Witam mam problem z filtracją w moim akwarium 200L filtr to kubełek Fluval 205 . Akwarium jest miesiąc po restarcie i nie wiem dlaczego tak się dzieje ze w wodzie mam duże ilości drobnych zanieczyszczeń , rybki karmie małymi porcjami aby na bieżąco wszystko zjadały .W filtrze mam standardowe wkłady gąbka gruba , wata propylenowa , ceramika a mimo to nie może sobie poradzić z tymi drobinkami , zastanawiam się czy by nie użyć na rurę ssącą pre filtra lub umieścić go na wylewce aby nie wkładać niepotrzebnie rąk do akwarium . A może włożyć jako wkład do koszyczka końcowego drobną gąpke w celu oczyszczenia wody z tych drobin . Bardzo proszę o poradę bardziej doświadczonych kolegów bądź koleżanki
NA koniec jeszcze dodam bo pewnie będziecie pytać o obsadę czy czasami nie mam zatłoczonego baniaka
4 skalary
2 glonojady
6 neonów
2 gurami
4 kiryski
2 kosiarki
1 brzanka (było 6 lecz 5 padło ze starości tak sądzę )
Problem z filtracją akwarium 200L + FLUVAL 205
Moderator: ModTeam
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Re: Problem z filtracją akwarium 200L + FLUVAL 205
Miałem to samo, zainstalowałem na tydzień filtr wewnętrzny po brzegi wypchany watą. Można też używać tych wkładów z filtrów Aquaszuta, z serii Turbo. Jest tam bardzo gęsta wata, szybko się zapycha, ale znakomicie zbiera pyłki z wody. Taki wkład kosztuje grosze.
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Pawe³
zrobiłem dokładnie tak jak mi poradziłeś i wszystko się unormowało woda krystalicznie czysta dzięki wielki za poradę
- lorddino
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 191
- Imię: Arek
- Kontakt:
Jeżeli można się wtrącić to ja w takim samym prawie zestawie, a mianowicie 191 i ten sam filtr. Mam na stałe włożoną watę akwarystyczną na dole umiejscowiona pod 2 kubełkami ceramiki i kryształ woda od zawsze. I z doświadczania lepiej kupić droższa watę taką w prostokąt ciętą niż zwykłą w worku bo ta 1 w ogóle się nie zużywa tylko ja czyścisz, a ta 2 tylko do wymiany.