Problem z dołożeniem oświetlenia.
Moderator: ModTeam
- moo
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Dominika
- Kontakt:
Problem z dołożeniem oświetlenia.
Hej.
Wiem, że taki temat był już nie raz, ale chce się Was poradzić.
Jak wiele osób mam problem ze standardową pokrywą do 112l, w której zamontowane 2x18 W T8. Chcę dołołożyć światło, ale mam kłopot. Szukałam już pomysłów na forum, przeczytałam pomysł z tego linka:
http://www.anilorak.toya.net.pl/ ,ale tam jest pomysł na szerzą pokrywę niż moja. Dodatkowo ja mam akwa profilowane, co jeszcze bardziej utrudnia.
Problem w tym, że wszystkie proponowane rozwiązania wymagają przewiercania pokrywy, albo wręcz jej rozwalenia. A ja jako wielka estetka (niestety) jakoś nie mogę się do tego przekonać. Kombinowałam z chłopakiem co by tu zrobić i doszłam do wniosku, że wymienię oryginalne oświetlenie na to:
http://www.zoolight.pl/product-pol-318- ... odbl-.html
Co o tym sądzicie?
Wiem, że taki temat był już nie raz, ale chce się Was poradzić.
Jak wiele osób mam problem ze standardową pokrywą do 112l, w której zamontowane 2x18 W T8. Chcę dołołożyć światło, ale mam kłopot. Szukałam już pomysłów na forum, przeczytałam pomysł z tego linka:
http://www.anilorak.toya.net.pl/ ,ale tam jest pomysł na szerzą pokrywę niż moja. Dodatkowo ja mam akwa profilowane, co jeszcze bardziej utrudnia.
Problem w tym, że wszystkie proponowane rozwiązania wymagają przewiercania pokrywy, albo wręcz jej rozwalenia. A ja jako wielka estetka (niestety) jakoś nie mogę się do tego przekonać. Kombinowałam z chłopakiem co by tu zrobić i doszłam do wniosku, że wymienię oryginalne oświetlenie na to:
http://www.zoolight.pl/product-pol-318- ... odbl-.html
Co o tym sądzicie?
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
Re: Problem z dołożeniem oświetlenia.
Ile potrzebujesz tego oświetlenia?
Bo nie chcę Cię martwić, ale to 2x24W za dużo nie da.
Ale można by to zrobić na świetlówkach 2x36W Philips PL-L. na gnieździe 4 pinowym ;]
Jedna świetlówka 36W ma około 26-30 cm
Bo nie chcę Cię martwić, ale to 2x24W za dużo nie da.
Ale można by to zrobić na świetlówkach 2x36W Philips PL-L. na gnieździe 4 pinowym ;]
Jedna świetlówka 36W ma około 26-30 cm

"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
42cm. ;)Suja pisze:Jedna świetlówka 36W ma około 26-30 cm
moo, kupił bym zestaw 1x18W na stateczniku elektronicznym i dołożył do istniejącego zestawu.
Statecznik schował w szafce, a przymocowana świetlówka z przodu w miejscu dziury na karmienie.
Dodatkowo (opcjonalnie) pod każdą rurę odbłyśnik.
Najtaniej i ilość światła w sam raz.
Po co wyrzucać to co już jest, czyli te 2x18 i zastępować 2x24, które wielkiej poprawy nie daje?
Tylko nie mów, ze się nie da, bo sam kiedyś posiadałem 112 profil i dokładnie takie światło montowałem.
I dodatkowo
mod_ostrzeżenie
- moo
- Forumowicz
- Kontakt:
Nie mówię, że się nie da. Da się wszystko, tylko trzeba chcieć i mieć pomysłTylko nie mów, ze się nie da, bo sam kiedyś posiadałem 112 profil i dokładnie takie światło montowałem.

marthinez - wiem, żeby się nie bawić elektryką jak się na tym nie zna. Na szczęście mój przyszły ma SEP (w dodatku po wydziale elektrycznym), wieć możesz być spokojny

