160 by Tofifi

W tym dziale każdy może zaprezentować swoje akwaria :)

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Eliza25
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 30
Imię: Urszula
Kontakt:

Re: 160 by Tofifi

Post autor: Eliza25 » 2009-01-26, 21:46

Tofifi pisze:Ja dowiedziałem się, że raczej muszą to być drobne ryb takie jak neonki, i chyba to na nie panie tylko ile? - chce jak najwięcej się da!
Możesz dać i 50 sztuk, będzie ładny efekt.
Tofifi pisze:Do tego ekipa sprzątająca zastanawiam się nad walką z glonami a właściwie nad zapobieganiu gwałtownej ich inwazji - na pewno nie będzie to zbrojnik niebieski, bo za duży poza tym myślę nad ich rozmnażaniem ale to tylko myślę :hyhy:
No to dobrze, bo na pewno zbrojnik by Ci nie pomógł, jak coś to już lepiej otoski, kilka sztuk.
Tofifi pisze:Martinez napisał że neony pływają w grupie jak się czegoś wystraszą
Moje neonki (20szt) rzadko pływały w grupie, a żyły razem z kosiarkami i kiryskami, także i Twoim nic się nie stanie.

I spokojnie tam Tofifi :przestraszony:

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2009-01-26, 21:54

Więc tak:
neony 50 sztuk
otoski 5sztuk
kosiarki 5 sztuk
Kiryski panda z 5 sztuk - dobrze będzie?

Obawiam się o koszta ;/
ryby to kupie na raty ale żarcie :zdziwko: wykarmić 50neonów to może mi kieszeń opróżnić do reszty chyba - jak myślicie?

Awatar użytkownika
Eliza25
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: Eliza25 » 2009-01-26, 22:04

Tofifi pisze:Obawiam się o koszta ;/
ryby to kupie na raty ale żarcie :zdziwko: wykarmić 50neonów to może mi kieszeń opróżnić do reszty chyba - jak myślicie?
No już z tą żałocznością neonek, to nie przesadzaj, ale jak się obawiasz, to daj z 30 szt.
Na allegro można kupić bardzo tanio pokarm w opakowaniach zastępczych.

Pandy tak, otoski też. Z kosiarkami poczekaj, aż się nitki pojawią, czego Ci oczywiście nie życzę..

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2009-01-26, 22:08

Zamieszczam wyniki testów wody po 9 dniach od restartu
NO3 - 10
NO2 - 0
GH - >7* d
KH - 6* d
pH - 7,2

I jak?
dla po równia:

NO3 - 40-50
NO2 - 0
GH - >12* d
KH - 8-9* d
pH - 7,2
Tak było przed restartem. Wtedy też zamiast bazaltu dałem żwir do betoniarki :wstyd:

Pytanie GH co zbiło GH - dziwne bo w kranie było zawsze >12*d KH - też sadło chociaż w kranie miałem zawsze i mam 8 około ph - od co2?

[ Dodano: 2009-01-26, 21:09 ]
Eliza25 pisze:Z kosiarkami poczekaj, aż się nitki pojawią
Mam je tylko na renecki bo taką dosładza z sklepu KASANDRY

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Piotr
Kontakt:

Post autor: dzidek1983 » 2009-01-27, 21:30

małe kh czyli duża podatność na zmiany parametrów? :/

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2009-01-27, 21:43

dzidek1983 pisze:małe kh czyli duża podatność na zmiany parametrów?
wszystkich? - nie wiedziałem, dlaczego i w jaki sposób jest miedzy tym zależność, jak podnieść jego wartość?

