AKWA PO ZOLWIU,RYBY SA,OSPRZET JEST,WYBOR BIOTOPU,ROSLIN

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

NOE-MIK
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 112
Imię: Bo¿eni±tko

AKWA PO ZOLWIU,RYBY SA,OSPRZET JEST,WYBOR BIOTOPU,ROSLIN

Post autor: NOE-MIK » 2009-11-08, 19:13

WITAJCIE! Do niedawna bylam uzytkownikiem zolwie.net ,bardzo chwale sobie to forum i mam nadzieje ze i tu sie nie zawiode:)Pisze bez polskich znakow ,niestety i tak zostanie, sorry.Jestem poczatkujaca w dziedzinie akwarystyki, choc zawsze cos mnie ciekawilo w tej dziedzinie.Teraz przejde do opisu .Akwarium mam po zolwiu. 112l sa tam rybki bo zolw nie byl bardzo zainteresowany.Mam tam2 gupiki samiec i samica, bo 3 zjadl a dwa zdechly.Mam tez jeszcze sumika rekiniego,okolo5 cm ma.3 danio rozowe, 1 pasiasty danio, trzy jakies zielone ciemne rybki z czerwonymi dolnymi pletwami podobne do zalobniczek, ale nie wiem co to sa za rybki , 5 neonek i dwa piskorki.Mam tez amularie 5 sztuk.Piekne slimaki , bardzo je lubie , jedne sa zolte i maja biala noge a dwa sa takie bezowe i maja czarna noge.Kirys jeden tez jest , ale doczytalam ze w pojedynke nienajlepiej mu sie zyje, co dowodzi blednego myslenia babki z zoologa ktora twierdzila ze bedzie mu dobrze.To tyle z fauny , z flory mam jakas trawke ,moczarke i jeszcze cosale nie wiem co ,wkleje zdjecie to moze zidentyfikujecie.
osprzet to-grzalka 100w, filtr FILTR KASKADOWY AQUAEL VERSAMAX FZN-3 (80-300L),napowietrzacz najtanszy i kamienpo calej dlugosci akwa.

a teraz pytania:
Czy te ryby moga sobie zyc razem? w takiej samej temp?,narazie zyja mi jakis miesiac.Jakie rosliny w maiare latwe i duze moge wsadzic i czy moge mech tam dac?
Mialam tez jednego pyszczaka niebieskiego , ale pewnego dnia plywal przy dnie na boku i w kilka sekun padl , ale nie mialam wtedy napowietrzacza a podnioslam temp z 19 do 25.st.Nie mam tez pokrywy i tu moje pytanie odnosnie swiatla jakie swiatlo , czy ledy moga byc na noc .
A teraz moja koncepcja.Marzy mi sie cos w tylu tanganiki lub malawi.Nie chodzi juz o samo chodowanie ryb z gatunkow tego biotopu tylko o wystroj. Napiszcie czy lepiej korzen dac czy lupki jakies .podloze bede miala na bank czarne,czy piasek jest konieczny> czy rosliny moga byc tylko w drobniejszych kamykach?
Bardzo lubie rybki takie jak piskorki, moze jakies gatunki w podobie znacie?kiedys widzialam taka rybke cala byla czarna jak wegiel i miala zamias plet taki jakby falujacy plaszcz z takich paseczkow.HE niezle te moje opisyy no ale coz ...:)
niechce miec zadnych ozdobnych pierdol typu zamki.Prostota na to stawiam. wyczytalam gdzies ze na litr wody powinna byc jedna roslina?? to prawda??
zaraz dodam fotke ,dzieki z gory , napisalam tyle zeby wszystko ujac w jednym temacie .

[ Dodano: 2009-11-08, 18:45 ]
http://i35.tinypic.com/333hf89.jpg to rybki o nieznanej nazwie
http://i33.tinypic.com/2jd28i9.jpg
a to moje akwa, beznadziej a jak narazie ale to bylo akwaterrarium.
Ostatnio zmieniony 2009-11-09, 17:45 przez NOE-MIK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bercia289
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Bernadetta
Nazwisko: Baranowicz
Kontakt:

Re: AKWA PO ZOLWIU,RYBY SA,OSPRZET JEST,WYBOR BIOTOPU,ROSLIN

Post autor: bercia289 » 2009-11-09, 15:19

Tanganika i Malawi to nie tylko wystrój a i ryby z tego biotopu(tych afrykańskich jezior)

