adopcja akwarium i co dalej?

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

aidi
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 50
Imię: Gosia
Kontakt:

adopcja akwarium i co dalej?

Post autor: aidi » 2009-08-29, 09:02

no to tak, jak pisałam w innym temacie dwa dni temu dostałam akwa 60l i 25 l,w raz z obsadą (trochę nie przemyślaną przez poprzedniego właściciela, mówiąc szczerze nie wiedziałam nawet jakie to gatunki ale już samo to że były w typie gurami (dawna ryba w tym typie zabiła mi mojego gupika w akwa) mnie przeraziło

po lektórze waszej encyklopedi zidentyfikowałam większość ryb, ale nadal z 3 mm klopot (i doliczyłam się 1 więcej w typie gurami...

no to tak :
typ gurami:
2x gurami mozaikowy
3x prętnik wargacz.
1x prętnik dwupłetwy
1x ktoś (niewiem kto) opis-ma kropkę w okolicy ogona i w połowie długości, nie ma pionowych szarych pasów ,jak prętnik dwupłetwowy, mieni się na jano niebiesko, jego płetwy i ogon są niemal przezroczyste,, płetwa górna i dolna zakończona szpiczasto

typ kirysa
1x kirys pstry
1x ktoś opis, czerwone płetwydolne i ogonowa, czarna grzbietowa, i pionowe grube czarne pasy

ruby środka
1x molinezja księżycowa czarna,
1x neon (nieznanego gatunku) opis- ma jaskrawą pomarańczową linie boczną

a i 3 zbrojniki niebieskie

które dokładnie powinnam oddać , z góry mówię e zbrojniki są małe a w planie jest 200l (było już dawno planowane) więc z nimi będę miała co zrobić jak podrosną, z góry mówie że nie oddam ich do zbiornika mniejszego lub równego mojemu- oddam tylko w lepsze warunki. Jeżeli ktoś z okolicy (a najlepiej z samego) Gdańska ma odpowiednie akwa to chętnie oddam,

po czytaniu waszej encyklopidi stwierdziłam że temperatura odpowiednia to 24 stopnie , proszę o dalsze rady, ( karma , które oddać, ph,itd...)

a i jeszcze spytam się p małe akwa 25l co po za samcem bojownika może się tam znaleść (mam zamiar zrobić tam dżungle)

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Re: adopcja akwarium i co dalej?

Post autor: marthinez » 2009-08-29, 09:47

Witam.
aidi pisze:1x ktoś (niewiem kto) opis-ma kropkę w okolicy ogona i w połowie długości, nie ma pionowych szarych pasów ,jak prętnik dwupłetwowy, mieni się na jano niebiesko, jego płetwy i ogon są niemal przezroczyste,, płetwa górna i dolna zakończona szpiczasto
Może być gurami dwuplamy?
aidi pisze:1x ktoś opis, czerwone płetwydolne i ogonowa, czarna grzbietowa, i pionowe grube czarne pasy
Bocja wspaniała?

Najlepiej wrzuć zdjęcia. Będzie łatwiej.
aidi pisze:które dokładnie powinnam oddać , z góry mówię e zbrojniki są małe a w planie jest 200l (było już dawno planowane) więc z nimi będę miała co zrobić jak podrosną, z góry mówie że nie oddam ich do zbiornika mniejszego lub równego mojemu- oddam tylko w lepsze warunki. Jeżeli ktoś z okolicy (a najlepiej z samego) Gdańska ma odpowiednie akwa to chętnie oddam,
Jeżeli w planach masz 200 litrów to praktycznie wiekszość Twoich obecnych ryb sie nada. Trzeba pamietać, że niektóre wymagają stada, inne haremu lub pary.
aidi pisze:po czytaniu waszej encyklopidi stwierdziłam że temperatura odpowiednia to 24 stopnie , proszę o dalsze rady, ( karma , które oddać, ph,itd...)
Temperatura w przedziale 23-28 stopni będzie dobra.
Karma wedle wyboru (suche, mrozonki itp.)
Rozumiem, że do akwarium używasz wody kranowej. Jeżeli w Twojej obsadzie nie ma paletek to parametry takie jak pH, KH, GH zostaw na razie w spokoju.
a i jeszcze spytam się p małe akwa 25l co po za samcem bojownika może się tam znaleść (mam zamiar zrobić tam dżungle)
Można trzymać coś na prawde małego stadnego np. Boraras brigidae lub danio perłowe w ilości 8-10 szt.
Oczywiście krewetki karłowate też są ok.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2009-08-29, 12:25

aidi pisze:1x neon (nieznanego gatunku) opis- ma jaskrawą pomarańczową linie boczną
To podobna do neona rybka, ale innego gatunku; zwinnik jarzeniec (pamiętaj, że jest stadna tak jak neony ;) )

aidi
Przyjaciel forum
Kontakt:

Post autor: aidi » 2009-08-29, 19:07

marthinez, mam pytanie czy małe stadko neonów lub zwinników może być z bojownikiem w 25l ? i co a właściwie kto w takim małym akwa może zastępować zbrojnika?? i coś więcej bym chciała dowiedzieć się o krewetkach,

marthinez, z gurami trafiłeś dzięki
Ostatnio zmieniony 2009-08-29, 19:17 przez aidi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Bohdan
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Bohdan
Nazwisko: Jazda Polska PL