[ Dodano: 2009-02-22, 16:20 ]
Reaktywacja!
Pokażę teraz foty przed 1 przypinką, zaskoczyło mnie tępo rozwoju polis permy, myślałem, że trzeba będzie poczekać z 4 tygodnie a tu proszę:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Eliza25
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: Eliza25 » 2009-02-22, 17:52

Zbyt widoczny sprzęt, przy takiej ilości roślin masz możliwość go ukryć. Świetnie wyglądają obrzeża roślin, po obu stronach, jednak środek nieprzemyślany, chaotyczny, za dużo gatunków się "pomieszało"
Nic bardziej nie tamuje postępu wiedzy niż zła książka sławnego autora

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2009-02-22, 18:58

No to tak było na początku a tak jest teraz - przed 3 przecinką:

[ Dodano: 2009-02-22, 18:00 ]
co do lewej strony to jest pusta bo pani Kasandra z Ełku zamiast rotalli grenn dała badziewie zwane inaczej backopa która rośnie do 10cm chyba, wywalę ją i kupie rotalle
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

gala32
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 160
Imię: tomek

Post autor: gala32 » 2009-02-22, 19:18

chyba brak pomysłu niektóre rośliny rosną
ale to nie wszystko ,narazie marnie 3/10

Awatar użytkownika
pszemoo
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 72
Imię: Przemek
Kontakt:

Post autor: pszemoo » 2009-02-22, 19:30

Według mnie akwarium potrzebuje jeszcze wiele pracy.
Przede wszystkim wymiana tła na jakieś jednolite. Poza tym Totalny chaos, zaburzone plany roślinności, Sprzęt rzucający się w oczy. Na razie jeszcze nie ma co oceniać.
72 l - roślinne

112 l - mcharium :D

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2009-02-22, 21:43

no właśnie na z ocenami to się nie śpieszę, mi akwarium podoba się jakie jest ale za razem nie... Podoba się po pierwszy raz mam tak zielono, a nie podoba się bo jestem ambitny i to bardzo i chce mieć cudeńko... Najgorsze to to, że nie potrafię przycinać, a właściwie "modelować", układać rośliny, Widząc akwa martineza przeraża mnie ta idealne wręcz kształty kompozycji - śmierdzi mi tu ps albo gimpem :P nie mówię że jest wyczarowane ale kolory na roślinach poniżej, - przecież tam jest ciemniej a intensywność taka sama na dole mniejsza o to mowa tu o moim akwa, (chociaż ciekawi mnie jak wyglądało by akwa Marcina bez jakiej kol wiek ingerencji komputerem :hyhy: ), Nie rozumiem jak można tak idealnie układać roślinki - podejrzewam ale tylko podejrzewam że są łączone jakąś nicią tak żeby tworzyły równe kępy, co do filtra wewnętrznego to gonie będzie już niedługo bo zrobię sobie mikser do co2, myślałem że cały zarośnie valisnerią a tu guzik, wtedy rósł jak szalony a teraz :/ stoi...
A co do trawnika: Wielu mówiło że za dużo go kupiłem, a on stoi, wcale nie rozrasta się, wzwyż owszem ale na boki wcale pomimo przycinania go do 3cm
A co do sporu o Lotosa:
nie rozumiem czemu wystrzelił tak bardzo do góry :/
"słoneczko" to 120W przez 10h dziennie - jest tam 2800 lumenów, więc chyba nie za wiele -czy to może być przyczyna? - Za 3msc przyjdzie czas na wymianę światła więc kupię 856 philipsa o mocy 2100lumenów każda, może to coś zmieni...

To moja 3 przycinka i 1 spotkanie z holendrem w pokoju więc i nie ma się co spodziewać rewelacji, może za kilak miesięcy kiedy to nabiorę wprawy wyjdzie coś mądrego, Proszę zasugerujcie mi coś chętnie przyjmę wasze spostrzeżenia, wskazówki,

Parametry zmieniły się:
Ph 7,2 - ja na starcie - a w kranie mam 7,6
kH było 6 chyba a jest 10*d - więc wynika że co2 mam na poziomie około 18ppm - a przedział to 15-25ppm więc źle chyba nie jest,
GH bez zmian
No2 stoi a 0*
a No3 To rybki nie nadążają z "produkcją" :hyhy: - w końcu mam tam tylko 6 kosiarek i 4 Otoski - docelowo będzie 10 otosków, bo kupuje je po 3 tygodniowo,
Zastanawiam się nad raz borą i neonem inessa

marti
Akwarysta
Pojemność akwarium: 65
Imię: Marcin
Kontakt:

Post autor: marti » 2009-02-22, 22:38

co do propozycji to powiąż nitka rośliny będą ładniej w kupie rosły " tak jak u marthineza " :rotfl: sory za złośliwość ale nie mogłem się powstrzymać.
Mówisz że masz CO2 na poziomie 18 ppm, skąd to wziąłeś z kalkulatora :?: Ja też myślałem że mam wystarczająco CO2 dopóki nie kupiłem stałego testu na dwutlenek węgla. Dawkowanie potroiłem a może i dałem x4 aby uzyskać odpowiednie stężenie CO2 w baniaczku. Piszesz o trawniku że Ci nie rośnie, weź pod uwagę dużą ziarnistość podłoża to może sobie uświadomisz dla czego.

