no właśnie na z ocenami to się nie śpieszę, mi akwarium podoba się jakie jest ale za razem nie... Podoba się po pierwszy raz mam tak zielono, a nie podoba się bo jestem ambitny i to bardzo i chce mieć cudeńko... Najgorsze to to, że nie potrafię przycinać, a właściwie "modelować", układać rośliny, Widząc akwa martineza przeraża mnie ta idealne wręcz kształty kompozycji - śmierdzi mi tu ps albo gimpem

nie mówię że jest wyczarowane ale kolory na roślinach poniżej, - przecież tam jest ciemniej a intensywność taka sama na dole mniejsza o to mowa tu o moim akwa, (chociaż ciekawi mnie jak wyglądało by akwa Marcina bez jakiej kol wiek ingerencji komputerem :hyhy: ), Nie rozumiem jak można tak idealnie układać roślinki - podejrzewam ale tylko podejrzewam że są łączone jakąś nicią tak żeby tworzyły równe kępy, co do filtra wewnętrznego to gonie będzie już niedługo bo zrobię sobie mikser do co2, myślałem że cały zarośnie valisnerią a tu guzik, wtedy rósł jak szalony a teraz :/ stoi...
A co do trawnika: Wielu mówiło że za dużo go kupiłem, a on stoi, wcale nie rozrasta się, wzwyż owszem ale na boki wcale pomimo przycinania go do 3cm
A co do sporu o Lotosa:
nie rozumiem czemu wystrzelił tak bardzo do góry :/
"słoneczko" to 120W przez 10h dziennie - jest tam 2800 lumenów, więc chyba nie za wiele -czy to może być przyczyna? - Za 3msc przyjdzie czas na wymianę światła więc kupię 856 philipsa o mocy 2100lumenów każda, może to coś zmieni...
To moja 3 przycinka i 1 spotkanie z holendrem w pokoju więc i nie ma się co spodziewać rewelacji, może za kilak miesięcy kiedy to nabiorę wprawy wyjdzie coś mądrego, Proszę zasugerujcie mi coś chętnie przyjmę wasze spostrzeżenia, wskazówki,
Parametry zmieniły się:
Ph 7,2 - ja na starcie - a w kranie mam 7,6
kH było 6 chyba a jest 10*d - więc wynika że co2 mam na poziomie około 18ppm - a przedział to 15-25ppm więc źle chyba nie jest,
GH bez zmian
No2 stoi a 0*
a No3 To rybki nie nadążają z "produkcją" :hyhy: - w końcu mam tam tylko 6 kosiarek i 4 Otoski - docelowo będzie 10 otosków, bo kupuje je po 3 tygodniowo,
Zastanawiam się nad raz borą i neonem inessa