanie.
Czyli możliwe iż pomimo tego że urodziły, opiekują się następną partią?;P;>
Tak po zatym... 4 rybki wziąłem do innego akwa, dwie zostawiłem z rodzicami. Ale nagle zniknęły... w zbiorniku są także dwie panaque maccus, i 3 bocje wspaniałe. Czy to możliwe by tamte je zjadły, czy po prostu schowały się gdzieś? Zawsze pływały przy samym lustrze, dzieci barwniaków. Apropo ikry, rzeczywiście, jest zaganiana do statku w którym zawsze przesiaduje
Tak po zatym... 4 rybki wziąłem do innego akwa, dwie zostawiłem z rodzicami. Ale nagle zniknęły... w zbiorniku są także dwie panaque maccus, i 3 bocje wspaniałe. Czy to możliwe by tamte je zjadły, czy po prostu schowały się gdzieś? Zawsze pływały przy samym lustrze, dzieci barwniaków. Apropo ikry, rzeczywiście, jest zaganiana do statku w którym zawsze przesiaduje