Tetratec ex 700 nie wciaga
Moderator: ModTeam
- kubastasiek
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 72
- Imię: Kuba
- Kontakt:
Re: Tetratec ex 700 nie wciaga
kto mowi ze ja wymieniam cala wode ja robie cotygodniowe podmiany
Spokojnie kolego, to tylko taka rada na wszelki wypadek.
Spokojnie kolego, to tylko taka rada na wszelki wypadek.
Ostatnio zmieniony 2008-12-26, 17:12 przez kubastasiek, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kazio
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kazio
Słuchaj daj pełne informacje o zbiorniku. Bo z tego co ja zrozumiałem masz akwarium od jakiegoś czasu. Ostatni wymieniłeś cała wodę i 2 dni temu dałeś nowy filtr. Opisz swój problem dokładnie i przedstaw historie akwa inaczej nie mam jak pomóc
Twórca wielu złotych ciach. Przynajmniej jest wesoło ;]
Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l
Aktualnie akwarysta w uśpieniu... przyczajony tygrys czeka na miejsce i sposobność postawienia baniaka. Z nadzieją na zdobycz większą niż 200l
Chodzi o kolor? Czy o pływające jakieś drobinki?
ja podejrzewam że o kolor bo ostatnio na gg pisał że włożył węgiel aktywny a ten czasami potrafi wytrącić nieco pyłku
ja podejrzewam że o kolor bo ostatnio na gg pisał że włożył węgiel aktywny a ten czasami potrafi wytrącić nieco pyłku
- kubastasiek
- Stały bywalec
- Kontakt:
chodzi o kolor niejest to przyczyna wegla poniewaz nie jest on wlozony
[ Dodano: 2008-12-26, 23:55 ]
Kazio o jakie dokladnie Ci chodzi paramnetry? temp swiatlo cojeszcze
[ Dodano: 2008-12-26, 23:55 ]
Kazio o jakie dokladnie Ci chodzi paramnetry? temp swiatlo cojeszcze
- Kazio
- Akwarysta
No mówię historie akwa co z nim robiłeś kiedy mniej więcej
- kubastasiek
- Stały bywalec
- Kontakt:
no akwa zostalo zalozone pod koniec lipca 25-28 mniej wiecej najpierw plywalo w nim 6 brzanek sum pozniej 12 neonow 2 proporczykowce nigeryjskie 6 kiryskow poziej brzanki zamienilem na 3 miezyki i 3 molinezje a poziejn te ryby na 2 ramirezki 1,5 miesiaca temu byl restart akwa poniewaz zmienalem podloze co tydzien podmienam 20% wody stosuej nawoz tetra plantamin a w nocy padly mi 3 neony :/ i to tyle
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Dzisiaj w nocy Ci padły? Jeżeli tak, to być może widzimy skutki niedojrzałego filtru. Niepotrzebnie wyciągałeś stary filtr.
- kubastasiek
- Stały bywalec
- Kontakt:
aha co moge zrobic?
Przecież pisałem ci! Że nie wolno wpuszczać do tego akwarium jeszcze ryb bo ci będą padać!
Kup sobie starter bo tamten zmarnowałeś przez nieumiejętną obsługę filtra!
Oraz testy podstawowe do tego oświetlenie bo mądrzyłęś się na gg że masz tylko 15W oświetlasz 12 godzin i to jest dobrze!
ba jeszcze pokazywać akwarium 300L człowieka którego naśladujesz!
Pamiętaj że roślinki tez pomagają "oczyszczać wodę" ale musisz im dać 40W oświetlenia!
ja chciałem dobrze a ty nie słuchałeś ;)
i co czy nie miałem racji?
Kup sobie starter bo tamten zmarnowałeś przez nieumiejętną obsługę filtra!
Oraz testy podstawowe do tego oświetlenie bo mądrzyłęś się na gg że masz tylko 15W oświetlasz 12 godzin i to jest dobrze!
ba jeszcze pokazywać akwarium 300L człowieka którego naśladujesz!
Pamiętaj że roślinki tez pomagają "oczyszczać wodę" ale musisz im dać 40W oświetlenia!
ja chciałem dobrze a ty nie słuchałeś ;)
i co czy nie miałem racji?
- Kazio
- Akwarysta
Są tam teraz jakies ryby czy nie ??