A tak jeszcze dziś myśleliśmy, żeby zostawić te oryginalne 2x18W i dołożyć jedną 24W T5. Wystarczyłoby? Albo w innej opcji wywalić jedną 18W i dołożyć 2x24W T5?
Bo pod dziurami na karmienie nie chce montować (względy praktyczno - estetyczne).
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Robert
- Kontakt:
Jeśli już się zdecydujesz to koniecznie z odbłyśnikami - dają one ogromną różnicę w oświetleniu akwarium.
Nie wiem jak Twoja obudowa wygląda od spodu.
Ja mam 120x40 klasyczną prostą - i świetlówka 54W (115cm) wchodzi przy wycięciu po bokach pokrywy malutkich otworków na oprawki bryzgoszczelne T5. Czarna pokrywa i czarne oprawki jeśli zrobi się to dokładnie to nie jest tak źle, jeśli chodzi o estetykę - nawet mogę fotki pstryknąć żeby Ci pokazać jak to wygląda....
Więc w Twoim przypadku można popróbować z T8 - 25W długość 74cm (prawdopodobnie wycięcie niewielkich otworków w boku pokrywy na oprawki bryzgoszczelne)więc boki będą o wiele lepiej doświetlone, zestaw 3x25W było by w miarę ok 0,67W/L (w zależności jakie rośliny chcesz w nim trzymać).
Jeśli nie chcesz psuć obudowy to zostaje dołożenie 1 świetlówki T5 - 24W (55cm) i liczyć się z ostro niedoświetlonymi bokami oraz światłem 0,53W/L
Nie wiem jak Twoja obudowa wygląda od spodu.
Ja mam 120x40 klasyczną prostą - i świetlówka 54W (115cm) wchodzi przy wycięciu po bokach pokrywy malutkich otworków na oprawki bryzgoszczelne T5. Czarna pokrywa i czarne oprawki jeśli zrobi się to dokładnie to nie jest tak źle, jeśli chodzi o estetykę - nawet mogę fotki pstryknąć żeby Ci pokazać jak to wygląda....
Więc w Twoim przypadku można popróbować z T8 - 25W długość 74cm (prawdopodobnie wycięcie niewielkich otworków w boku pokrywy na oprawki bryzgoszczelne)więc boki będą o wiele lepiej doświetlone, zestaw 3x25W było by w miarę ok 0,67W/L (w zależności jakie rośliny chcesz w nim trzymać).
Jeśli nie chcesz psuć obudowy to zostaje dołożenie 1 świetlówki T5 - 24W (55cm) i liczyć się z ostro niedoświetlonymi bokami oraz światłem 0,53W/L
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
moo, wszystko zależy, czy chcesz najtaniej, czy najlepiej.
Opcja po środku tego to dołożenie świetlówki T5 35W o długości około 75 cm: http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c ... f0d7cfd05e
Czyli kupujesz statecznik elektroniczny, oprawki i owa świetlówkę.
Wszystko w sklepie, który podałem wyżej. Polecam.
Jeśli tanio to dołożenie do istniejącego oświetlenia zestawu 1x18W lub 1x24W.
Osobiscie wolał bym 1x18W (philips tld965 za 20 zeta
).
Zestaw najdroższy (zarazem najlepszy) to wyrzucenie w diabli wszystkiego co tam jest i zamontowanie 2x35W 75cm ze świetlówkami grolux i aquastar.
Opcja po środku tego to dołożenie świetlówki T5 35W o długości około 75 cm: http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c ... f0d7cfd05e
Czyli kupujesz statecznik elektroniczny, oprawki i owa świetlówkę.
Wszystko w sklepie, który podałem wyżej. Polecam.
Jeśli tanio to dołożenie do istniejącego oświetlenia zestawu 1x18W lub 1x24W.
Osobiscie wolał bym 1x18W (philips tld965 za 20 zeta

Zestaw najdroższy (zarazem najlepszy) to wyrzucenie w diabli wszystkiego co tam jest i zamontowanie 2x35W 75cm ze świetlówkami grolux i aquastar.
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: tomek
jeśli zależy ci na zdrowych i ładnych roślinach radzę nie oszczędzać na oświetleniu
ja na początku próbowałem ,ale nie wyszło teraz w standardowej pokrywie 100*40
mam 4*30w ale po totalnej przebudowie musiałem wyciąć tunel ze statecznikami
rośliny są za to wdzięczne
nie napisałaś wiele o akwa
masz co2?
jakie podłoże?
ja na początku próbowałem ,ale nie wyszło teraz w standardowej pokrywie 100*40
mam 4*30w ale po totalnej przebudowie musiałem wyciąć tunel ze statecznikami
rośliny są za to wdzięczne
nie napisałaś wiele o akwa
masz co2?
jakie podłoże?
- matrix82
- Moderator
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
Jezeli to Ci pomoze to umieszczam foto mojej pokrywy akwa 112l (proste 80x35) Jezeli bym musial to jeszcze bym zmiescil tam z 2x24w ;) W twoim przypadku molgo by wystarczyc samo dodanie swietlowki 24w http://www.allegro.pl/item899204785_att ... rolux.html
PS.Tez polecam sklep Aqua-Light 2x zamawialem u Nich ,wzorowa obsluga!

PS.Tez polecam sklep Aqua-Light 2x zamawialem u Nich ,wzorowa obsluga!

