Walka z glonami
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Tomek
- Kontakt:
Walka z glonami
Witam
Od około 2 miesięcy pojawiają mi się glony w zbiorniku i to tylko na niektórych roślinach. W sklepie doradzili mi zastosowanie CO2 i miesiąc minął a glony jak się pojawiały tak dalej się pojawiają. Mam 240l zbiornik, oświetlenie po 11h dziennie.
Oświetlenie:
2 x 54W T5 - Planta Grow i Reef White 15k
2 x 39W T5 - Reef White 15k i Narva Bio Vital
Nawożenie CO2 + nawozy Planta Gainer.
Podmiany wody raz w tygodniu 20%.
Parametry wody
ph = 7,6
gH = 8
kH = 5
Fe = 0,1
NH4 i NH3 = 0
temp. = 28
innych testów nie posiadam.
Dodatkowo chciałbym się dowiedzieć czy to prawda, że na mchach przy dużych ilościach światła bardzo szybko wytwarzają się glony?
Z góry wszystkim dziękuję za udzielone rady.
Od około 2 miesięcy pojawiają mi się glony w zbiorniku i to tylko na niektórych roślinach. W sklepie doradzili mi zastosowanie CO2 i miesiąc minął a glony jak się pojawiały tak dalej się pojawiają. Mam 240l zbiornik, oświetlenie po 11h dziennie.
Oświetlenie:
2 x 54W T5 - Planta Grow i Reef White 15k
2 x 39W T5 - Reef White 15k i Narva Bio Vital
Nawożenie CO2 + nawozy Planta Gainer.
Podmiany wody raz w tygodniu 20%.
Parametry wody
ph = 7,6
gH = 8
kH = 5
Fe = 0,1
NH4 i NH3 = 0
temp. = 28
innych testów nie posiadam.
Dodatkowo chciałbym się dowiedzieć czy to prawda, że na mchach przy dużych ilościach światła bardzo szybko wytwarzają się glony?
Z góry wszystkim dziękuję za udzielone rady.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Walka z glonami
...światła masz naprawdę dużo - prawie 0,8W/l. Moim zdaniem to za dużo - albo zmniejsz jego ilość, albo skróć czas oświetlenia.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
Nic nie wiadomo nam o dawkach nawozów.
Tak samo co2, obliczasz jakoś jego poziomy, czy dodajesz tak sobie, bo po prostu sprzedawca polecał.
Kolega wyzej zwrócił uwagę na zbyt dużą ilość światła.
Ma rację, bez stabilnego, odpowiedniego ilościowo co2 (Ty masz go na poziomie 4ppm, a powinieneś mieć przynajmniej 25ppm) i takze odpowiedniej ilości nawozów przy tym świetle to problem murowany.
Tak samo co2, obliczasz jakoś jego poziomy, czy dodajesz tak sobie, bo po prostu sprzedawca polecał.
Ma rację, bez stabilnego, odpowiedniego ilościowo co2 (Ty masz go na poziomie 4ppm, a powinieneś mieć przynajmniej 25ppm) i takze odpowiedniej ilości nawozów przy tym świetle to problem murowany.
Nieprawda.thojlah pisze:Dodatkowo chciałbym się dowiedzieć czy to prawda, że na mchach przy dużych ilościach światła bardzo szybko wytwarzają się glony?
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Świetlówki pracują w trybie po 2. A czy zmniejszenie światła odnosi się do wszystkich świetlówek czy mogę zastosować oświetlenie 8h 2x54w i np. 3h 2x39w?maol pisze:...światła masz naprawdę dużo - prawie 0,8W/l. Moim zdaniem to za dużo - albo zmniejsz jego ilość, albo skróć czas oświetlenia.
[ Dodano: 2009-10-20, 10:32 ]
CO2 stosuje od niedawna więc wpuszczam do zbiornika 4 bąble na sek.marthinez pisze:Nic nie wiadomo nam o dawkach nawozów.
Ma rację, bez stabilnego, odpowiedniego ilościowo co2 (Ty masz go na poziomie 4ppm, a powinieneś mieć przynajmniej 25ppm) i takze odpowiedniej ilości nawozów przy tym świetle to problem murowany.Nieprawda.thojlah pisze:Dodatkowo chciałbym się dowiedzieć czy to prawda, że na mchach przy dużych ilościach światła bardzo szybko wytwarzają się glony?
A nawozy stosuje zgodnie z zaleceniami producenta.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Nazwisko: Olszewski
...A jak w tej chwili pracują te świetlówki?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Obie po 11h
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
Ja puszczam jeden bąbel na sekundę i mam go więcej w wodzie niż Ty.thojlah pisze:CO2 stosuje od niedawna więc wpuszczam do zbiornika 4 bąble na sek.
Bąbel bąblowi nierówny i niewiele nam mówi. Tyle tylko, ze gaz leci.
Przy Twojej twardości węglanowej musisz za pomocą co2 zejść z pH do poziomu około 6.7 - 6.8.
Co2 zakwasza wode stąd wskaźniki pH i twardosci mówią nam ile jego jest rozpuszczone.
Jak pisałem wyżej, co2 w górę i utrzymanie go stabilnie. Regularne nawożenie + wybieranie ręczne ile się da + lekkie ograniczenie świecenia.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Poprzez co2 w górę rozumiem, że wpuszczać go więcej do wody aż poziom ph się obniży. A lekkie ograniczenie świecenia mam zastosować do wszystkich świetlówek czy tylko do jednej pary z nich? Może zadaje dziwne pytania ale akwarystyką zajmuje się od niedawna i ciągle mam jakieś problemy w zbiornikumarthinez pisze: Jak pisałem wyżej, co2 w górę i utrzymanie go stabilnie. Regularne nawożenie + wybieranie ręczne ile się da + lekkie ograniczenie świecenia.

-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Co do oświetlenia do zrobiłbym tak że 2x54W świeciłbym przez 8 godzin a 2x39W świeciłbym przez 5-6 godzin. Szczerze to musisz sam wyczuć jak to wszystko poustawiać. Wszystko zależy od CO2, podłoża i nawozów.
Czym więcej światła tym więcej CO2 i tym więcej nawozów.

I Still Haven't Found What I'm Looking For