microrasbora galaxy - chyba martwica płetw

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

marti
Akwarysta
Pojemność akwarium: 65
Imię: Marcin
Kontakt:

microrasbora galaxy - chyba martwica płetw

Post autor: marti » 2009-02-28, 21:29

Przed chwilą zauważyłem, że moje rasborki mają białe końcówki wszystkich płetw. Szukałem na internecie co to może być i wychodzi mi, że jest to martwica płetw bądź infekcja bakteryjna która prowadzi nawet do całkowitego obumarcia płetw :( Czy dobrze zdiagnozowałem chorobę i jak ją wyleczyć bo nie mam pojęcia :( Proszę o pomoc. Jeden z czterech otosków padł, niestety nie przyjrzałem się jego płetwom ale miał wszystkie. Jakim preparatem to wyleczyć :?: W bańce pływają galaxy i otoski, do tego jest kilkanaście rdek i babaulti.

akwa 40 litrów
NO2 - 0
NO3 - 20
PO4 - 1,5
KH - 6
GH - 9

Dwa dni temu wymieniłem filtr na zewnętrzny kubełek tetry EX400 i przełożyłem do niego ceramikę z kaskady która chodziła wcześniej w tym zbiorniku na sam dół. Ceramike przykryłem dwoma oryginalnymi wkładami gąbkowymi i watoliną. Na górę dałem Filtus nitras i podłączyłem do akwa.
Czy wymiana filtra mogła spowodować taką infekcję :?:

[ Dodano: 2009-03-01, 11:46 ]
Fajnie że ktoś może mi pomóc, wiedziałem, że mogę na was liczyć :/ Dzisiaj rano wyłowiłem 3 martwe galaxy i dwa otoski :zalamany: ciekawe ile jutro albo dzisiaj wieczorem jeszcze padnie :( :przestraszony:

ODPOWIEDZ