Masz w akwa dalej żółwia?
Co do obsady-tragedia, ale postaramy się coś zaradzić
Nie ufaj ludziom w zoologach, kłamią szachrają i się nie znają(mówią prawdę jak wiedzą, ze się znasz)

2 glupiki samiec i samic
sumika rekiniego
3 danio rozowe,
1 pasiasty danio-danio pręgowany
3 jakies zielone ciemne rybki z czerwonymi dolnymi pletwami podobne do zalobniczek, ale nie wiem co to sa za rybki ,(brzanka mszysta)
5 neonek
i dwa piskorki.-stadne
Mam tez ampularie 5 sztuk-ok czyszczą z glonów i resztek jedzenia
kirys-dokup mu z 4 kolegów(tego samego gatunku)

Zastanów się jakie chcesz ryby stadne 1 lub 2 gatunki(brzanki, neony, danio)

Brzanki i gupiki ie mogą być razem(brzanki podgryzają im płetwy)
Danio i gupiki to też złe połączenie( danio są szybkie i stresują biedne płochliwe gupiki stres powoduje choroby)
Sum rekini jest za duży na ten zbiornik.

Teraz tak:
-wyrzuć muszle, zatwardzają wodę
-daj drobniejszy żwir( o gładkich krawędziach, tylko wybierz naturalny odcień(nie zielony, żółty czy niebieski:P)
-rośliny będą rosły w drobniejszym żwirze,
-Akwarium powinno być naturalne(kamienie, korzenie, żywe rośliny zero sztucznych dodatków)

Pomyśl o obsadzie co chcesz zostawić
proponuje:
-1+3 gupik
-15neonów
-5 kirysków
-5 piskorków

lub:
15 brzanek(mszyste i sumatrzańskie)
5 kirysków
piskorki

(z tego co masz w akwarium, można też złożyć inne obsady ale musiałabyś oddać sporą część ryb)

Poczytaj:

http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/4037.htm

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2009-11-09, 15:35

...no i temperatura - 25-28 stopni to wskazany zakres dla Twoich ryb. 19 stopni to zdecydowanie za mało. A światło... w Malawi i Tanganice czym go mniej, tym lepiej. A akwariach roślinnych - pomyślimy :-) Najpierw ustalmy co tak naprawdę będzie w Twoim zbiorniku.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

NOE-MIK
Nowicjusz

Post autor: NOE-MIK » 2009-11-09, 17:27

http://www.ksa.org.pl/ksa_web99/images/ ... /0007a.jpg
Ato jest cos co bym chciala miec, nie wiem co to za pienki , rosliny ale jest piekne. Ryby nie wiem jakie do tego ale chcialabym tez jakiech wieksze, nie tylko jakies popierdolki. widzialam takie z oczami wybaluszonymi takie ciemno fioletowe chyba byly , jakies ciemne w kazdym badz razie.Piszcie jakie te ryby zeby mi nie gryzly danio bo je chce zostawic i piskorka , napiszcie jakie denne ryby sa ladne i latwe w hodowli, bo bardzo lubie takie ryby zreszta czytalam ze jak sie umeijetnie dobierze ryby ktore zyja na roznym poziomie w akwa to mozna miec ich sporo .

Bez polskich znaków możesz pisać, ale proszę sprawdzać ortografię. kbtor

[ Dodano: 2009-11-09, 16:36 ]
http://www.superakwarium.pl/foto_art/1203368813.JPG ewentualnie cos takiego

[ Dodano: 2009-11-09, 16:38 ]

[ Dodano: 2009-11-09, 16:44 ]
dobrze Panie kbtor biore sobie do serca uwage , obiecuje poprawę ,choc pisze z pośpiechem i czasem nawet niepatrez stad pewnie te bledy.
Ostatnio zmieniony 2009-11-09, 17:32 przez NOE-MIK, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bercia289
Przyjaciel forum
Kontakt:

Post autor: bercia289 » 2009-11-09, 17:47

To korzenie nie pieńki:)
-no to wybierz się do zoologa i poszukaj fajnych ciekawych korzeni,
-co do ryb o wyłupiastych oczach zapomnij o nich-teleskopy nie mogą być rybami ciepło lubymi-teleskop potrzebuje wody o temperaturze 18-22 stopnie, a reszta od 24-27 czasem więcej
- te popierdółki;/ mają bardzo ciekawe zachowanie. jeszcze jak chcesz zostawić żwawe danio może być problem z doborem ryb, wiele nie lubi ich towarzystwa.