Post autor: Bohdan » 2009-08-29, 19:16

aidi pisze:czy małe stadko neonów lub zwinników
Odpada, jezeli chcesz coś zbliżonego do Neona to sprawdż sobie Razbora axelrodi, rybka która też ma niebieski foforujący pasek o osiąga max do 2,5cm.
Poza tym tak jak pisał wcześniej Marthinez możesz mieć Razborę brigittae, merah lub ewentulnie Danio perłowe

aidi
Przyjaciel forum
Kontakt:

Post autor: aidi » 2009-08-30, 08:29

Akwarybka, miałaś rację to zwinnik jarzeniec :padam:
Bohdan, nie koniecznie zbliżonego do neona, uogólnię trochę pytanie, co mogę mieć z bojownikiem (samcem) w 25l? chodzi za równo o ryby dna, jak i środka, oraz coś na odglonianie?? i oczywiście o informacje o krewetkach (zaciekawiło mnie :P )

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2009-08-30, 08:47

aidi pisze:Bohdan, nie koniecznie zbliżonego do neona, uogólnię trochę pytanie, co mogę mieć z bojownikiem (samcem) w 25l? chodzi za równo o ryby dna, jak i środka, oraz coś na odglonianie??
W tym problem, ze właśnie nic nie powinno sie na stałe hodować w takim litrażu.
Takie małe baniaki używane są jako kwarantanna pozakupowa, jako lecznica lub kotnik.

I naprawdę prócz bojka lub w/w małych kąsaczy (rodzina kąsaczowate) nie dary nic tam trzymać.
Nie ma szans na coś odgloniającego (Otocinclus potzrebuje minimum 45 litrów, ze względu na obowiązek trzymania w stadzie), ani dennego.
Chyba, że jeszcze taki mały kąsacz jak Corydoras hastatus lub habrosus.
Obrazek

Awatar użytkownika
Bohdan
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Bohdan
Nazwisko: Jazda Polska PL

Post autor: Bohdan » 2009-08-30, 16:21

aidi pisze:oraz coś na odglonianie??
Tak jak napisano wcześniej, ze względu na zbyt mały litraż nie można budować tu pełnej obsady ale jeżeli chodzi o glony czy czyszczenie dna z odpadków to świetnym rozwiązaniem są krewetki. Dla Ciebie jako początkującej proponuje Red Cherry.
Bojownik 1/0
Razbora merah/brigittae/axelrodi 7szt
Krewetka Red Cherry 7 szt

aidi
Przyjaciel forum
Kontakt:

Post autor: aidi » 2009-08-31, 09:19

na pewno może być krewetek tak dużo na tak małym litrażu??

a po za tym nie chce zakładać osobnego tematu ale mam kolejne pytanie.. Co sądzicie o piasku z jeziora jako podkładzie?? Jak go przygotować? (wstępnie mam zamiar wsiąść do małego akwa (zanim ryby i krewetki się tam znajdą minie jeszcze trochę czasu -chce najpierw zająć się zrobieniem gąszczu pod bojownika

marthinez, wreszcie znalazłam zdjęcie tak to jest bocja wspaniała- tym sposobem znam aktualną obsadę :padam:

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2009-08-31, 10:06

...no to sie tej bocji natychmiast pozbądź - masz wielokrotnie za małe akwarium dla jednej, nie wspominając o wymaganym... stadzie.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2009-08-31, 19:29

aidi pisze:na pewno może być krewetek tak dużo na tak małym litrażu??
Krewetki karłowate maja to do siebie, że wpuścisz 10 sztuk, a za dwa miesiące masz 100.
To bardzo pożyteczne zwierzątka. Niewiele brudzą i pomagaja w utrzymaniu czystości w akwarium dojadając gnijące roślinki, glony i resztki pokarmu, którego rybki nie zdołały zjeść.
aidi pisze:a po za tym nie chce zakładać osobnego tematu ale mam kolejne pytanie.. Co sądzicie o piasku z jeziora jako podkładzie?? Jak go przygotować? (wstępnie mam zamiar wsiąść do małego akwa (zanim ryby i krewetki się tam znajdą minie jeszcze trochę czasu -chce najpierw zająć się zrobieniem gąszczu pod bojownika
Wielu stosuje piasek z jeziora.
Wystarczy wyparzyć, wypłukać i tyle.
Ważne, by jezioro z którego pochodzi nie było zanieczyszczone zwłaszcza chemicznie.
aidi pisze:marthinez, wreszcie znalazłam zdjęcie tak to jest bocja wspaniała- tym sposobem znam aktualną obsadę
Popieram zdanie kolegi wyżej. ;)
Obrazek

aidi
Przyjaciel forum
Kontakt:

Post autor: aidi » 2009-08-31, 20:40

jak pisałam wcześniej, jak zdarzy się ktoś kto mieszka w okolicy gdańska i ma duże akwa to bez wahania oddam, jednak nie oddam do zoologicznego bo by mogły trafić do 10 l, a nie o to chodzi aby poszły z deszczu pod rynnę... :)

już jest trochę lepiej,wszystkie gurami i pyszczaki oddałam , niestety molinezja odeszła za tęczowy most :( , ale dokupiłam na razie 2 zwinniki jażeńce, i tu pojawia się problem

mój zwinnik był blady ale te co przyszły miały żywe kolory jednak dziś zauważyłam że wszystkie zbladły :przestraszony: , zastanawiam się co się z nimi dzieje

ODPOWIEDZ