problem
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
problem
mam problem:
-kupiłem akwarium 54 litry,
posiadam filtr z deszczownicą (stosowalność 50-110l)
grałkę 100W
I teraz tak: kamyczki znajdujące się w akawarium pochodzą z górskiej rzeki, zostały wygotowane,
woda pochodzi ze studni prywatnej, odstana 2 dni (troche mało)
Kupiłem dwa dni temu 5 gupików, kiryska,kosiarke
dzisiaj posiadam 1 gupika
reszta rybek zdechła.
Na powieszchni wody w trakcie pracy filtra wytwarza się piana (wygląda to tak:biały korzuch z bąbelkami powietrza)
Posiadałem jeszcze 2 roślinki, jednak zaczeły latać szczątki tych roslinek po akwarium więc je wyzuciłem, po pierwszym dniu.
Temperatura w akwarium wynosi 22stopnie.
I teraz mam pytanie:
co moze być przyczyna zdechniecia rybek?
-kupiłem akwarium 54 litry,
posiadam filtr z deszczownicą (stosowalność 50-110l)
grałkę 100W
I teraz tak: kamyczki znajdujące się w akawarium pochodzą z górskiej rzeki, zostały wygotowane,
woda pochodzi ze studni prywatnej, odstana 2 dni (troche mało)
Kupiłem dwa dni temu 5 gupików, kiryska,kosiarke
dzisiaj posiadam 1 gupika
reszta rybek zdechła.
Na powieszchni wody w trakcie pracy filtra wytwarza się piana (wygląda to tak:biały korzuch z bąbelkami powietrza)
Posiadałem jeszcze 2 roślinki, jednak zaczeły latać szczątki tych roslinek po akwarium więc je wyzuciłem, po pierwszym dniu.
Temperatura w akwarium wynosi 22stopnie.
I teraz mam pytanie:
co moze być przyczyna zdechniecia rybek?
- Sin
- Stały bywalec
Re: problem
Po pierwsze: Akwarium z włączonym filtrem,grzałka i oświetleniem (12h/doba) musi funkcjonować bez rybek co najmniej 2 tygodnie. Od tej reguły nie ma żadnych odstepstw ponieważ akwarium musi dojrzeć i uzyskać równowage biologiczną.
Po drugie:Kamyczki z górskiej rzeki należy wyprażyc w piekarniku nie tylko wygotować żeby mieć pewność ze nic z nim do akwarium nie zostało przyniesione.
Po trzecie: Temperatura w akwarium dla wiekszosci rybek ( z wyjatkiem zimo i ciepłoubnych powinna wynosić około 25 stopni).
Po czwarte: Jak masz ustawiona deszczownice(pod woda,nad wodą)?
Po piate: Kosiarki nie nadaja sie do tak małego akwarium (obsada bedzie potem ,jak juz doprowadzimy twoje akwarium do używalności).
Po szóste: Ten kożuch to najprawdopodobniej kożuch bakteryjny,znak ze najprawdopodobniej równowaga w akwarium jest rozchwiana całkowicie.
Po siódme: Roslinki w akwarium sa konieczne dla prawidłowosci jego funkcjonowania( sa wyjatki ale mowa tutaj o akwarium ogólnym).
Po drugie:Kamyczki z górskiej rzeki należy wyprażyc w piekarniku nie tylko wygotować żeby mieć pewność ze nic z nim do akwarium nie zostało przyniesione.
Po trzecie: Temperatura w akwarium dla wiekszosci rybek ( z wyjatkiem zimo i ciepłoubnych powinna wynosić około 25 stopni).
Po czwarte: Jak masz ustawiona deszczownice(pod woda,nad wodą)?
Po piate: Kosiarki nie nadaja sie do tak małego akwarium (obsada bedzie potem ,jak juz doprowadzimy twoje akwarium do używalności).
Po szóste: Ten kożuch to najprawdopodobniej kożuch bakteryjny,znak ze najprawdopodobniej równowaga w akwarium jest rozchwiana całkowicie.
