Wapno do akwarium

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

bart01
Forumowicz
Pojemność akwarium: 60
Imię: BarteX

Wapno do akwarium

Post autor: bart01 » 2009-03-07, 14:40

mam pytanie czy dać wapno do akwarium jak mam świderki? Woda raczej miękka nie mierzę mam prętnika karłowatego ramirezy i zamierzam mieć RC. Czy nie zaszkodzi im podwyższenie twardości wody?

Tofifi

Re: Wapno do akwarium

Post autor: Tofifi » 2009-03-07, 14:48

bardzo trudno powiedzieć powiedz jaką dokładnie masz twardość wody a tak po za tym to wapno chyba im wręcz pomoże np w budowaniu skorupy, a po za tym wiedz że nie wolno dawać wapna nie gaszonego bo w kontakcie z wodą wytworzy się ogromna temp nawet 100*C a więc rękoma też go nie dotykaj

bart01
Forumowicz

Post autor: bart01 » 2009-03-07, 15:13

zwykłe wapno w zoologu. Woda miękka. Więc dodam

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2009-03-07, 15:35

Prawdę mówiąc, zażył mnie ten wątek... Wapno do akwarium? żaby ślimaki miały z czego skorupy budować? To coś nowego. uważam, że nie ma to najmniejszego sensu, chyba że chcemy wytruć obsadę... W wodzie jest dosyc związków wapiennych na wszelkie "skorupotwórstwo" i żadne dodatkowe "wapno" nie jest do tego potrzebne. Poza tym, czyste gaszone wapno? Potrzebne są związki wapnia, a nie czyste wapno "zoologiczne" dla papug...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Suja
Rekin forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD
Kontakt:

Post autor: Suja » 2009-03-07, 15:46

Można by podawać sole siarczan wapna ;)

Ale tez pokruszone kurze skorupki wygotowane ofc, i to pomaga ;)

Marcinie a widziałeś ślimaki z korozją muszli ;> ich muszle się rozpuszczają też w wodzie :(
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

bart01
Forumowicz

Post autor: bart01 » 2009-03-07, 15:56

nie dla papug. dla ryb akwariowych.

[ Dodano: 2009-03-07, 14:56 ]
a wodę mam miękką bo dzwoniłem do wodociągów. Więc nic się nie stanie?

[ Dodano: 2009-03-07, 14:56 ]
z moim prętnikiem i ramirezem i RC

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2009-03-07, 16:36

bart01 pisze:a wodę mam miękką bo dzwoniłem do wodociągów. Więc nic się nie stanie?
Wiesz to co ktoś z wodociągów powiedział ze masz miękką wodę to pojęcie względne ja tez mam na stacji miękką wodę nawet bardzo a pomimo to w czajniku zbiera się kamień

Suja
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Suja » 2009-03-07, 18:09

Bo kamień zbierać sie będzie zawsze chemiku ;]
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2009-03-07, 18:45

No wiem że będzie - tak napisałem tylko zaznaczyłem że pomimo miękkiej wody jakaś coś zatwardza wodę, znaczy to że mu powiedziano że ma miękką nie oznacza że ma tak miękką żeby wapno dodane nie zaszkodziło.

Suja
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Suja » 2009-03-07, 20:18

Ty to jak coś napiszesz to ludzie głupieją i nie wiedzą o co chodzi ;]

Z wody o twardościach 1 wybije się osad w czajniku to jest normalne.

Tak jak pisałem jeżeli chce dawkować Ca do akwarium to raczej musi i Mg aby nie zachwiać równowagi.. a to wszystko po to aby rośliny rosły, a aby nie podnosiło mu twardości niech podaje to w siarczanach ;]

63L z roślinami

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2009-03-07, 20:24

Suja pisze:y to jak coś napiszesz to ludzie głupieją i nie wiedzą o co chodzi ;]
Na szczęście ty nie musisz się o to obawiać bo tak masz od urodzenia..... :hyhy: :cwaniak:\

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2009-03-07, 20:47

O, widzę że panowie znowu zaczynają swoja zabawę, bardzo dobrze.

Zapraszam za 30 dni.
Obrazek

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2009-03-08, 09:23

Kontynuując wątek merytoryczny - to prawda, wapń jest potrzebny do "konstrukcji" kośca czy skorup. Ale nie w czystej postaci! W ten sposób patrząc ludzie powinni na śniadanie jeść węgiel, na obiad wapń a na kolację pierwiastki śladowe. A w rzeczywistości wszystko co spożywamy zawiera to co nam do życia potrzebne. I organizmy w akwarium też. Ważne, aby dieta nie była monotonna i uzupełniana, tak aby przez przypadek czegoś nie zabrakło.

Czy woda określona jako "miękka: zawiera wapń - no pewnie! Twardość wody określa tylko ile związków wapnia jest w niej zawarte, woda miękka ma ich po prostu mniej niż twarda. Ale, w warunkach normalnego akwarium, nie ma sensu dyskutowanie, czy braki wapnia spowodują niedorozwój ślimaków. Szczególnie że każdy kamień, żwirek itp. coś tam związków wapiennych wydziela...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

ODPOWIEDZ