Akwarium 450L zaczynamy powoli...

Moderator: ModTeam

Trigeriy
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 27
Imię: Leszek

Akwarium 450L zaczynamy powoli...

Post autor: Trigeriy » 2009-03-11, 13:24

Będę powoli zakładał akwarium jakieś 450L. Moja żona ma już akwaria 17L z różnymi małymi rybkami, oraz 75L z welonami, kiryskami i ślimakami. Moje akwarium będę miał za darmo razem z filtrem i oświetleniem. Ale o tym później.
Na razie czytam sobie tematy żeby to ładnie zacząć od podstaw. Pierwszą rzeczą jaką po umyciu tego akwarium będę musiał zrobić to wsypać podłożę. I tutaj jest moje pytanie czy ziemia ogrodowa jest konieczna, czy do roślinek wystarczy sam żwir?
Ostatnio zmieniony 2009-04-01, 17:23 przez Trigeriy, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
dzidek1983
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 54
Imię: Piotr
Kontakt:

Re: Akwarium 450L zaczynamy powoli...

Post autor: dzidek1983 » 2009-03-11, 15:17

do roślinek zakorzeniających się w podłożu nie wystarczy sam żwirek.... zwłaszcza w tak wielkim akwarium gdzie osiadanie mułu i tworzenie się warstwy "nawozu" potrwa kilka miesięcy

polecam zastosować jakieś podłoże dla roślin, wiadomo że markowe kosztuje, a na taką powierzchnię kosztuje dużo... dlatego możesz zastosować ziemię ogrodową (nie polecam zbytnio totalnym laikom) albo chociażby kulki gliniano-torfowe...

Awatar użytkownika
Piwosz
Rekin forum
Pojemność akwarium: 216
Imię: Konrad
Kontakt:

Post autor: Piwosz » 2009-03-11, 17:38

Trigeriy, jeśli chcesz mieć dużo roślin to polecam zastosowanie substratu Rataj Aqiuacjay "stare dno" Stosunej ceny do jakości jest naprawdę rewelacyjny. Ale jesli nie planuejsz dużej ilosci roślin to tak jak pisał Dzidek... kulki gliniano-torfowe spokojnie wystarczą.

Trigeriy
Nowicjusz

Post autor: Trigeriy » 2009-03-11, 19:58

Czyli zakładamy, ze musi być ziemia przysypana żwirem. To pierwsze pytanie mam za sobą.
A jeśli chodzi o rośliny to nie chce mieć ich zbyt dużo, ale też niezbyt mało.

Ogólnie poza rybkami planuje w akwarium, nawet jakieś małże, ślimaki, kilka glonojadów, kilka kirysków (może kilka ubarwień) i kilka innych im podobnych, jakieś żaby wodne, zastanawiałem się tęż nad rakami, ale słyszałem, że potrafią zjadać ryby, wiec się jeszcze nad nimi zastanowię, no i oczywiście inne rybki, nad którymi się jeszcze nie zastanawiałem.

Więc roślinność chce by trochę rosła, ale też byłą pokarmem dla niektórych żyjątek.
Ale na roślinkach to się nie znam, a w sklepach zoologicznych w warszawie widziałem mały wybór roślinek. Możecie coś doradzić w tym temacie?

I słyszałem coś o CO2, ale czy jest ono konieczne dla roślin, czy można się bez niego obejść?

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2009-03-11, 20:32

Jeśli zaczynasz zastanawiać się nad roślinami, to powiedz jakiej wysokości masz akwarium.

Powyżej 50 cm wysokości słupa wody, zaczynają się schody z doświetleniem zbiornika.

W takim zbiorniku polecałbym kryptokoryny, nurzańce i ogólnie mało wymagające rośliny.

Jeśli planujesz akwarium z podstawową szatą roślinną to zapomnij o CO2, rośliny nie będą w stanie przyswoić CO2, a glony przyswoją z łatwością.

Tak duży zbiornik to już wyzwanie.

Ja stawiałbym na żwirek średniej granulacji z kulkami gliniano-torfowymi. Docelowo duże ilości kryptokoryn i nurzańców, jakieś żabienice. W początkowym okresie dojrzewania mały kontener moczarki na powstrzymanie glonów.

Jakie oświetlenie planujesz?
Obrazek

Trigeriy
Nowicjusz

Post autor: Trigeriy » 2009-03-11, 22:10

Nad oświetleniem będę się jeszcze zastanawiał, bo Musze najpierw zobaczyć jakie jest obecnie, bo jeszcze nie mam tego akwarium, powinienem mieć je w następną środę.

A akwarium ma wymiary 150x80 wysokości dokładnie nie znam ale sądząc po rozmiarach akwarium ma 50cm albo trochę więcej.

To od razu CO2 odrzucam. Wiec zostają te proste roślinki.

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2009-03-12, 01:03

No więc powiem tak. Ja bym startował od innej strony.
Planujesz wszystko wykonać punkt po punkcie. To jest dobre, bo będziesz wiedział czego dokładnie potrzebujesz.

Jednak Ja zaczynałbym od ustalenia podstawowych rzeczy, czyli wielkości akwarium i sposobu jego oświetlania.
Wielkość znasz i teraz ważne jest ustalenie rodzaju i siły oświetlenia. Do mocy oświetlenia zaczniesz wybierać rośliny. Nie wiemy czy masz możliwość ustawienia świetlówek czy HQI, bo może Twoje oświetleni wystarczy dla bardziej wymagających gatunków, może będzie tak mocne że nawet CO2 się przyda.

Na forum zazwyczaj wychodzimy z założenia że akwarysta ma niedoświetlony zbiornik.

