studnia czy kran?
Moderator: ModTeam
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Piotr
- Kontakt:
studnia czy kran?
Witam, jaką wodę lepiej lać do akwarium z kranu czy studni (mieszkam na wsi i mam studnie koło domu)?
Ostatnio zmieniony 2009-12-23, 19:59 przez grimreaper, łącznie zmieniany 1 raz.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: studnia czy kran?
A która jest lepsza?
... test prawdę Ci powie.
Dodam jeszcze, że pomimo entuzjastycznych wypowiedzi niektórych właścicieli studni, woda z nich może zawierać domieszki albo śladowe ilości czegoś, co dla nas jest niegroźne, w testach akwarystycznych niewykrywalne a śmiertelne dla ryb. Woda wodociągowa z założenia takich problemów nie ma.
... test prawdę Ci powie.
Dodam jeszcze, że pomimo entuzjastycznych wypowiedzi niektórych właścicieli studni, woda z nich może zawierać domieszki albo śladowe ilości czegoś, co dla nas jest niegroźne, w testach akwarystycznych niewykrywalne a śmiertelne dla ryb. Woda wodociągowa z założenia takich problemów nie ma.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Zainteresowany
- Kontakt:
Dzięki za odpowiedź w taki razie pozostanę przy wodzie z kranu, szkoda kombinować:)
- matrix82
- Moderator
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
Ja osobiście tez mam dostęp do tych dwoch zrodel wody ,jednak leję wode gruntową poniewaz moim zdaniem ma więcej elementow potrzebnych dla roslic, a dla ryb jest nie groźna ,jednak "co kraj to obyczaj" wiec nie wiadomo jaka jest u Ciebie ;)
- Zbyszek17
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 180
- Imię: Zbyszek
Całkowicie się zgadzam, ponieważ utarło się powiedzenie że woda z własnej studni to na pewno musi być lux. Te wody na prawdę moga mieć bardzo diametralnie różniące się parametry / zależne przez jakie pokłady woda przechodzi, znaczenie ma gł. studni itd. / Co nie znaczy, że każda woda jest zła ;)maol pisze:Dodam jeszcze, że pomimo entuzjastycznych wypowiedzi niektórych właścicieli studni, woda z nich może zawierać domieszki albo śladowe ilości czegoś, co dla nas jest niegroźne, w testach akwarystycznych niewykrywalne a śmiertelne dla ryb. Woda wodociągowa z założenia takich problemów nie ma.
Pozdrawiam - Zbyszek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/9033.htm / ./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/postin ... topic&f=24 - ./redir/http://www.holenderskie.pl/forum/viewto ... b2a#142186 ./redir/http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=6926 ./redir/http://www.holenderskie.pl/forum/viewto ... 35&start=0
- maol
- Moderator
...dlatego też napisałem - testy prawdę powiedzą. Plus, najlepiej, badanie w Sanepidzie lub podobnej instytucji. Wiara że woda w studni jest "lepsza i zdrowsza" jest obarczona bardzo, bardzo poważną dozą niepewności.
I jeszcze jedno - tak się składa, że te "lepsze dla roślin składniki odżywcze" w wydaniu gruntowym często są zabójcze dla ryb.
I jeszcze jedno - tak się składa, że te "lepsze dla roślin składniki odżywcze" w wydaniu gruntowym często są zabójcze dla ryb.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
Tak sie zastanawiam, jakie to elementy. :looka:matrix82 pisze:leję wode gruntową poniewaz moim zdaniem ma więcej elementow potrzebnych dla roslic
Ciekawe dlaczego tak wielu stosuje RO i na nowo mineralizuje wodę? :znudzony:
-
- Zainteresowany
- Kontakt:
Powiem tak, woda przez sanepid parę lat temu była badana, po ich wizycie do dziś wisi tabliczka przez nich zamontowana, mianowicie:
"woda zdatna do picia po przegotowaniu"
Z drugiej strony woda ta jest dość płytka więc zostanę przy kraniczance
W osobnym podałem wyniki testów na twardość mojej wody, jest dość twarda :/ dlatego będą w niedalekiej przyszłości filtry osomotyczne zamontowane. Na dziś woda będzie albo dolewana ze sklepu albo będę ją wcześniej gotował ;) bo wtedy twardość spada do 11GH 
"woda zdatna do picia po przegotowaniu"
Z drugiej strony woda ta jest dość płytka więc zostanę przy kraniczance

- maol
- Moderator
"Woda zdatna do picia po przegotowaniu" - dla mnie świadczy to o obecności np. bujnego życia biologicznego. Powstałego na skutek dużej ilości nawozów na pobliskich polach :-) Człowiekowi to nie szkodzi, a rybom... zwykle tak.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Mikos
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Kontakt:
A ja tam używam wody ze studni od jakiegoś roku i nie miałem jak na razie większych przygód z tego względów, z tym że u mnie w okolicy jest dość piaszczyście a gdzieś czytałem że piasek dobrze filtruje.
- maol
- Moderator
Dobrze filtruje... mechanicznie. Np. nawozów nie filtruje wcale. Trucizn też. Co nie znaczy, że Twoja woda jest zła - każda studnia to odrębny, nowy eksperyment.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back