Witam. Kilka dni temu wreszcie udalo mi sie zrealizowac moje marzenie. Mianowicie zbiornik 350l narozny. Wiekszosc sprzetu do niego juz posiadam ze zbiornika 200l. Do 200-ki filry byly kupowane na wyrost,grzalka tez jest 300W. Mysle,ze ten sprzet sprawdzi sie w praktyce rowniez w 350-ce. Jedyny probolem jaki mam to swiatlo, ktore jest oczywiscie duzo za slabe dla zbiornika o wym. 87x87x60. Standardowo w pokrywie sa swietlowki 2x30w i 2x15W co daje raptem 0,25w/l. Chcialbym zeby w akwarium oprocz zdrowych ryb byla tez zdrowa roslinnosc ,dlatego postanowilem dolozyc mozliwie duzo swietlowek. Po rozplanowaniu i przeanalizowaniu miejsca w pokrywie stwierdzilem, ze mozliwym jest zalozenie dodatkowo jeszcze 1x30W,2x15W i 1x18W. Mysle tu o T8. To juz max. Wiecej miejsca nie ma. Te 8 sietlowek w sumie to byloby 168W. CO daje w tym baniaku 0,48W/l. No i teraz mam wlasnie do Was pytanie jakich swietlowe dokladnie uzyc? Myslalem o dwoch roznych modelach Philips-a. Mianowicie o Aquarelle i o 965. Chcialbym je zamontowac naprzemian. Dokladnie wygladaloby to tak (kolejnosc swietlowek jest od przedniej szyby do przeciwleglego rogu):
15W Aquarelle
18W 965
30W Aquarelle
30W 965
30W Aquarelle
15W 965
15W Aquarelle
15W 965.
Swietlowki musza byc zamontowane w takiej kolejnosci (mysle o dlugosci) ze wzgledu na ksztalt pokrywy. T5 nie wchodzi w gre, poniewaz do kompletu oswietlenie potrzebne mi sa tylko swietlowki. Zasilacze, kable, mocowania, wylaczniki czasowe i odblysniki juz posiadam z wczesniejszych baniakow.
Prosze o rady i komentarze. Pozdrawiam.
350l narozne. Oswietlenie.
Moderator: ModTeam
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Re: 350l narozne. Oswietlenie.
Zbyt niebiesko będzie. Dołóż dwie z przedziału 840 i może jednego Gro-luxa.WojtiL pisze:15W Aquarelle
18W 965
30W Aquarelle
30W 965
30W Aquarelle
15W 965
15W Aquarelle
15W 965.
A tak w ogóle było pomyśleć i zastanowić się nad HQI.
I Still Haven't Found What I'm Looking For
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Wojciech
Myslalem o tym rodzaju oswietlenia przed zakupem,ale trafil sie komplet Juwel Trigon 350 z dobrym filtrem wew.,grzalka i prawie kompletnym oswietleniem za 136€. Trudno bylo nie brac. Sprobuje kilka miesiecy na T8 poswiecic,bo narazie nie mam kasy na nic lepszego,a w miedzyczasie zorientuje sie dokladnie jak to jest z HQI i moze po jakims czasie zmienie. A puki co to ktore dokladnie swietlowki radzilbys mi zmienic na sugerowane przez Ciebie.Thierry Henry pisze:A tak w ogóle było pomyśleć i zastanowić się nad HQI.
Mysle o takim zestawie(patrzac od szyby przedniej do przeciwleglego rogu):
840 - 15W
865 - 18W
Aquarelle - 30W
965 - 30W
Aquarelle - 30W
965 - 15W
840 - 15W
965 - 15W
Co myslicie takim zestawie? Czy czegos nieprzekombinowalem?
Dzieki za wypowiedz i oczywiscie licze na kolejne.

- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
350l z wewnętrznym filterkiem? Od razu kup kubełek...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Wojciech
Sorry NIEnapisalem,ze akwarium bedzie dzialac JEDYNIE z wew. fitrem. Obecnie w 200l mam dwa filtry kubelkowe. Eihem 2213 (wypelniony tylko ceramika) + JBL e900 (wypelniony tylko gabkami). Woda zaciagana jest do eihem-a przechodzac przez ceramike wychodzi z niego wlatujac do JBL-a i stamtad juz wlatuje do baniaka poprzez deszczownie. Wlaczony jest jedynie JBL,poniewaz po wlaczeniu obydwu filtrow do pradu w wodzie robil sie troche za duzy ruch. Mam zamiar oczywiscie zastosowac je obydwa w 350l i miec je oba wlaczone. W tej chwili w 200l oprucz tych dwoch kubelkow jest jeszcze wew. filtr przeznaczony do akwa. max. 120l. Chodzi ze zwezka na mniej wiecej 80l. Przy takiej filtracji woda wydaje sie byc spokojna,dobrze napowietrzona i zarazem cieszy oko swoja przejrzystoscia. Mam nadzieje,ze taki zestaw w 350l "rozkrecony" na max. bedzie rownie dobrze sprawowal sie jak w 200l. Dziekuje za zainteresowanie.maol pisze:350l z wewnętrznym filterkiem? Od razu kup kubełek...