Witam wszystkich mam pytanie odnośnie glonów które ostatnio zaczynają mi się pokazywać na roślinkach jak temu zapobiec
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/690 ... 3540e.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c2f ... ccb0a.html
Dodam tyle ze akwarium ma 200L oświetlenie standardowe 2x30w filtr flivall205+mini aqua
wewnętrzny, temperatura wody 25-26c , baniak jest po restarcie ok 1,5 miesiąca podłoże ziemia ok2-3cm oraz żwir bazaltowy ok 5cm nawożę roślinki symfonią złota 5ml na tydzień
podmiana wody 15l tygodniowo
Proszę o identyfikcjię glonów oraz sposób walki z nimi
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Pawe³
Proszę o identyfikcjię glonów oraz sposób walki z nimi
Ostatnio zmieniony 2009-10-26, 21:33 przez pamar22, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Andrzej
- Kontakt:
Re: Proszę o identyfikcjię glonów oraz sposób walki z nimi
Witam
A poza tym przy tak małej ilości roślin nawożenie raczej nie jest konieczne.
Jakie masz parametry wody?
PS: popraw błąd w tytule.
Wg. mnie masz za mało światła.pamar22 pisze:oświetlenie standardowe 2x30w
A po drugie za małe podmiany wody, powinno być 20-30% tygodniowo.pamar22 pisze:podmiana wody 15l tygodniowo
A poza tym przy tak małej ilości roślin nawożenie raczej nie jest konieczne.
Jakie masz parametry wody?
PS: popraw błąd w tytule.
Nie jestem znawcą, ale jeśli coś wiem to staram się pomóc innym 
Lubię dużo wiedzieć ;)

Lubię dużo wiedzieć ;)
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Bartosz
Podajesz mikro przy tak słabym oświetleniu i ziemi w podłożu? A dosadziłeś roślinek w stosunku do tego co pokazywałeś w dziale poświęconym roślinom?
Bardzo ładnie panuje u ciebie zielenica. Po pierwsze przestań lać mikro, a szczególnie Symfonię, która bodajże jest chelatowana azotem w formie amonowej, a więc takiej, którą według mnie glony bardzo lubią. Po drugi kup testy i sprawdź poziomy NO3 i PO4. Przy akwariach typu low-tech (a do takich w tej chwili chyba można zaliczyć twoje) nawożenie słupa wody ogranicza się do minimum, a wręcz nie stosuję się go wcale. Sadzi się rośliny głównie czerpiąca związki odżywcze z dna i niewymagające silnego oświetlenia, szczególnie mikrozoria, anubiasy (co prawda nie można sadzić ich w dnie tak, że przykrywa się kłącze, ale dobrze jest jak korzenie wrosną w dno), część kryptokotym i żabienic. Proponuję uzupełnić na początek wiedzę o akwariach typu LT.
Bardzo ładnie panuje u ciebie zielenica. Po pierwsze przestań lać mikro, a szczególnie Symfonię, która bodajże jest chelatowana azotem w formie amonowej, a więc takiej, którą według mnie glony bardzo lubią. Po drugi kup testy i sprawdź poziomy NO3 i PO4. Przy akwariach typu low-tech (a do takich w tej chwili chyba można zaliczyć twoje) nawożenie słupa wody ogranicza się do minimum, a wręcz nie stosuję się go wcale. Sadzi się rośliny głównie czerpiąca związki odżywcze z dna i niewymagające silnego oświetlenia, szczególnie mikrozoria, anubiasy (co prawda nie można sadzić ich w dnie tak, że przykrywa się kłącze, ale dobrze jest jak korzenie wrosną w dno), część kryptokotym i żabienic. Proponuję uzupełnić na początek wiedzę o akwariach typu LT.
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Przy akwariach typu low-tech, kupowanie testów jest raczej nie konieczne. Ba w High-techach da się bez nich obejść.Rudolf pisze:Po drugi kup testy i sprawdź poziomy NO3 i PO4. Przy akwariach typu low-tech (a do takich w tej chwili chyba można zaliczyć twoje)

Zdecydowanie racja.Rudolf pisze:nawożenie słupa wody ogranicza się do minimum, a wręcz nie stosuję się go wcale.
Oj rośliny czerpiące związki z wody też powinno się sadzić. Powodem tego jest to, że w low-techu nie robimy podmian i trzeba coś z azotem robić.Rudolf pisze:Sadzi się rośliny głównie czerpiąca związki odżywcze z dna i niewymagające silnego oświetlenia, szczególnie mikrozoria, anubiasy
I Still Haven't Found What I'm Looking For