W czym może tkwić problem - zamulona woda

Moderator: ModTeam

geryon
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Sebastian
Kontakt:

W czym może tkwić problem - zamulona woda

Post autor: geryon » 2009-10-30, 08:31

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów, jestem nowym (od miesiaca mam akwarium) akwarystą. Napotkałem wiele pytań na swej drodze przy zakąłdaniu akwarium i na prawie wszystkie znalazłem odpowiedź.

Teraz mam gigantyczny problem a mianowicie:

Posiadam akwarium 25L jak na początek takie malutkie ale jest.
Zmieniam wodę raz na dwa tygodnie ta okolo pół może troszkę mniej zbiornika.
Po wymianie wody i dodaniu soli akwarystycznej woda jest po prostu przepiękna przez okolo tydzien. W kolejnym tygodniu woda jest okropnie zamulona nie ma zadnych osadów typu glonów itp jest jest mętna woda ze czasami ciężko dostrzeć rybki.
Pomimo tego jak robi się taka mętna woda rybki pływają tylko u góry sporadycznei zejdą na dół, a jak by tego było mało zalęgły mi się ślimaki w akwarium, gdzie jet problem co jest źle robione? ;/
Ostatnio zmieniony 2009-11-02, 13:09 przez geryon, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: W czym może tkwić problem - zamulona woda

Post autor: maol » 2009-10-30, 09:21

Obawiam się że problemy masz co najmniej trzy:
- wielkość akwarium
- ilość ryb
- podmiany

Masz zdecydowanie za małe akwarium - 25 l nadaje się na kwarantannę lub kotnik, zdecydowanie się nie sprawdza jako zwykły zbiornik. Polecam lekturę http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/3876.htm

Ilość ryb nie jest bez znaczenia - jeżeli masz tam cos więcej niż kilka gupików, to produkty przemiany materii skutecznie zatruwają środowisko, do tego dochodzi pewnie problem niedotlenienia.

No i te podmiany... 50% raz na 2 tygodnie w takim zbiorniku to zdecydowanie za rzadko. Normalnie powiedziałbym 25% raz na tydzień, ale w takich mikro zbiornikach moim zdaniem lepiej zmieniać np. 10% co dwa dni.

...jeszcze sól akwarystyczna - po co ją dodajesz? Oprócz kilku gatunków lubiących słonawą wodę ( i nie nadających się do 25l) w słodkowodnym akwarium nie używa się soli, chyba że w celach leczniczych.

Polecam również lekturę http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/4037.htm
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Post autor: marthinez » 2009-10-30, 10:31

geryon, napisz coś więcej o zbiorniku.
Jaki filtr, światło, podłoże, czy masz rośliny, czy akwarium "dojrzewało", jaka temperatura, jakie masz ryby..........itp.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

geryon
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 25
Imię: Sebastian
Kontakt:

Post autor: geryon » 2009-10-30, 20:05

akwarium już kiedyś było używane, przerwa między jednym a drugim użytkowaniem (zarybianiem) to okolo tygodnia moze troche więcej, posiadam pisaek na dno i żwirek... mam 3 roślinki które sąjuż wsumie w opłakanym stanie jedzone i niszczone przez rybki.
Temperatura utrzymuje się w 26-27stopni, rybki są różne, gubiki, neonki,molinezja, oraz dwie których nie pamiętam nazw.

Oświetnie standardowe AQUEL standradowa z pokrywą , filtr firmy AQUEL wydajnośc do 65litrów.

Sas
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 300
Imię: £ukasz

Post autor: Sas » 2009-10-31, 23:02

a ilościowo.? i raczej będziesz musiał zmnienić obsade ;] na molinezje auqa za krótkie ,neonki ryba stadna minimum 6-7 , a gupiki ok zależy od ilosci. Ja bym polecał do 25 krewetkarium.

Tiger
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: frgreqtg

Post autor: Tiger » 2009-11-05, 22:36

To filtr był wcześniej już używany i leżał przez tydzień suchy jak się domyślam .
Więc Twój problem załatwi kupienie nowego wkładu (gąbki) do filtra. Dlaczego :) nie pytaj. No i stosuj też podpowiedzi kolegów bo są cenne.
Pozdrawiam.

Thierry Henry
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: dawid
Kontakt:

Post autor: Thierry Henry » 2009-11-07, 19:24

W tym akwarium to w ogóle nie powinno trzymać się ryb. Rośliny są w opłakanym stanie bo domyślam się, że w pokrywie masz zwykłą żarówkę która się nie nadaje do oświetlania zbiornika. Proponuję poczytać artykuły na temat prowadzenia akwarium z roślinami.
I Still Haven't Found What I'm Looking For

Tiger
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: frgreqtg

Post autor: Tiger » 2009-11-09, 10:47

Nawet i z takiego małego akwarium można zrobić coś ładnego, tylko trzeba dopasować mieszkańców i rośliny pod taki mały zbiornik . Na pewno bym tam nie hodował pawiookiej.
- Napisz czy zakup nowego wkładu filtracyjnego pomógł.

ODPOWIEDZ