Witam
od dluzszego czasu dziurawieja mi liscie w moim akwa zwiekszylem od tego czasu dawke makro podaje je codziennie mikro bylo caly czas podawane taka sama dawka nie zwieksalem go , pojawily sie glony liscie porosniete malutkimi zielonymi glonami i niektore z nich sa dlugimi nitkami zielonymi nie wiem co mam robic bo teraz mam i glony i dziurawe liscie :wstyd: planuje teraz w tym tygodniu zakupic test na no3 i po4 mam nawozy planta activ mikro i makro oswietlenie 7 h 4x 18 W w tym dwie aquarelle i dwie 6500 k podaje co2 z butli co robic ? zastanawiam sie czy nie zakupic czasem tego http://allegro.pl/item478668227_cu_fe_m ... idian.html tylko nie wiem czy to dobre wyjscie ? aha pod niektorymi roslinkami sa kulki gliniano trofowe dodane tydzien temu podmiany tygodniowo 40 l akwarium to 112
Glony a dziurawe liscie
Moderator: ModTeam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Kuba
- Kontakt:
Glony a dziurawe liscie

-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Pawel
- Kontakt:
Re: Glony a dziurawe liscie
Kup i zrób testy,wtedy powiemy coś więcej ;).Nawet jak teraz ktoś ci powie "utrzymuj azot na poziomie 10 ppm",nie będziesz wiedział czy zmniejszyć lub podnieść, bo nie będziesz miał pojęcia ile jest w zbiorniku.Przyczyn pojawienia się glonów jest dużo np. nieustabilizowany\świeży zbiornik,przerybienie, malo roślin, wzruszenie dna przy odmulaniu.
Oświetlenie mozesz stopniowo wydłużyć.Dziurawe liście są przyczyną braku pierwiastka lub nadmiaru mikro, co powoduje braki innych pierwiastków,wtedy wygląda to na niedobory.
Zobacz czy Co2 jest na odpowiednim poziomie
Oświetlenie mozesz stopniowo wydłużyć.Dziurawe liście są przyczyną braku pierwiastka lub nadmiaru mikro, co powoduje braki innych pierwiastków,wtedy wygląda to na niedobory.
Zobacz czy Co2 jest na odpowiednim poziomie