Nie. Tak samo jak nie warto tyle płacić za "piach" od ADA. Gdy będę robił kolejny restart, położę zwykły żwir i ewentualnie pod spód ziemię.marthinez pisze:Czy Twoim zdaniem warto było zapłacić tyle za ten "piach"?
Drottnara problemy z roślinami
Moderator: ModTeam
- Drottnar
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: £ukasz
Re: Drottnara problemy z roślinami
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Wiem, ze nie warto placić tyle za AS, ale czy za ADA także?Drottnar pisze:Nie. Tak samo jak nie warto tyle płacić za "piach" od ADA.
Widząc akwaria na Amazonii jestem innego zdania.
Śmiem twierdzić, ze żadne inne podłoże mu nie dorównuje.
Podpytuję ludzi o doświadczenia z AS i z ADA.
Na 10 osób 1 poleca Aquasubstrate.
Na 10 osób 9 poleca ADA.
Naprawdę ciężko znaleźć osobę niezadowoloną z tego "piachu" (Amazonia).
Chociażby przykład Elwiry: http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... t=15#95821
Coś w tym jest. :/
Kiedyś Ci tak doradzałem. Zwir + coś pod nim. ;)Drottnar pisze:Gdy będę robił kolejny restart, położę zwykły żwir i ewentualnie pod spód ziemię.
- Drottnar
- Akwarysta
Nie twierdzę, że nie. Ale ja jestem za cienki bolek na takie zaawansowane rozwiązania. Nie radzę sobie z glonami i z ogólnym zapanowaniem nad zbiornikiem. Myślałem, że umiem, ale się myliłem.marthinez pisze:Widząc akwaria na Amazonii jestem innego zdania.
Śmiem twierdzić, ze żadne inne podłoże mu nie dorównuje.
Pamiętam. I jeśli coś mi w ostatniej chwili nie odbije, to pewnie tak zrobię.marthinez pisze:Kiedyś Ci tak doradzałem. Zwir + coś pod nim.
Ostatnio zmieniony 2009-07-10, 10:02 przez Drottnar, łącznie zmieniany 1 raz.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
No właśnie najlepsze jest to, że z Amazonią było by Ci łatwiej niż z AS.Drottnar pisze:Nie twierdzę, że nie. Ale ja jestem za cienki bolek na takie zaawansowane rozwiązania. Nie radzę sobie z glonami i z ogólnym zapanowaniem nad zbiornikiem. Myślałem, że umiem, ale się myliłem.
Tak myślę skoro dobrze radziłeś sobie z wcześniejszym aranżem.
- raczek
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Piotr
Drottnar, pytanie. Ile czasu masz juz tego lotosa? Pytam, bo doszedłem do przyczyny, Roślina która jest juz stara, przestaje rosnąc i marnieje. Aby odmłodzić rośline, należy bardzo często podmieniac wode i nawozić podłoże
bez eski nie ma impreski
- Drottnar
- Akwarysta
Kontynuując wątek ;)
W akwarium mam pięknego szampana (zdjąłem deszczownię i automatycznie ilość podawanego CO2 mogłem zmniejszyć o jakieś 50 - 70% otrzymując znacznie lepsze efekty).
pH 7
kH 6
Nawożenie tylko i wyłącznie potasem (K2SO4) i żelazem w tabletkach pod korzenie.
Od kilku dni obserwuję brązowienie liści oraz pojawianie się białych plamek na liściach. Ponadto zaczęły się znów pojawiać zielone glony (na szybach i na liściach taki łatwo zdejmujący się nalot). Czy to oznaka nadmiaru jakiegoś pierwiastka, czy raczej niedobór? Jeśli niedobór, to czego?
Obsada bez zmian - 3 kakadu, kilkanaście neonów inesa, 3 cierniooczki, 5 platek.
W akwarium mam pięknego szampana (zdjąłem deszczownię i automatycznie ilość podawanego CO2 mogłem zmniejszyć o jakieś 50 - 70% otrzymując znacznie lepsze efekty).
pH 7
kH 6
Nawożenie tylko i wyłącznie potasem (K2SO4) i żelazem w tabletkach pod korzenie.