Po siódme: Roslinki w akwarium sa konieczne dla prawidłowosci jego funkcjonowania( sa wyjatki ale mowa tutaj o akwarium ogólnym).
Miejsce na Twoja reklame
-
- Nowicjusz
dzięki ^sin
więc tak :
-kamyczki te co posiadam wyżuce
-podniosę temperature
-wode odstawie na 2 tygodnie
to bedę mógł hodować rybki i wszystko będzie w pożątku?
a i jeszcze deszczownica jest umieszczona nad wodą ok.1cm
kosiarkę kupiłem ponieważ koleś w sklepie zoologicznym nie miał glonojadów
i powiedział że kosiarka też się nadaje
więc tak :
-kamyczki te co posiadam wyżuce
-podniosę temperature
-wode odstawie na 2 tygodnie
to bedę mógł hodować rybki i wszystko będzie w pożątku?
a i jeszcze deszczownica jest umieszczona nad wodą ok.1cm
kosiarkę kupiłem ponieważ koleś w sklepie zoologicznym nie miał glonojadów
i powiedział że kosiarka też się nadaje
- Sin
- Stały bywalec
Tak:
Kamyczki wyrzucisz i dasz na ich miejsce nowe,ze sklepu wypłukane i wygotowane.
Wody nie odstawisz na 2 tygodnie tylko bedzie ona w pracujacym akwarium tak jak to opisałem post wyzej. czy bedziesz mogł hodowac rybki,cóz sadze ze jak wezmiesz sie cierpliwie za to hobby to wciagnie Cie ono bez konca.
P.s Nie zapominaj tez o kupieniu roslin do akwarium i posadzeniu ich jak zalejesz akwarium w 1/3 wodą.
Kamyczki wyrzucisz i dasz na ich miejsce nowe,ze sklepu wypłukane i wygotowane.
Wody nie odstawisz na 2 tygodnie tylko bedzie ona w pracujacym akwarium tak jak to opisałem post wyzej. czy bedziesz mogł hodowac rybki,cóz sadze ze jak wezmiesz sie cierpliwie za to hobby to wciagnie Cie ono bez konca.
P.s Nie zapominaj tez o kupieniu roslin do akwarium i posadzeniu ich jak zalejesz akwarium w 1/3 wodą.
Miejsce na Twoja reklame
-
- Nowicjusz
wiem że jest to ciekawe hobby ,kiedyś już hodowałem rybki (jak byłem mały)
a mam jeszcze pytanie:
czy woda ta do akwarium co ma byc przez 2 tygodnie oświtlana i filtrowana
może być w tym akwarium co będę hodował rybki czy musi być w innym pojemniku/akwarium?
a mam jeszcze pytanie:
czy woda ta do akwarium co ma byc przez 2 tygodnie oświtlana i filtrowana
może być w tym akwarium co będę hodował rybki czy musi być w innym pojemniku/akwarium?
-
- Stały bywalec
musi być w tym akwarium co będziesz hodował rybki, o to w tym chodzi ;-)jagoda19850408 pisze:może być w tym akwarium co będę hodował rybki czy musi być w innym pojemniku/akwarium?
- Sin
- Stały bywalec
Wody nie odstawisz na 2 tygodnie tylko bedzie ona w pracujacym akwarium tak jak to opisałem post wyzej.
Powiedz mi jak sobie wyobrażasz włączony filtr i grzałke bez wody? ;-) Ta woda ma byc w akwarium zeby akwarium mogło dojrzec czyli nadawac sie dla rybek.Po pierwsze: Akwarium z włączonym filtrem,grzałka i oświetleniem (12h/doba) musi funkcjonować bez rybek co najmniej 2 tygodnie.
