Pielęgniczki kakadu w 112l
Moderator: ModTeam
- natalia
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Natala
Pielęgniczki kakadu w 112l
Witam, mam harem pielęgniczek kakadu 1+2, czy jest możliwość wpuszczenia 2 haremów? Dodam, że obecnie prócz pielęgniczek mam 15 neonów i parkę zbrojników niebieskich.
- chudy321
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
Re: Pielęgniczki kakadu w 112l
moim zdaniem starczy... jak dołożysz samca to mogą być wojny itp... dominujący samiec może nawet zostać z wszystkimi samiczkami a jeden samczyk może być gnębiony przez drugiego... Masz fajną obsadę i lepiej niech tak zostanie... tylko jedno mnie tam gryzie "parkę zbrojników niebieskich"...
Jeżeli wydaje Ci sie że wiesz wszystko - masz racje wydaje Ci się
- natalia
- Forumowicz
- Imię: Natala
Parka to samiec i samiczka (wiem, że to nie odkrywcze), mój tata jak zakładałam akwa myślał, że im więcej "glonojadów" tym czystrze szybki i dostałam zgraje zbrojników niebieskich i parkę gibicepsów, powoli tak żeby nie widział zbyt szybkiego ubytku glonków oddaje je, nie chcę go obrazić, ale już prosiłam żeby więcej nie kupował glonków, trzciniaków, welonków, platek itd, puki co jest grzeczny i nic nie kupuje, ale w kółko chodzi i się pyta czy się nie rozmnożyły znowu. Wmówiłam mu, że welonki albo trzciniak zjadły te gibicepsy i resztę.
-
- Forumowicz
- Imię: Andrzej
Jak wpuścisz dwa haremy to będą łącznie 4 samiczki i dojdzie między nimi do walki o terytorium ,podejrzewam że jak na 112l to dwie najsłabsze zginą .
- lolek
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Karol
- Kontakt:
Zdania na temat trzymania pielęgniczek w haremach lub parach są podzielone. Ja na twoim miejscu Natalio zostawiłbym jeden harem Kakadu. Pomimo tego że piszą że jest to rybka spokojna, podobnie do Ramirezy, to jednak jest to gatunek pielęgnicowatych czyli terytorialnych.
Hmm... moim zdaniem to samce w gatunkach pielęgnicowatych są rybami terytorialnymi, samice stają się agresywne przy pilnowaniu młodych.andypl33 pisze:będą łącznie 4 samiczki i dojdzie między nimi do walki o terytorium
Poświęć 2 minuty na poszukiwania odpowiedzi w istniejących tematach, po dwóch minutach załóż nowy temat
-
- Forumowicz
- Imię: Andrzej
Ja pisałem na własnym przykładzie miałem 3 samiczki w 112l i widziałem jak ustalały swoje rewiry prawdopodobnie było zbyt mało miejsca i jedna padła .Potem samiczki podzieliły akwa dokładnie na pół i wystarczyło że jedna podpłynęła zbyt blisko i już było stroszenie skrzeli i walka .Czasem nawet samiec interweniował i rozganiał samiczki