Ale najpierw pozbądź się tych ryb których nie możesz mieć i nie chcesz mieć, kup to co Ci jest potrzebne a ryby dopiero za miesiąc możesz wpuścić(oprócz tych które zostały) akwarium musi dojrzeć(jeśli czytałaś zadaną lekturę)

[ Dodano: 2009-11-09, 16:48 ]
http://www.superakwarium..../1203368813.JPG
tu bez CO2 się nie obejdzie:) jak się nie mylę to chyba mały henio

NOE-MIK
Nowicjusz

Post autor: NOE-MIK » 2009-11-09, 17:52

liczylam na wieksze zainteresowanie , mam czas do neidzieli , bo w niedziele jade na gielde akwarystyczna i nie chcialabym sie zdawac na rady sprzedawcow, bo juz mi kiedys pewien powiedzial ze zólwia to najlepiej karmic wolowina........
Nie wiem czy są jakieś rybki ktore maja ciekawe zachowanie i wprowadzą radośc do mojego akwa , ale moze są jakies gatunki .

[ Dodano: 2009-11-09, 16:55 ]
AAAAAAAA wlaśnie, bo ja mam inny pomysl, nie chce go zakladac od nowa. Chce zostawic tą wode zlać ja z gory , dol wylac. Umyć akwarium, dodac kamyczki nowe -trzeba je umyc? i powsadzac rosliny i zalac ta woda z tego akwa i dolac odstanej. Mozna tak?ta woda jest juz ze tak sie wyraze przerobiona.

Awatar użytkownika
bercia289
Przyjaciel forum
Kontakt:

Post autor: bercia289 » 2009-11-09, 17:55

Już powiedziałam w tę niedziele napewno ryb nie kupuj jest za wcześnie(wszystkie padną).
Pierw urządź odpowiednio zbiornik a potem tak za dwa tygodnie zacznij myśleć o rybach.
Ryby to żywe stworzenia takie jak koty, psy czy MY.
Nie wprowadziła byś się do domu, który dopiero co powstał(bez drzwi okien)

NOE-MIK
Nowicjusz

Post autor: NOE-MIK » 2009-11-09, 17:58

Jejku zupelnie nie wiem co zrobic z tymi rybami co mi zostaly ....Danio wywalic?? szkoda mi , ladne sa.Nie chce ich meczyć , narazac na stres, chce zeby sie prawidlowo rozwijaly i czyly sie fajnie w akwa. piszcie a ja biore sie za lektore , bardzo dziekuje bercia:)

[ Dodano: 2009-11-09, 17:07 ]
kolezanka w 112 ma papucie trzy sztuki i super jej zyja moze papuzie , ma tez bocje z nimi.

[ Dodano: 2009-11-09, 17:11 ]
Ja to bym chciala bocje i pyszczaki , moga byc??

Awatar użytkownika
bercia289
Przyjaciel forum
Kontakt:

Post autor: bercia289 » 2009-11-09, 18:18

hmm można tak ale i tak akwa musi te dwa tygodnie odstać.
-żwir najlepiej przepłukać
-ryby pytaj w zoologu czy przyjmą, lub oddaj komuś kto ma warunki i chce
- bocje sa stadne i ie kazda może być w 112l
-papuzie są za duże na 112l
-pyszczaki to osobny biotop, nie łączy się ich z innymi rybami(pyszczaki=Malawi)
zresztą nie nadają się na 112l

NOE-MIK
Nowicjusz

Post autor: NOE-MIK » 2009-11-09, 18:23

bocje chociaz trzy moga byc? i ile wtedy pyszczakow? Bocje wspaniale dwie i siatkowana i 5 pyszczakow??
Zastosuje sie do porady i narazie wyszykuje wystroj , potem ryby.

[ Dodano: 2009-11-09, 17:30 ]
A i jeszcze smutna hostoria, rekinkowi podgryzl ogon zolw tak jak i glupikowi, czy odrosnie??

Awatar użytkownika
bercia289
Przyjaciel forum
Kontakt:

Post autor: bercia289 » 2009-11-09, 18:37

Nie można łączyć pyszczaków i bocji w jednym akwa
a pyszczaki akwa jest za małe.
na bocje oba gatunki także akwa jest małe.
Bocje są stadnymi rybami i musiała byś ich mieć po 5 sztuk a na to trzeba 450l już jak nie więcej.

