Witam! Nakręciłem krótki film w HD z dziwnym przypadkiem w moim akwarium. Nagle pojawiło się to, wraz z zaaplikowaniem roślinek jakby. Całe wyczyszczenie i zmiana wody w akwa nic nie dało. Znów się pojawiły. Co to są za glony, jak z nimi walczyć? Błagam o pomoc i oglądnięcie filmu. Dodam że siadają wręcz wszędzie, statek zamiast koloru żółtego, zrobił się brązowy, a na małym domku osiadły znów dziwne czarne glony jakby. Na szybkach są przeźroczyste, a rośliny całkowicie zielenieją.
http://odsiebie.com/pokaz/5888398---c14f.html
Wszystkie te glony (oprócz czarnych) łatwo zetrzeć, ale szybko znów się pojawiają...te czarne to jakby jakieś włosy, dziwnie wyrastające w małej kempie, które nawet ciężko mi wyrwać, chyba przez to że są tak małe.
Glony, film w HD. Co z tym zrobić, co to za odmiana?
Moderator: ModTeam
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Glony, film w HD. Co z tym zrobić, co to za odmiana?
Wymieniłeś wodę i wyczyściłeś akwarium.... czym pogorszyłeś sprawę. Rozumiem, że to nowy zbiornik, a Twój problem to okrzemki - znane i proste, znikną same po kilku-kilkunastu dniach, oczywiście o ile akwarium jest dobrze wystartowane. A te czarne - no cóż, masz krasnorost. usuń z akwarium zaatakowane fragmenty bądź nawet całe rośliny. Zmniejsz prąd wody. I poszukaj na forum wątków o walce z tym glonem.
P.S. 86MB filmu to... dużo. Na wszelki wypadek nie oglądałem :-)
P.S. 86MB filmu to... dużo. Na wszelki wypadek nie oglądałem :-)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Damian
W tym problem, że wcześniej też były i nie znikały, nawet po 5 miesiącach.
- maol
- Moderator
...co oznacza, że masz jakiś problem w zbiorniku. Zacznijmy klasycznie - jakie masz oświetlenie? Jakie parametry wody?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Damian
Niestety nie mam czym sprawdzić parametrów wody, a oświetlenie zwykłe od zestawu "http://allegro.pl/item754434139_aquadoo ... rofil.html". Naświetlam 6 godzin dziennie. Prosze, sprawdź ten film, oglądnij, może coś on Ci podpowie, bo już nie wiem co robić. Wiem że duży, ale to przez hd.
- maol
- Moderator
Sprawa jest prosta - masz o połowę oświetlenia za mało. Widać to bez filmu, starczy przeczytać co jest w Twoim zestawie... Dołóż drugą świetlówkę, a okrzemki same znikną w kilka dni. Z krasnorostami trochę powalczysz, ale odpowiednia ilość światła wzmocni "pracę" roślin na tyle, że będą Twoim największym sojusznikiem w walce z glonami.
... także nowa lampa jest niezbędna. W pokrywie masz na nią miejsce, a tematów o jej doborze i montażu jest na forum mnóstwo.
... także nowa lampa jest niezbędna. W pokrywie masz na nią miejsce, a tematów o jej doborze i montażu jest na forum mnóstwo.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back