Marniejące rośliny

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

franz_joseph
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 112
Imię: £ukasz

Marniejące rośliny

Post autor: franz_joseph » 2009-06-25, 21:02

Witam. Po walce z wysokimi parametrami o których pisałem http://www.e-akwarystyka.pl/topics37/11445.htm wszystko się ustabilizowało.
Dziś wygladają tak:
pH 6,8
KH 3
GH 6
NO2 0 mg/l
NO3 5 mg/l
PO4 0,5 mg/l
temp. 25
Jakieś dwa tygodnie temu podałem Planta Activ Macro (pół dawki), co 2-3 Planta Activ Micro przez jakieś 2 tyg w sumie i stało się najgorsze. Zakwitły glony (zielenice) Zaobserwowałem to 2 dni po podaniu macro. Reakcja natychmiastowa. Zmniejszenie czasu świecenia z 12 do 8 godz. (po 2 godz co 2 godz.), wymiana wody wyłączenie CO2. Po tygodniu takiej walki z glonami zauważyłem ustępowanie glonów o jakieś 60%. Z korzenia zeszło sporo, bo był cały zielony, a teraz widać że to korzeń. Ma w zagłębieniach jeszcze glony. Z roślin najbardzej zaatakowane pędy wyciąłem (ale łyse).
Mam pytanie co zacząć podawać. Roślinki marnieją, w liściach zaczynają wypadać dziury (Kryptokoryna) na strzałce widać "komórki". Bakopa rośnie, ale dolne partie ma we włosach zielenic, moczara rośnie inny strzępiak też rośnie. Zaopatrzyłem się w k2so4. Nie wiem jak je podać (jaki roztwór). Czy można zacząć dawać micro i co2.

ODPOWIEDZ