Chcesz coś w tym stylu to proponuje calwusy, piękne ryby wdzieczne i maja ciekawe zachowanie, w łodzi w manufakturze były te ryby:)

Wystrój: Tanganika:
-piach
-kamienie, wapienie
-brak roślin no chyba,że anubiasy jedynie(sadzi się je na kamieniach)

http://www.uczen.staszic.edu.pl/2003/1b ... nika12.jpg
zdjęcie z googli
Coś takiego tylko nie te ryby:)

[ Dodano: 2009-11-09, 17:38 ]
hmm nie wiem a cały ogon? czy kawałek?

no i tak czy ten żółw dalej est w tym akwa?

NOE-MIK
Nowicjusz

Post autor: NOE-MIK » 2009-11-09, 19:57

Nie ma zolwia juz pisalam...szkoda ze za male akwa .PIKNE Te ryby.

[ Dodano: 2009-11-09, 18:58 ]
kawalek ogona -gorne pol pletwy ogonowej odgryzl

[ Dodano: 2009-11-09, 19:01 ]
Mam nowy pomysl!!!
Zrobie tak- w niedziele kupie wystroj, urzadze , pokaze wam fotki, popytam sie sprzedawcow o ryby, zapisze nazwy tych co mnie interesuja, a wy mi pomozecie wybrac i za tydzien lub dwa kupie ryby!

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2009-11-10, 07:44

Mimo wszystko proponuję do tej "pierwszej"niedzieli zastanowić się dobrze, co chcesz osiągnąć. Bo na razie podajesz propozycje, które wyglądają na totalny bałagan i w większości wymagają ze2x większego akwarium w stosunku do posiadanego przez Ciebie. Czym bardziej się teraz pospieszysz, tym gorszy efekt uzyskasz. Chwila cierpliwości, zastanowienia i planowania zaprocentuje później.

Zachęcam też do lektury:
http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/4037.htm

To pomoże Ci opanować sytuację...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

NOE-MIK
Nowicjusz

Post autor: NOE-MIK » 2009-11-10, 16:11

Super, to akurat sama wiem!! :) ale i tak sporo sie dowiedzialam , a lektore przeczytalam juz dawno.
Chce miec brzanki mszyste , jakies 8 sztuk, danio rozowe i pregowane po 4 sztuki, kupie jeszcze dwie 3 bocje , moze byc?Teraz prosze mi napisac jakie rosliny mam kupic , , nie musze czekac trzech tygodni bo sprzet jest uzywany, i juz przetrawiony , przeciez nie bede reszty ryb trzymala w wiaderku przez trzy tygodnie.
A OTO moj plan dzialania:zleje ta wode, z dna wyleje do kibla, umyje akwa, przeplukam czarne drobne kamyki , wyloze na dno , wloze tlo strukturalne,wleje wode,wsadze rosliny i osprzet, doleje nowej odstanej wody i wloze te rybki ktore juz mialam. przez tydzien pozbede sie tych ktorych nie chce czyli gupikow, kirysa i rekinka.w kolejna niedziele kupie nowe rybki, czyli brzanki , danio , zamiast bocji moze byc molinezja ewentualnie. Czy takie zestawienie jest dobre??chcialabym tez kilka rybek przydennych , mam juz te piskorki dwa , co jeszce moce miec.

Awatar użytkownika
bercia289
Przyjaciel forum
Kontakt:

Post autor: bercia289 » 2009-11-10, 16:23

Wybierz jeden gatunek danio i daj ich 10 sztuk
-akwa niech postoi trzy tygodnie nawet z tymi rybami które masz i sprzętem-pośpiech jest nie wskazany.
-zostaw kiryska i dokup mu kolegów tego samego gatunku
-nie dawaj molinezji wystarczą brzanki i danio
-Napisałam Ci przecież wyraźnie masz za małe akwa na bocje, bocje są stadne a stado to ie 2 czy 3 a koło 8 a na tyle miejsca w akwa nie masz

Rośliny
-pierw zaopatrz się w pokrywę/belkę oświetleiową z odpowiednim światłem

*nurzańce
*żabienice
*zwartki(cryptocoryny)
*hydrocotyle leucocephola
*rogatki
*moczarki
To tak na początek

Zablokowany