Pokarm dla glonojadów

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

zdzich
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: zdzich

Pokarm dla glonojadów

Post autor: zdzich » 2009-06-22, 18:25

Mam małą hodowlę glonów z gatunku zielenic włściwych. Chciałem zapytać fachowców akwarystów czy warto jest rozwinąć na więszą skalę hodowlę na pożywkę dla rybek żywiących się glonami. Będzie to pokarm tak przygotowany że nie będzie zagrażał samorzutnemu rozwojowi w akwarium oraz pozbawiony domieszek i lepiszcza.
Czy mam perspektywy zbytu w sklepach akwarystycznych ?

Awatar użytkownika
Dawid 1984
Forumowicz
Pojemność akwarium: 375
Imię: Dawid
Nazwisko: Panasiuk
Kontakt:

Re: Pokarm dla glonojadów

Post autor: Dawid 1984 » 2009-06-23, 18:10

Nie sadze zeby byl zbyt.Glony to nie wszystko w odrzywianiu sie ryb ,nawet tych co niby tylko zywia sie glonami.
Akwarium 375 l 150x50x50

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: Pokarm dla glonojadów

Post autor: maol » 2009-06-26, 22:50

No to się zapytam - a ile znacie gatunków żywiących się glonami? Bo ja ze trzy... i to wtedy gdy są bardzo głodne lub małe. Nazwa "glonojad" ma niewiele wspólnego ze zwyczajami żywieniowymi, pochodzi od kształtu pyska i sposobu uzyskiwania pokarmu. Większość "glonojadów" to ryby żywiące się pokarmami roślinnymi oraz celulozą zawartą w korzeniach.

P.S. Pytasz o szanse zbytu - tak, jak będziesz mógł produkować tego kilka ton na miesiąc. Taka jest skala sprzedaży pojedynczego pokarmu w Polsce.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

ODPOWIEDZ