Nie jestem ekspertem wśród ziemianek ale napisze jak ja zrobiłem podłoże.Marchewa pisze:No dobra, podsumujmy:
-światło będzie dołożone: 14W + 8W
-podłoże to ziemia i żwir bazaltowy,mówimy tutaj o najzwyklejszym czarnoziemie tak?, ile cm każdego, przedzielać jakąś siatką(będzie się mieszać?).
-rośliny: mchy, pelie, nurzaniec (wytrzyma pod naporem filtra wewn.?)
Dobra ziemia jest ta sprzedawana w biedronce ze słoneczkiem na worku ( worek 20litrów kosztuje coś ok 2 zł :hyhy: ) a najlepsza podobno z kretowiska ;) Ja dałem ziemię ze sklepu 2 cm. Ważne aby ziemi nie było przy szybach.
Zostawiasz po 2 cm z każdej strony wkoło dna i sypiesz 2 cm ziemi. Boki obsypujesz czarnym bazaltem i na to dajesz siatkę do regipsów na całość. Oczywiście tak aby nie było widać jej przy szybach ;)
( ziemi nie należy ugniatać ) Następnie przysypujesz to wszystko warstwą bazaltu nie cieńszą niż 5 cm i sadzisz rośliny i zalewasz wodą.
Pamiętaj że boki akwarium będziesz miał niedoświetlone więc tam musisz posadzić rośliny które potrzebują znacznie mniej światła.
Bardzo ważna informacja przy starcie tego typu akwarium. Dno powinno być obsadzone minimum w 60% roślinnością a najlepiej 70-80%. To ułatwi start.
Filtracja powinna być nie za duża więc filtr wewnętrzny fajnie się sprawdzi choć z estetyką będzie ciężko ale to już kwestia gustu.
Powodzenia i pochwal się na forum co spłodziłeś ;)