Moje nowe akwa
Moderator: ModTeam
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Moje nowe akwa
...co nie oznacza, że "glonojad" się glonami żywi!!! To, że szukając swojego naturalnego pokarmu zdarzy mu się słabo przytwierdzone glony usunąć, to inna sprawa. I zwykle jest to mechaniczne usuniecie, a nie zjedzenie. Zapewniam Cię, "glonojady" glonów nie jedzą, i trzymanie ich w akwarium po to, aby "czyściły" szyby mija się z celem.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
Pogubiłem się co do rodzajów glonojadów, o których mowa, ale zjawisko z odsuniętym żwirkiem od przedniej szyby i nagłym atakiem otosków znam bardzo dobrze.
No właśnie takie otoski. Ich dieta niemal w 100% składa się z glonów.
Obserwuje także co tydzień przy podmianie, gdy spuszczę część wody to wyraźnie widzę fajne wzorki czystej szyby po pyszczkach otosków.
Zbrojniki niebieskie miałem dorosłe. Jakoś tak słabo radziły sobie z glonami. Wolały rzucać sie na opadający pokarm, czy to w płatkach, mrożony, czy w tabletkach.
Jedno jest pewne. Polecam hodować te ryby przede wszystkim dla ich piękna, a nie zdolności glonobójczych, bo można się mocno rozczarować. ;)
No właśnie takie otoski. Ich dieta niemal w 100% składa się z glonów.
Obserwuje także co tydzień przy podmianie, gdy spuszczę część wody to wyraźnie widzę fajne wzorki czystej szyby po pyszczkach otosków.
Zbrojniki niebieskie miałem dorosłe. Jakoś tak słabo radziły sobie z glonami. Wolały rzucać sie na opadający pokarm, czy to w płatkach, mrożony, czy w tabletkach.
Jedno jest pewne. Polecam hodować te ryby przede wszystkim dla ich piękna, a nie zdolności glonobójczych, bo można się mocno rozczarować. ;)
Ostatnio zmieniony 2009-12-30, 18:27 przez marthinez, łącznie zmieniany 1 raz.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Nazwisko: Olszewski
...czyli jak napisałem wcześniej - "poza otoskami". Duże ryby z rodzaju zbrojnikowatych zwane przez ogół "glonojadami" glonów nie jedzą. A glonobójcze są nie ryby, tylko warunki w zbiorniku.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back