- kubastasiek
- Stały bywalec
- Kontakt:
sa ryby sa ale powoli padaja tofifi nie wiem o co chodzi ci o te 300 l nic takiego nie mowielem i nie chce sluchac twoich rad skoro mam za to placic hahaha
[ Dodano: 2008-12-27, 19:35 ]
sluchajcie co ja mam robic bo naprwade nie wiem
[ Dodano: 2008-12-27, 19:35 ]
sluchajcie co ja mam robic bo naprwade nie wiem
tak jak mówiłem :zdegustowany: nie wierzyłeś to teraz patrz na śmierć podopiecznychkubastasiek pisze:sa ryby sa ale powoli padaja
- na gg podałeś link do stronki na której facet oświetla akwarium przez 12H na dobe pff :hyhy:kubastasiek pisze:nie wiem o co chodzi ci o te 300 l nic takiego nie mowielem
wiesz nie płacisz mi za pomoc a jedynie nie ja zaoferowałem ci tani sprzęt i tego mi nie zarzucisz. nie chciałeś to nie idź i kupuj na allegro i właściwie to czemu do mnie wyskoczyłeś z prośbą o pomoc skoro to nie u mnie kupowałeś sprzęt?kubastasiek pisze:nie chce sluchac twoich rad skoro mam za to placic hahaha
To taj jak byś zaszedł do konkurenci i poprosił o rady :] nie muszę ci pomagać nie mam takiego obowiązku ale robię to tylko z miłości do rybek bo niech myśleć że pozwoliłem im przez ciebie umrzeć - ja swoje już z akwarium przeszedłem i mam doświadczenie w przeciwieństwie do ciebie wiedź dużo byś zyskał jakbyśmy słuchał mądrzejszych od ciebie.
- kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
Bez wartości parametrów NO2 i NO3 możemy tylko zgadywać. Prawdopodobnie jest to zachwianie równowagi biologicznej poprzez zlikwidowanie dojrzałych złóż bakterii nitryfikacyjnych rozwiniętych w dojrzałym filtrze.
Teraz nowy filtr dojrzewa i często występują w tym czasie duże skoki NO2 i NO3. Trzeba dostarczyć bakterie do filtra ( można kupić w zoologu )
Ale przyczyna może być inna, dlatego właśnie podstawa to testy akwarystyczne.
Teraz nowy filtr dojrzewa i często występują w tym czasie duże skoki NO2 i NO3. Trzeba dostarczyć bakterie do filtra ( można kupić w zoologu )
Ale przyczyna może być inna, dlatego właśnie podstawa to testy akwarystyczne.
1)Oddaj rybykubastasiek pisze:aha co moge zrobic?
2)Poczekaj aż zbiornik dojrzeje
3)Ureguluj parametry wody - KUP testy na ph, kh, gh NO3 i No2
4)Dokup więcej świtała.
5)Zasadź dużo roślin żebyś nie miał inwazji glonów - bo to naprawdę paskudna sprawa w takim litrażu.
6)Za miesiąc wpuszczaj pierwsze ryby.
[ Dodano: 2008-12-27, 19:50 ]
Kupił i wrzucił do kubełka ale zostawił to na noc - bo nie umiał podłączyć filtra poprawnie - więc bakterie w wodzie w kubełku padły z braku temperatury odpowiedniej oraz niedostatków tlenu.kbtor pisze:Trzeba dostarczyć bakterie do filtra ( można kupić w zoologu )
Ps. Zauważ, że jak narzazie wszyscy powtarzają moje słowa - co za tym idzie chyba mam jaką rację nie? - Więc warto mnie czasem posłuchać!
Mogę ci odsprzedać 50 testów paskowych za 40zl - Dobrej firmy wiem że nie takie dokładne jak kropelkowe ale za to na początek wystarczą.
Świetlówki też mam nie najdroższe.
(to nie jest pseudo reklama

- Kazio
- Akwarysta
Powiem tak twoje akwarium jest po prostu pomieszane z po plątaniem. Oddaj ryby. Załóż akwa od nowa wszystko umyj. Wlej wody, włącz filtr niech pracuje 24h aż chlor się ulotni, jak nie chcerz czekać dnia daj jakiś uzdatniacz, też można. Po 24h dajesz nitrivec przez tydzień. Po kilku dniach sadzisz rośliny po 2 tygodniach dajesz stopniowo ryby co 1-2 tygodnie 1/4 obsady