Pojawily sie :D

Wszystko co tyczy się glonów w akwariach.

Moderator: ModTeam

Snowflake
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 112
Imię: Kuba
Kontakt:

Pojawily sie :D

Post autor: Snowflake » 2009-08-09, 15:29

Witam

Wystartowalem 15 lipca z akwarium roslinnym oczywista sprawa bylo ze moga pojawic sie glony no i pojawily sie zielone niteczki :wstyd: nie ma tego duzo ale troszke sie nazbieralo. W ta srode zrobilem podmiane 30 % , swiatla swiece narazie przez 7 godzin bo stopniowo chcialem dojsc do 10 h nawozic jeszcze nie nawozilem , mam substrat pod zwirkiem teraz pytanie co robic ? Chce zrobi dzisiaj podmianke jakies 50 % po dwoch dniach 30 % ale nie wiem jak z nawozeniem mikro i makro bo narazie jeszcze ich nie podwalem w ogole od startu, podawalem tylko potas do podmian .
:D 4 x 18 W + Co2 :D

Thierry Henry
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: dawid
Kontakt:

Re: Pojawily sie :D

Post autor: Thierry Henry » 2009-08-09, 16:12

Co Cię nie zabije to Cie wzmocni. Nie rób tak radykalnych podmian bo całkowicie rozregulujesz bardzo młody ekosystem. Glony mają prawo wyjść gdyż masz nowy ekosystem. Dodatkowo dochodzi sprawa iż nie nawozisz i jednych składników odżywczych jest więcej innych mniej. :)
Spróbuj przeczekać ten lekki(?) wysyp, ponieważ gdy zaczniesz ingerować to może się nie poprawić a pogorszyć. :)
I Still Haven't Found What I'm Looking For

Snowflake
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 112
Imię: Kuba
Kontakt:

Re: Pojawily sie :D

Post autor: Snowflake » 2009-08-09, 22:37

ale jak to rozwiazac bo w ta srode co teraz bedzie powinieniem zrobic normalnie planowana podmiane te 30 proc no i zwiekszyc oswietlenie o godzine bo narazie mam tylko 7 h swiecenia aha a co z nawozeniem mikro makro ? nawozic teraz czy nie ?

[ Dodano: 2009-08-11, 00:25 ]
corazbardziej mnie to wszystko zniecheca , dzisiaj zepsul mi sie wirnik w filtrze kubelkowym dobrze ze w godzine udalo mi sie zalatwic nowy koszt 34 zl mam nadzieje ze pnic sie nie stanie z tego powodu ze filtr przez godzine nie chodzil , te glony tez mnie wkurzaja byl restart mialo byc dobrze i znowu to samo :kwasny:
:D 4 x 18 W + Co2 :D

ODPOWIEDZ