Zrobilem testy Po4 i No3 pytania
Moderator: ModTeam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Kuba
- Kontakt:
Zrobilem testy Po4 i No3 pytania
Witam zrobilem dzis testy na Po4 i No3 tylko nie wiem czy w dobrym czasie poniewaz miedzy swietami a nowym rokiem nie zrobilem jednej podmiany bo normalnie robie co tydzien okolo 45 l mam 112 l roslinne . W nastepnym tygodniu zrobilem juz normalnie . Testy wykazaly Po4 na poziomie 1,0 ppm a No3 pomiedzy 40/60 i nie wiem czy nie powinno sie testow robic po zgaszonym swietle w akwa ? bo ja zrobilem je jakies 2 godziny po zapaleniu sie swiatla dopiero , w akwa mam niedobor potasu najprawdopodobniej bo marnieja liscie zolknieja dziurawieja itp. zakupilem juz aquapotas tylko nie wiem jak z tymi testami co robic co dalej ?
pozdrawiam Kuba
pozdrawiam Kuba

-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
Re: Zrobilem testy Po4 i No3 pytania
Powiedziałbym, że dziwne.
112l roślinne i podmieniasz aż 45l? Jaką masz obsadę?
Tak, czy inaczej poziom PO4 i NO3 dość wysoki. Czy ten pomiar był przed, czy po podmianie?
112l roślinne i podmieniasz aż 45l? Jaką masz obsadę?
Tak, czy inaczej poziom PO4 i NO3 dość wysoki. Czy ten pomiar był przed, czy po podmianie?
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Co w tym dziwnego???croc pisze:112l roślinne i podmieniasz aż 45l?
Ja podmieniam 100 litrów.
Wielu rośliniarzy podmienia 50% wody.
Snowflake, no3 faktycznie troszkę wysokie. Nie padło ci nic w baniaku?
Podajesz kno3?
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
podaje tylko mikro i makro codziennie z planta activ ostatnio sie wykruszyly 3 neony a pozatym reszta obsady sie trzyma nie wiem moze ten poziom no3 taki wysoki bo zrobilem jedna podmiane mniej no i testy robilem jak swiatl ow akwa sie swiecilo normlanie podmiany robie pod koniec tygodnia w piatek /sobote jakie rady co robic dalej ? ile powinno wynosic Po4 ? wiem ze No3 nie powinno przekraczac 50 mg/l moze za duzo nawozow leje ? zrobic jakas podmiane teraz ? bo normlanie powinienem zrobic ja w piatek no i okolo 45 bo leje wode do 2 wiader 20 l i do jednego malego 5 l
aha zamowilem tez ten aquapotas jutro powinien u mnie byc zaczac go stosowac skoro mam braki potasu czy narazie sie wstrzymac

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Nic szczególnego. Uspokoić się. :-)Snowflake pisze:akie rady co robic dalej ?
Twoje jest do przyjęcia.Snowflake pisze:ile powinno wynosic Po4 ?
Może. A może przekarmiasz ryby, a może coś Ci padło i rozkłada się wśród roślin, a może w kranie no3 jest już wysokie, a może testy są złe, a może zruszyłeś dno i stąd taki8 pomiar.Snowflake pisze:wiem ze No3 nie powinno przekraczac 50 mg/l moze za duzo nawozow leje ?
Można sobie gdybać.
Wątpię tylko by była to wina nawozu makro skoro poziom po4 jest w normie i jak twierdzisz, masz braki potasu. :/
Zmierz no3 z kranu i ewentualnie zmniejsz dawkę makro.Snowflake pisze:zrobic jakas podmiane teraz ?
Skoro twierdzisz, że masz braki potasu to zacznij go stosować.Snowflake pisze:aha zamowilem tez ten aquapotas jutro powinien u mnie byc zaczac go stosowac skoro mam braki potasu czy narazie sie wstrzymac
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
dzieki za rady
No3 z kranu zbadam i sie odezwe dszieki jeszcze raz 