Piszesz że nie umiesz podcinać roślin a wszystko jest w necie tylko troszkę fatygi i znajdziesz
http://www.youtube.com/watch?v=5KL8PZeX9os
http://www.youtube.com/watch?v=Stj8dHrau8E

Na koniec pozdrawiam i życze powodzenia w dalszym modelowaniu roślinności

Awatar użytkownika
pszemoo
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 72
Imię: Przemek
Kontakt:

Post autor: pszemoo » 2009-02-22, 22:46

Roślinki trawnikowe nie rosną, bo potrzebują więcej światła no i tak jak napisał marti, zazwyczaj są to rośliny, które wymagają sporej ilości CO2.
72 l - roślinne

112 l - mcharium :D

daroo
Stały bywalec
Imię: Darek

Post autor: daroo » 2009-02-22, 23:16

Tofifi pisze:kH było 6 chyba a jest 10*d - więc wynika że co2 mam na poziomie około 18ppm - a przedział to 15-25ppm więc źle chyba nie jest,
To coś ostro Ci twardośc podnosi. Nie powiem żeby akurat to było dobre. Co do CO2 to źle nie jest, ale dobrze - wcale ;) z tego co czytam rośliniarze trzymają CO2 wysoko, nawet powyżej 30.

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2009-02-23, 09:13

marti pisze:co do propozycji to powiąż nitka rośliny będą ładniej w kupie rosły " tak jak u marthineza " :rotfl: sory za złośliwość ale nie mogłem się powstrzymać.
brzydzę się sarkazmem bo to bardzo prostacka metoda wyrażania śmiechu....
A co do tej nitki to naprawdę nie rozumiem jak rośliny mogą tak równo rosnąć, jak rak przycinam i sadze swoje to nie ma szans że ułożę je równo w kępkę o kształtach półkola...
daroo pisze:To coś ostro Ci twardość podnosi.
No a co może podnosić? Nie wkładałem niczego do wody, może podłoże przestało zmieniać parametry i teraz kranówką ją zatwardzam?
A nie jest to przypadkiem coś z Co2? Węgiel powinien być wchłaniany przez rośliny, może część się odkłada w wodzie? - :hyhy: nie mam zielonego pojęcia, jak było 6* to mówiono że też źle bo łatwo będą zmieniać się parametry - Dzidek tak napisał chyba..
daroo pisze:z tego co czytam rośliniarze trzymają CO2 wysoko, nawet powyżej 30.
no i tu się pojawia paradoks ;/ jak miałem Co2 na poziomie 22ppm chyba to ryby się dusiły i wypływały na powierzchnię żeby zaczerpnąć powietrza :zdegustowany:
Włączyłem zatem brzęczyk - wolałbym deszczownię ale niestety coś jest nie tak z filtrem i nie rozumiem tego, :zdegustowany: niby przepływ jest oki (napełniałem filtrem butelkę o pojemności 1L żeby sprawdzić ile litrów na minutę przepływa rzeczywiście) niby ok ale z deszczowni ledwo co się wylewa, a jak kupiłem filtr pierwszy raz to strumień wody z dziurek nawet jak były schowane pod woda to tryskał na wysokość 3cm prawie a teraz nawet jak nie jest zanurzona to leje się na 3mm :/ , czyściłem węże, wkłady, wirnik i nic... o co chodzi? przyznam się że nie skracałem węzy jeszcze może to temu? (są długie więc może filtr ma trudność z przepychaniem wody przez tak długi wąż? - mi się wydaje że nie o to chodzi bo przecież na początku i po mimo długich węzy było dobrze :/ ) jak myślicie spróbować je skrócić? - oba

ODPOWIEDZ