Edit: drugi... ;-)
Miejsce na Twoja reklame
-
- Nowicjusz
no tak ale filtr ,grzałkę czy oświtlenie mozna odczepić przecież nie jest zamontowane na stałę
a pozatym napisałeś i to mnie zmyliło:
"odstawiasz wodę na min.2 tygodnie(...)"
a potem piszesz:
"P.s Nie zapominaj tez o kupieniu roslin do akwarium i posadzeniu ich jak zalejesz akwarium w 1/3 wodą."
więc wyszło tak :
nalewam wodę,czekam 2 tygodnie(...), potem jak będzie 1/3 wody wsadzam rośliny
nasuneło mi się pytanie gdzie jest 2/3 tej wody?
a pozatym napisałeś i to mnie zmyliło:
"odstawiasz wodę na min.2 tygodnie(...)"
a potem piszesz:
"P.s Nie zapominaj tez o kupieniu roslin do akwarium i posadzeniu ich jak zalejesz akwarium w 1/3 wodą."
więc wyszło tak :
nalewam wodę,czekam 2 tygodnie(...), potem jak będzie 1/3 wody wsadzam rośliny
nasuneło mi się pytanie gdzie jest 2/3 tej wody?
- Sin
- Stały bywalec
Chłopie patrz co jest napisane :!: Napisałem cop zreszta jest w poscie wyżej napisane wystarczy dokładnie przeczytac:
Teraz widzisz? A co mas odczepianie oswietlenia (?) do funkcjonowania z nim akwarium i jego dojrzewania :?: Po drugie napisałem:Wody nie odstawisz na 2 tygodnie tylko bedzie ona w pracujacym akwarium tak jak to opisałem post wyzej.
Jak chcesz właczyc filtr poza akwarium? Zreszta spróbuj jak masz kase na nowy...I apeluje,zanim cos napiszesz czytaj co Ci ktos odpisuje a nie wypisuju jakies dziwne pytania.Akwarium z włączonym filtrem,grzałka i oświetleniem (12h/doba) musi funkcjonować bez rybek co najmniej 2 tygodnie.
Miejsce na Twoja reklame
- darek
- Stały bywalec
- Kontakt:
ale sie zamotaliscie...
sin chcial napisac, ze akwarium urzadzone z roslinami i pelnym stanem wody musi czekac dwa tygodnie na rybki. W tym czasie filtr, grzalka i oswietlenie musi pracowac tak jak przy normalnie funkcjonujacym akwarium z rybkami. Filtr i grzalka bez przerwy, oswietlenie ok.12 godzin na dobe. Temp. ustawiasz na termostacie grzalki na min.25°C i sprawdzasz termometrem czy sie zgadza.
Roslinki wsadza sie na poczatku zakladania jezeli poziom wody nie przekracza 1/3 , a to tylko dla ulatwienia sadzenia twoich roslinek. potem natychmiast uzupelniasz wode , wlaczasz wszystko jak wyzej napisane i wlaczasz budzik tak zeby zadzwonil za dwa tygodnie. dopiero wtedy nadchodzi czas na rybki
sin chcial napisac, ze akwarium urzadzone z roslinami i pelnym stanem wody musi czekac dwa tygodnie na rybki. W tym czasie filtr, grzalka i oswietlenie musi pracowac tak jak przy normalnie funkcjonujacym akwarium z rybkami. Filtr i grzalka bez przerwy, oswietlenie ok.12 godzin na dobe. Temp. ustawiasz na termostacie grzalki na min.25°C i sprawdzasz termometrem czy sie zgadza.
Roslinki wsadza sie na poczatku zakladania jezeli poziom wody nie przekracza 1/3 , a to tylko dla ulatwienia sadzenia twoich roslinek. potem natychmiast uzupelniasz wode , wlaczasz wszystko jak wyzej napisane i wlaczasz budzik tak zeby zadzwonil za dwa tygodnie. dopiero wtedy nadchodzi czas na rybki
otwarty na porady innych, chetnie podziele sie wlasnym doswiadczeniem
-
- Nowicjusz
I dpiero darek mi wszystko wytłumaczył
dzieki
dzieki