Szykuje się do zmiany akwarium na większe (240L) nie wiem jaki sprzęt wybrać (tzn mam wątpliwości)
Zacznę od tego że będzie to zbiornik biotopowy (Tanganika). W zbiorniku "zamieszkają" Tropheusy duboisi w ilości 8-10 sztuk i 6 sztuk muszlowców multifasciatus.
Do wystroju użyję wszelakiej maści muszli i łupków, piaskowców itp....
Co do filtra mam wątpliwości jaki wybrać (była by kaskada ale nie chce niszczyć pokrywy)
więc FILTR ZEWNĘTRZNY JEBO 835 co o nim sądzicie?
Co do grzania wody to w domu utrzymuje się temperatura około 23 stopni więc jest ciepło obecnie w 80L mam grzałkę 25W i wodę utrzymuje na poziomie 25-26 stopni bezproblemowo
więc myślę że grzałka około 100W tetratec HT75 starczy spokojnie. Oświetlenie będzie standardowe bo myślę że z roślin to będzie tylko anubias a jak się nie utrzyma to trudno....
Czy jakiś wewnętrzny filtr by się przydał czy nie jest konieczny?
Teraz co do pieniędzy ^^ (najważniejsza kwestia u mnie to pieniądze) będę miał około 600-700 zł więc nie dużo jak na akwarium ale postawić trzeba... Moimi obliczeniami wyszło 550 zł bez ryb tzn Szkło + pokrywa Filtr Grzałka Podłoże Łupki...
Myślicie że dobrze obliczyłem?
Zapomniałem tylko o ważnym elemencie akwarium będzie stało na szafce (będę się przeprowadzał po świętach "z góry na dół" i meble będą robione więc się podpowie fachowcom żeby grubszej płyty użyli...
To chyba tyle co do wyposażenia jeśli o czymś zapomniałem to mi przypomnijcie