Jakie male rybki mozna hodowac z gurami?

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Bohdan
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Bohdan
Nazwisko: Jazda Polska PL

Re: Jakie male rybki mozna hodowac z gurami?

Post autor: Bohdan » 2009-02-01, 02:21

W Warszawie kupisz spokojnie w cenie od 12 zł do 18 zł za sztukę. Możesz je trzymać np z haremem bojownika lub prętnika.
Woda czysta i odstana a jeżeli chodzi o parametru ph i gh rybka jest dosyć elastyczna.
Temp 25-27 stopni
Trzeba pamiętać o tym że w akwa musi być dużo roślinności w tym również tej pływającej po powierzchni. Galaxy to płochliwa rybka i potrzebuje dużo kryjówek i cienia.
Ilość rybek zależy od pozostałego składu. W kazdym razie jest to rybka stadna, która dorasta do ok 2,5 cm

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2009-02-01, 11:37

lowca pisze:A czy ta rozborę microrazbora galaxy latwo jest dostac w sklepie?
Coraz łatwiej.

Dość ważna uwaga.
Nie ma takiej ryby jak microrasbora galaxy.
To kolejne "fajne" nazewnictwo brytyjskich sklepów.
Rybka ta w ogóle nie należy do rodziny razbor, a danio.

Łacińska nazwa to Celestichthys margaritatus, czy ma ona coś wspólnego (jakieś skojarzenie) z MICRORASBORĄ.

Zaś polska nazwa to Danio perłowe lub diamentowe i taką nazwą trzeba się posługiwać. Im częściej zaczniemy to robić tym mniej wprowadzamy w błąd zaczynających przygodę z akwarystyką ucząc ich złego nazewnictwa.

Takich przypadków jest wiele np. Neon simulans (nazwa propagowana przez polskie sklepy).
Łacińska nazwa to Paracheirodon simulans, angielska nazwa to Green neon tetra, a polska to Neon zielony lub diamentowy.
Ale Polacy oczywiście musieli pomieszać nazwę łacińską z polską i wyszedł Neon simulans. :zdegustowany:
To tak gwoli wyjaśnienia, bo drażni mnie coraz bardziej błędne nazewnictwo.
Bohdan pisze:W Warszawie kupisz spokojnie w cenie od 12 zł do 18 zł za sztukę.
O kurczę. U was w stolicy to się cenią.
W hurcie ta rybka kosztuje 3,50 - 4 zeta, ale rozumiem, to nowość, dość kolorowa. Warto na tym zarobić.
lowca pisze:W jakiej liczbie najlepiej ja trzymac?
W 112 l;itrach przynajmniej 40-50 sztuk, co myślę, że przy tej cenie skreśla ja u Ciebie. :/
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

lowca
Zainteresowany
Imię: Marek

Post autor: lowca » 2009-02-01, 14:17

A jakie brzanki mozecie mi polecic do mojego akwa?Jakieś nie dużych gabarytów.A jakiej mocy powinienem miec oswietlene w takiej jak moja 112 jesli hoduje w niej zwartki(pomarszczona,malajska),rogatka sztywnego i nurzynca.znacie jakis dobry nawóz do roslin który nie powoduje powstawania glonów i byłby dobry do tych roślinek?
Dzieki za pomoc:)

Awatar użytkownika
Bohdan
Przyjaciel forum
Imię: Bohdan
Nazwisko: Jazda Polska PL

Post autor: Bohdan » 2009-02-01, 15:43

marthinez pisze:ma takiej ryby jak microrasbora galaxy.
To kolejne "fajne" nazewnictwo brytyjskich sklepów.
Rybka ta w ogóle nie należy do rodziny razbor, a danio.

Łacińska nazwa to Celestichthys margaritatus, czy ma ona coś wspólnego (jakieś skojarzenie) z MICRORASBORĄ.

Zaś polska nazwa to Danio perłowe lub diamentowe i taką nazwą trzeba się posługiwać. Im częściej zaczniemy to robić tym mniej wprowadzamy w błąd zaczynających przygodę z akwarystyką ucząc ich złego nazewnictwa.
PRAWDA
marthinez pisze:Takich przypadków jest wiele np. Neon simulans (nazwa propagowana przez polskie sklepy).
Łacińska nazwa to Paracheirodon simulans, angielska nazwa to Green neon tetra, a polska to Neon zielony lub diamentowy.
Ale Polacy oczywiście musieli pomieszać nazwę łacińską z polską i wyszedł Neon simulans. :zdegustowany:
To tak gwoli wyjaśnienia, bo drażni mnie coraz bardziej błędne nazewnictwo.
RACJA

ODPOWIEDZ