-
- Zakręcony forumowicz
Nie jest mi obce podmienianie 50% wody przy wysoce HiTech zestawach, gdzie naważanie wraz z innymi parametramitakimi jak chociażby światło, znacznie przewyższają "średnią krajową". Oczywiście mówię tu o akwariach typowo roślinych.marthinez pisze:Co w tym dziwnego???croc pisze:112l roślinne i podmieniasz aż 45l?
Ja podmieniam 100 litrów.
Wielu rośliniarzy podmienia 50% wody.
Snowflake, no3 faktycznie troszkę wysokie. Nie padło ci nic w baniaku?
Podajesz kno3?
W tym przypadku zaryzykował bym przypuszczenie, że nie mówimy o takim zestawie, dlatego jestem troszkę zdziwiony. Chyba zgodzisz się, że w akwarystyce drobne kroczki i cierpliwość to podstawa.
Snowflake.
Sprawdź czy może filtr nie zassał gdzieś kawałka zwiędłej rośliny (czyli czy nie jest przytkany syfem rozkładających się roślin). To się czasami zdarza.
PO4 na poziome 1ppm to nie dramat, pod warunkiem, że inne parametry są również w wyższych stanach normy. Jeśli będą Cię nadal niepokoiły te parametry, to zrób jeszcze jedną podmianię (30%) w połowie tygodnia. Dawkę macro zmniejsz o połowę. Jak parametry powrócą do poziomu oczekiwanego, to powróć do poprzedniego nawożenia.
-
- Stały bywalec
- Kontakt:
No wiec tak po czesci masz racje ze nie jestem zaawansowany jednak sprzet mam moim zdaniem wystarczajacy jednak umiejetnosci brak ale ciagle sie ucze
mam oswietlenie 4 x 18 W w tym swietlowki poukladane na przemian dwie z nich to aquarelle i dwie po 6500 K , filtr zewnetrzny JBL 250 , butla z Co2 w podlozu pod niektorymi roslinkami mam kulki gliniano torfowe
dzis wyczyscilem filtr bo byl faktycznie bardzo zasyfiony przeplukalem w wodzie z akwa no i teraz zrobie testy jeszcze raz ale nie wiem czy teraz odrazu je robic czy nie poczekac 2 /3 dni niech sie to przefiltruje troche ?

dzis wyczyscilem filtr bo byl faktycznie bardzo zasyfiony przeplukalem w wodzie z akwa no i teraz zrobie testy jeszcze raz ale nie wiem czy teraz odrazu je robic czy nie poczekac 2 /3 dni niech sie to przefiltruje troche ?

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Zaryzykowałeś i wyszło, ze się mylisz.croc pisze:W tym przypadku zaryzykował bym przypuszczenie, że nie mówimy o takim zestawie, dlatego jestem troszkę zdziwiony.
Akwarium kolegi Snowflake, można do takich zaliczyć.croc pisze:Oczywiście mówię tu o akwariach typowo roślinych.
To jest dobra rada.croc pisze:Sprawdź czy może filtr nie zassał gdzieś kawałka zwiędłej rośliny (czyli czy nie jest przytkany syfem rozkładających się roślin). To się czasami zdarza.
Często no3 skacze w góre przy mocno zasyfionym filtrze.
Snowflake, jak tam pomiar wody kranowej?
-
- Zakręcony forumowicz
marthinez pisze:Zaryzykowałeś i wyszło, ze się mylisz.croc pisze:W tym przypadku zaryzykował bym przypuszczenie, że nie mówimy o takim zestawie, dlatego jestem troszkę zdziwiony.Akwarium kolegi Snowflake, można do takich zaliczyć.croc pisze:Oczywiście mówię tu o akwariach typowo roślinych.
WOW, Marthinez, :padam:
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Okej, sorry. Za mocno pojechałem, ale wiesz o co mi chodziło. ;)croc pisze:WOW, Marthinez, :padam:
-
- Zakręcony forumowicz
wiem,
take it easy.
take it easy.