Ty planujesz wszystko od zera, więc nadal możesz w jakimś stopniu kombinować z oświetleniem.

Kolejna podstawowa sprawa, to jaki właściwie rodzaj zbiornika chcesz posiadać.

Czy zbiornik typu Low-Tech czy High-Tech. A może coś pomiędzy?

Jeśli nie wiesz co to za rodzaje zbiorników to na forum znajdziesz mnóstwo opisów obu typów akwariów.

Kiedy już ustalisz jakie dasz oświetlenie i jaki rodzaj akwarium chcesz posiadać, to zaczniemy dokładnie doradzać co jest dobre a co złe.

Taka moja rada.

Pozdrawiam.
Obrazek

Awatar użytkownika
Bohdan
Przyjaciel forum
Imię: Bohdan
Nazwisko: Jazda Polska PL

Post autor: Bohdan » 2009-03-12, 01:51

Trigeriy pisze:Ale na roślinkach to się nie znam, a w sklepach zoologicznych w warszawie widziałem mały wybór roślinek.
Chyba żartujesz...?!
Diskus, Attol Zoo, Kakadu......

Trigeriy
Nowicjusz

Post autor: Trigeriy » 2009-03-21, 11:17

Ok. Mam już akwarium, jest trochę mniejsze niż było powiedziane, czyli 150x50x60, czyli jakieś 450L jak dobrze obliczyłem.

Wiec czas zacząć przygotowania.

Na razie akwarium stoi na strychu i zanim je uruchomię jeszcze trochę to potrwa.

Więc tak może zacznę od tego co mam.

Światło to 1x36w świetlówka. Trzeba dokupić drugą bo się zbiła i odbłyśniki. Czyli możemy liczyć, ze światło to będzie docelowo 140W czyli jakieś 0,3W/L.

Filtr mam fluval 404.

A teraz co planuje na początek.

Chciałbym zrobić akwarium LOW-TECH, z tą różnicą, ze niestety nie będzie miało ono dostępu do słońca.

Nasypać ziemi, żwirku, zasadzić roślinki (jakie to pomyślimy potem jak już będę to robił).

Wpuścić rybki, na pierwszy rzut glonojady, kirysy, ślimaki i ze 2 gupiki.

I na razie moje główne pytanie jest o filtr, czy ten filtr się nada do takiego akwarium?

Ma czyszczenie mechaniczne, biologiczne, bo czytałem, że przy low-tech tej filtracji powinno być jak najmniej.

I kolejne moje pytanie czy filtr i światło można wyłączać powiedzmy w godzinach od 14 do 17:30 i od 21:30 do 9:30 rano?

wnora1
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 240
Imię: Adam
Kontakt:

Post autor: wnora1 » 2009-03-21, 11:35

Filtr chyba powinien cały czas chodzić.

darianus
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 200
Imię: Darek
Nazwisko: Pasiñski

Post autor: darianus » 2009-03-21, 12:04

Trigeriy pisze: A jeśli chodzi o rośliny to nie chce mieć ich zbyt dużo, ale też niezbyt mało.
Jeśli ma to być akwarium na ziemi, to lepiej daj więcej roślin, niż mniej. Przy małej ilości roślin, wysyp glonów gwarantowany.

Awatar użytkownika
macio
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 72
Imię: Maciek
Kontakt:

Post autor: macio » 2009-03-21, 12:56

Szczerze mówią nie wiem o czym my tutaj rozmawiamy? Czy masz jakieś pojęcie o akwarystyce? Bo z zdania:
Trigeriy pisze:I kolejne moje pytanie czy filtr i światło można wyłączać
myślę że marne... Radzę na początek założyć znacznie mniejsze akwarium a co za tym idze mniejsze koszty i mniej pracy w porównaniu z 450. Z tego co na razie wyczytałem zależy Ci na cięciu kosztów co już w takim zbiorniku jest złym pomysłem. Zobaczysz że ta 450 na sam początek może Cię tylko zniechęcić... Jak już nabierzesz doświadczenia z mniejszym zbiornikiem wtedy zabierz sie za większy. jeśli już koniecznie chcesz zając się tą 450 (co jeszcze raz powtórzę odradzam) załóż akwarium ''zwykłe'' czyli 0,5 wata na litr, duża filtracja, żwir, bio grunt na dno (nie ziemia!!! jeśli coś z nią zrobisz nie tak mogą być przykre zielone konsekwencje), Na początek w miarę proste roślinki (moczarka, rogatek, zwartki, nurzańce). I moja rada - czytaj, czytaj aż wszytko zrozumiesz ;)
Teraz kostka ;D

Trigeriy
Nowicjusz

Post autor: Trigeriy » 2009-03-21, 16:56

Zmieniłem jak na razie filtr na wewnętrzny czyli circulator 1100.

Roślinek planuje jednak dużą ilość.

Jaki najlepiej użyć żwirek do tego?

Awatar użytkownika
matmax426
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 82
Imię: mat
Nazwisko: mam :)
Kontakt:

Post autor: matmax426 » 2009-03-21, 17:51

kwarcowy drobny o granulacji od 3 - 5mm

Trigeriy
Nowicjusz

Post autor: Trigeriy » 2009-03-21, 21:17

To teraz trzeba ustalić jakie roślinki zasadzić.

Tak więc czekam na propozycje. Co zasadzić na tył akwarium, co na środek i co na przód.

Na środku planuje też duży statek (dwu częściowy), a także w którymś rogu korzeń, najlepiej pokryty również jakaś zieleninką.

A czy w części akwarium, można zrobić całe zielone podłoże, z samych małych roślinek?

ODPOWIEDZ