Tetra
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Jakub
- Kontakt:
Tetra
Wiem że ten temat był poruszany ale nie chciałem odświeżać tamtych. Więc mam pytanie w moim 200l akwarium jak na razie pracuje filtr fan 3 plus w najbliższym czasie (jak zarobie trochę kasy) chce kupić filtr kubełkowy Tetra ex700 i czy taki filtr starczy mi do tego akwarium jeśli kiedyś chciał bym zrobić w nim Malawi lub Tange.
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Re: Tetra
Do tego typu zbiorników moim skromnym zdaniem ex700 jest za mała. Weź ex1200 a nie będziesz miał problemów z wysokim poziomem azotu oraz nie będziesz zadawał pytań co zrobić gdy się glony pojawią.
I Still Haven't Found What I'm Looking For
- Dawid 1984
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Dawid
- Nazwisko: Panasiuk
- Kontakt:
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Powinien wystarczyć.hulej95 pisze:chce kupić filtr kubełkowy Tetra ex700 i czy taki filtr starczy mi do tego akwarium jeśli kiedyś chciał bym zrobić w nim Malawi lub Tange.
W zwykłym ogólnym sobie poradzi, a do tangi, malawi warto wtedy jeszcze dodać coś wewnętrznego.
Ex700 ma dość dużą powierzchnie mediów (ponad 6 litrów), więc w większych baniakach radzi sobie całkiem sprawnie.
Ostatnio kubełki sporo poszły w górę. Jeszcze rok temu szło wyrwać ex1200 za około 300 zeta. Teraz ciężko dorwać za 350.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Hulej, filtry wewnętrzne mają pewną wadę - bardzo małą objętość filtracyjną. Przy małym akwarium z dużą ilością roślin nie jest to aż taki problem. Przy Malawi czy Tandze oraz w zbiornikach z niewielka ilością roślinności konieczne jest zapewnienie fizycznie miejsca dla odpowiedniej flory bakteryjnej. Także jeden kubełek to znacznie więcej niż kilka filtrów wewnętrznych. I jest on w takim biotopie praktycznie niezbędny.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back