Neony... pare pytań

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

cecili
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0

Neony... pare pytań

Post autor: cecili » 2007-04-06, 18:16

Witam, mam pare pytań dotyczacych neonów czerwonych i diamentowych, a mianowicie:
1. Jakie oświetlenie by neonkom najbardziej pasowało? i przy jakim oświetleniu uzyskuja najlepsze barwy.

2. Czy ich barwy zaleza tez od temperatury wody? jesli tak to jaka bylaby najodpowiedniejsza?

3. Prosze o wskazówki co do rozmnażania, i jak rozroznic plec? ile muszą mieć miesiecy żeby były zdolne do rozmnażania?(wiem ze moze to sie wydawac smieszne, bo ciezko jest rozmnozyc neonki, ale chcialabym poprobowac)

4. Jezeli macie doswiadczenia z tymi rybkami to podzielcie sie nimi... jaki pokarm lubia, jakie maja zwyczaje... itd

5. Chciałabym tez Was prosic o przykladowe obsady do akwarium 54l, jak do tej pory mam 10 neonów, chciałam brzanki sumatrzańskie ale po przeczytaniu że sa agresywne w stosunku do neonów, zrezygnowałam

Pozdrawiam
Cecili

Pablo
Stały bywalec
Imię: Pawe³

Re: Neony... pare pytań

Post autor: Pablo » 2007-04-06, 19:12

1.Dobre jest intensywne oświetlenie i rośliny pływające
2.temp. wody 24 – 27 °C dobrze filtrowana, dobrze natleniona, z niską zawartością azotanów pH dobre 5 – 6,5
3.należy do bardzo trudnych, w większości importuje się je ze środowiska naturalnego więc wątpię żebyś rozmnożyła ja nie wiem jak :shock:
4. co do pokarmu to żywy, płatkowany, mrożony
5.Ryba ta najlepiej czuje się w dużym stadzie w akwarium jednogatunkowym. Nie należy jej trzymać z rybami dużymi (np. skalarami ani brzankami, gdyż te ogryzają neonom płetwy). Najlepiej trzymać je ze rybami o podobnych wymaganiach (np. neon Innesa, razbora klinowa, kirysek pstry). ;-) ;-) ;-)
Czyż nie piękne?
Pozdrawiam. Pablo
\/ Nie bądź taki kliknij Pomógł =]

cecili
Nowicjusz

Post autor: cecili » 2007-04-06, 22:11

chcialabym uzyskac wiecej informacji

Awatar użytkownika
darek
Stały bywalec
Kontakt:

Post autor: darek » 2007-04-06, 23:49

neon swieci, tzn odbija gromadzone swiatlo zewnetrzne ( fosforyzuje). Nie zalezy to od temperatua wody. Kolor od niebieskiego przechodzace w zielony, zalezy od padania swiatla. inaczej wyglada to gdy w pmieszczeniu jest widno a inaczej w zaciemnionym. Rano zaraz po wlaczeniu swiatla neony so bezbarwne, jest to naturalna sprawa i po chwili zaczynaja nabierac kolorow.
rozmnazanie nalezy do bardzo trudnych , w akwariach ogolnych niemozliwe.Zbiornik musi byc w czasie tarla zaciemniony ,a woda extremalnie czysta.
Jezeli chodzi o pozywienie to nie ma tu problemu, jedza wlasciwie kazdy rodzaj pokarmu.
Neony najlepiej trzymac w stadku , minimum 6 rybek ( uwazam ze to i tak zbyt malo )
Mam neony w akwarium ogolnym , w ktoram plywaja tez inne stada bystrzykow i brzanek a takze skalary.wszystkie ryby zyja w zgodzie
Jezeli masz obawa przed brzankami to obsade mozesz uzupelnic stadkiem innych bystrzykow. w moich postach podalem ostatnio kilka przykladow.
http://e-akwarystyka.pl/topics35/1241.htm obejrzyj sobie. Twoje akwarium nie jest zbyt duze, wiec jezeli chcesz to kup male stadko ( 6 sztuk) z podanych przykladow i do tego kiryski na dno zbiornika. Moze jeszcze dwa gurami karlowate ( pretniki lub miodowe )
otwarty na porady innych, chetnie podziele sie wlasnym doswiadczeniem

Pablo
Stały bywalec

Post autor: Pablo » 2007-04-07, 14:32

darek pisze:Mam neony w akwarium ogolnym , w ktoram plywaja tez inne stada bystrzykow i brzanek a takze skalary.wszystkie ryby zyja w zgodzie
Ja mam skalary perówiańskie też myślałem że będą żyć spokojnie z neonkami miałem na początyku 10 neonów został mi coś ok. 5 :cry:
Czyż nie piękne?
Pozdrawiam. Pablo

Awatar użytkownika
Sin
Stały bywalec

Post autor: Sin » 2007-04-07, 14:52

Przeciez juz Ci gdzies pisałem, żaglowce peruwiańskie nie beda zyły w zgodzie z neonami poniewaz pochodza najczesciej z odłowu a w naturze neony sa naturalnym pokarmem żaglowców.
Miejsce na Twoja reklame

Pablo
Stały bywalec

Post autor: Pablo » 2007-04-07, 15:11

Wyluzuj wiem ale mówię co mi się po prostu w akwa stało :shock:
Czyż nie piękne?
Pozdrawiam. Pablo

Awatar użytkownika
Sin
Stały bywalec

Post autor: Sin » 2007-04-07, 16:02

Jestem khem.. wyluzowany...W akwarium stało sie to co było oczywsite ze sie stanie,szkoda ryb tylko.
Miejsce na Twoja reklame

ODPOWIEDZ