Od kilku dni obserwuję brązowienie liści oraz pojawianie się białych plamek na liściach. Ponadto zaczęły się znów pojawiać zielone glony (na szybach i na liściach taki łatwo zdejmujący się nalot). Czy to oznaka nadmiaru jakiegoś pierwiastka, czy raczej niedobór? Jeśli niedobór, to czego?
Obsada bez zmian - 3 kakadu, kilkanaście neonów inesa, 3 cierniooczki, 5 platek.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
No to brawo.Drottnar pisze:W akwarium mam pięknego szampana (zdjąłem deszczownię i automatycznie ilość podawanego CO2 mogłem zmniejszyć o jakieś 50 - 70% otrzymując znacznie lepsze efekty).
pH 7
kH 6

Zacznij nawozić zbilansowanym makro (nie tylko potasem).Drottnar pisze:Od kilku dni obserwuję brązowienie liści oraz pojawianie się białych plamek na liściach. Ponadto zaczęły się znów pojawiać zielone glony (na szybach i na liściach taki łatwo zdejmujący się nalot). Czy to oznaka nadmiaru jakiegoś pierwiastka, czy raczej niedobór? Jeśli niedobór, to czego?
I właśnie na makro teraz się skup.
Mikro podawaj ostrożnie.
Jeżeli stosujesz gotowy wyrób makro, stosuj pełną dawkę.
Jeżeli zamierzasz podawać sole.
Napisz jakie te sole posiadasz, a podam Ci przepis na własnoręcznie robione oraz jak je dawkować.
Aha. Nie sugeruj się wskazaniami testu na azot. Przynajmniej dopóki wszystko nie wróci do normy.
Intensywniejsza fotosynteza oznacza dużo szybsze zużywanie nawozów z wody.
Myślę, że w tym tkwi szkopuł.
Ps: Spróbuj jeszcze trochę zejść z pH, ale obserwuj ryby. Jutro niedziela, więc jest okazja. :]
- Drottnar
- Akwarysta
Będę podawał makro Aqua Art, bo takie akurat mam. Z pH powinienem zejść do jakiego poziomu?
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 65
- Kontakt:
Ja utrzymuję wg testu na poziomie 6,5 / 6,8 tak wychodzi z pomiaru ale na niego nigdy nie zwracam uwagi ;)Drottnar pisze:Z pH powinienem zejść do jakiego poziomu?
najważniejsze to stabilne CO2 na wysokim poziomie i tak jak marthinez, pisze macro pełna dawke a z micro spróbował bym od 1/2 dawki.
Napiszę Tobie jak ja nawoże swój baniak na tym samym podłożu nawozami Aqua Botanique ( macro, micro i aquapotas )
Bańka 42 litry więc wody pewnie z 33 L. Podmiana co Tydzień 15 litrów wody i do tego 4 ml macro ( 1 ml podnosi w 100 litrach wody 1 ppm azotu), 2 ml aquapotasu i jak zgaśnie światło 3 ml micro. Od następnego dnia po zgaśnięciu światła 0,5 ml micro i tak do kolejnej podmiany. Zalecana dawka micro przez producenta to co 2 dni 1 ml nawozu na 100 litrów wody więc widzisz że wszystkiego leję sporo

Także sam widzisz, że dawki które podaje producent nawozu na opakowaniu są tylko orientacyjne i całość nawożenia trzeba dobrać wg potrzeb akwarium.
Jeżeli masz ochotę to zobacz jak wygladają u mnie rośliny w dziale galeria tam jest mój baniaczek. Nic specjalenego pod względem aranżacji ale w tej chwili ten baniak traktuje jako dośwaidczalny i przechowalnię dla roślin.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
marti pisze:Drottnar napisał/a:
Z pH powinienem zejść do jakiego poziomu?
Ja utrzymuję wg testu na poziomie 6,5 / 6,8