jak mogę wyczuć że co2 jest nieszczelne ?
Moderator: ModTeam
- Runo
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Robert
- Kontakt:
jak mogę wyczuć że co2 jest nieszczelne ?
witam mam pytanie czy człowiek jest w stanie wyczuć że butla jest nieszczelna ? 
miałem jedną butlę 4kg i w ciągu 10 dni uciekł z niej gaz, teraz wymienili mi ją na inną, i niby tak posprawdzałem (woda i płyn do mycia naczyń) i wszystko jest szczelne,
jakieś duszności ściskanie w gardle?

miałem jedną butlę 4kg i w ciągu 10 dni uciekł z niej gaz, teraz wymienili mi ją na inną, i niby tak posprawdzałem (woda i płyn do mycia naczyń) i wszystko jest szczelne,
jakieś duszności ściskanie w gardle?
- 
				Suja
- Rekin forum
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Re: jak mogę wyczuć że co2 jest nieszczelne ?
Hmm a chemii wiemy iż jest gaz bez wonny ;] najwyżej jego skutki możesz poczuć.

"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz." 
63L z roślinami
						63L z roślinami
- 
				Thierry Henry
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Gaz szczypie w nos.  Weź sobie gazowany napój, odkręć, przystaw nos oraz ściskając butelkę wdychaj. Na pewno poczujesz różnicę niż oddychanie zwykłym powietrzem.
 Weź sobie gazowany napój, odkręć, przystaw nos oraz ściskając butelkę wdychaj. Na pewno poczujesz różnicę niż oddychanie zwykłym powietrzem. 

Weź sobie gazowany napój, odkręć, przystaw nos oraz ściskając butelkę wdychaj. Na pewno poczujesz różnicę niż oddychanie zwykłym powietrzem.
I Still Haven't Found What I'm Looking For
						- Runo
- Forumowicz
- Kontakt:
ja mam takie dziwne uczucie w gardle ... ale nie wiem czy to to jest przyczyną, można zmienić szybkozłączke na jakieś coś bardziej pewnego ? bo tutaj trące przewód i już słyszę ze ucieka gaz

- 
				croc
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Grzegorz
nie ma takiej siły żeby wyczuć CO2 w takim stężeniu w jakim się ulatnia z butli. 
najlepiej jest nalać wody do wanny i zanurzyć butlę z reduktorem i całym obwodem. Nieszczelność będzie natychmiast widać.

najlepiej jest nalać wody do wanny i zanurzyć butlę z reduktorem i całym obwodem. Nieszczelność będzie natychmiast widać.
- Runo
- Forumowicz
- Kontakt:
mam tylko prysznic a butla ma 6kg  postaram się coś wymyślić, warto przerobić z szybkozłączek na coś bardziej stabilnego ?
 postaram się coś wymyślić, warto przerobić z szybkozłączek na coś bardziej stabilnego ?

postaram się coś wymyślić, warto przerobić z szybkozłączek na coś bardziej stabilnego ?
 postaram się coś wymyślić, warto przerobić z szybkozłączek na coś bardziej stabilnego ?- 
				marekburczyk1
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Marek
- Kontakt:
Nie potrzeba wody i wanny.
wystarczy rozrobić płyn do mycia naczyń z woda 1:3 i posmarować wszystkie łączenia jak będzie wyciek pójdą bąbelki taki szum.... Proste jak drut....

wystarczy rozrobić płyn do mycia naczyń z woda 1:3 i posmarować wszystkie łączenia jak będzie wyciek pójdą bąbelki taki szum.... Proste jak drut....
- Runo
- Forumowicz
- Kontakt:
no tak robiłem, tylko jak szturchnę przewód co wychodzi z reduktora to zaczyna syczeć

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Dokładnie. Dwutlenek węgla jest całkowicie bezwonny, a żeby poczuć skutki (bardzo niebezpieczne) trzeba sporo sie nawdychać.croc pisze:nie ma takiej siły żeby wyczuć CO2 w takim stężeniu w jakim się ulatnia z butli.
Przytnij wężyk (musi być prosto ucięty), wsuń dokładnie do końca. Lub zmień szybkozłączkę na króciec na który wciska się wężyk.Runo pisze:no tak robiłem, tylko jak szturchnę przewód co wychodzi z reduktora to zaczyna syczeć
Dostaniesz taki w sklepach z pneumatyką, artykułami spawalniczymi lub w marketach budowlanych.
- Runo
- Forumowicz
- Kontakt:
marthinez, ile taki króciec może kosztować ?

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Nie więcej jak 8-10 zł.

- 
				daroo
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 30
- Imię: Darek
Ja akurat nigdzie nie mogłem znaleźć króćca na wężyk stosowany w CO2 tzn o przekroju wewn. 4mm. Musiało skończyć się na szybkozłączce, chociaż mi (póki co ;) nie przepuszcza.Nie więcej jak 8-10 zł.
- Runo
- Forumowicz
- Kontakt:
ja kupilem w OBI 6mm ... napewno bedzie lepiej niż na tym co przepuszczal taśma teflonowa starczy ? czy coś jeszcze dać do uszczelnienia?

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Ja taki widziałem w Gardenie tylko, że plastikowy, wiec kupiłem 6mm z mosiądzu. Wystarczyło lekko podgrzać wężyk i nasunąć na króciec.daroo pisze:Ja akurat nigdzie nie mogłem znaleźć króćca na wężyk stosowany w CO2 tzn o przekroju wewn. 4mm.
Teflon wystarczy.Runo pisze:ja kupilem w OBI 6mm ... napewno bedzie lepiej niż na tym co przepuszczal taśma teflonowa starczy ?
- Runo
- Forumowicz
- Kontakt:
Panowie taka sprawa 
wszystko uszczelniłem króciec zmieniłem zasylikonowałem wszystko co się da, ale pojawił się problem,a mianowicie, gaz ucieka spod tego niebieskiego korka ..... co z tym zrobić ?

wszystko uszczelniłem króciec zmieniłem zasylikonowałem wszystko co się da, ale pojawił się problem,a mianowicie, gaz ucieka spod tego niebieskiego korka ..... co z tym zrobić ?