- moo
- Forumowicz
- Kontakt:
robertox23x gdybyś mógł wrzucić fotkę, byłabym wdzięczna.
#marthinez nie chodzi mi o to, żeby było najtańszym kosztem. Chcę, żeby moje przyszłe roślinki miały się dobrze. Rzecz jasna nie śpię też na kasie, więc szukam rozwiązania optymalnego. I nadal nie mogę przekonać się do cięcia pokrywy, chociaż coraz wyraźniej widzę, że chyba będę się musiała przekonać.
gala32 nie napisałam za wiele o akwa, bo na razie jest w sferze planowania i dokonywania zmian potrzebnych na początek. Nie chcę robić wszystkiego hop siup na krowę. Podłoże będzie ciemne, najprawdopodobniej z bazaltu lub kwarcu o granulacji 1-3mm, więc też pewnie pochłonie trochę światła. Będzie też fragment jaśniejszego żwirku kwarcowego o podobnej granulacji. W niedalekiej przyszłości również CO2, ale na początek pójdą rośliny, które sobie bez niego poradzą. Chcę im jednak zapewnić przynajmniej przyzwoite oświetlenie.
matrix82 dzięki za fotkę. Ogólnie trwa u mnie w domu burza mózgów, jak to zrobić, żeby za bardzo nie przerobić (czytaj nie rozwalić - wiem, uparta jestem). Jednak skłaniamy się na razie na dodanie 1x24W T5 lub wywalenie jednej świetlówki 18W T8 i dodanie 2x24W T5. A jak się już totalnie zdesperuję, to być może każę chłopakowi upchnąć tam wszystkie 4 świetlówki ;)
Byłabym wdzięczna, gdyby ktoś z Was podrzucił mi fotkę, w której ma wycięte otwory na dłuższe świetlówki (gdybym się jednak zdecydowała na te 35W). Bo w takim przypadku na pewno będę musiała ciąć.
#marthinez nie chodzi mi o to, żeby było najtańszym kosztem. Chcę, żeby moje przyszłe roślinki miały się dobrze. Rzecz jasna nie śpię też na kasie, więc szukam rozwiązania optymalnego. I nadal nie mogę przekonać się do cięcia pokrywy, chociaż coraz wyraźniej widzę, że chyba będę się musiała przekonać.
gala32 nie napisałam za wiele o akwa, bo na razie jest w sferze planowania i dokonywania zmian potrzebnych na początek. Nie chcę robić wszystkiego hop siup na krowę. Podłoże będzie ciemne, najprawdopodobniej z bazaltu lub kwarcu o granulacji 1-3mm, więc też pewnie pochłonie trochę światła. Będzie też fragment jaśniejszego żwirku kwarcowego o podobnej granulacji. W niedalekiej przyszłości również CO2, ale na początek pójdą rośliny, które sobie bez niego poradzą. Chcę im jednak zapewnić przynajmniej przyzwoite oświetlenie.
matrix82 dzięki za fotkę. Ogólnie trwa u mnie w domu burza mózgów, jak to zrobić, żeby za bardzo nie przerobić (czytaj nie rozwalić - wiem, uparta jestem). Jednak skłaniamy się na razie na dodanie 1x24W T5 lub wywalenie jednej świetlówki 18W T8 i dodanie 2x24W T5. A jak się już totalnie zdesperuję, to być może każę chłopakowi upchnąć tam wszystkie 4 świetlówki ;)
Byłabym wdzięczna, gdyby ktoś z Was podrzucił mi fotkę, w której ma wycięte otwory na dłuższe świetlówki (gdybym się jednak zdecydowała na te 35W). Bo w takim przypadku na pewno będę musiała ciąć.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
moo, zmierz ile twoja pokrywa ma długości.
Świetlówka 35W ma 74,5 cm + oprawki = około 78 cm.
Moze obejdzie sie bez ciecia.
Świetlówka 35W ma 74,5 cm + oprawki = około 78 cm.
Moze obejdzie sie bez ciecia.
- moo
- Forumowicz
- Kontakt:
No właśnie mierzyłam i brakuje dosłownie ciut... ok. 2,5 cm :kwasny:
A jak sprawa wygląda z tymi świetlówkami zintegrowanymi? Tzn od tej strony, czy sprawdzają się w akwarium. Czy jednak lepsze są standardowe świetlówki?
A jak sprawa wygląda z tymi świetlówkami zintegrowanymi? Tzn od tej strony, czy sprawdzają się w akwarium. Czy jednak lepsze są standardowe świetlówki?
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Oczywiście, ze sie sprawdzają.
Są tylko droższe i wybór słaby.
Są tylko droższe i wybór słaby.
- moo
- Forumowicz
- Kontakt:
A w przypadku tych świetlówek kompaktowych... jak to wygląda od strony technicznej? Doszukałam się, że są zintegrowane i niezintegrowane. Czy chodzi o to, że zintegrowane nie potrzebują już statecznika a niezintegrowane tak? I czy są do nich oprawki bryzgoszczelne? Bo w necie znalazłam na razie tylko zwykłe i pisało, że trzeba je uszczelniać silikonem w przypadku kontaktu z wodą. Doczytałam się też, że jest coraz większy wybór barw. A dla mnie, uparciucha, który nie chce ruszać swojej wychuchanej pokrywy, to by chyba było dobre rozwiązanie 

- matrix82
- Moderator
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Mateusz
- Kontakt:
Jeżeli bys chciiala usunac jedna 18w (ze standardu) to chyba musisz usunąc obydwie ,przynajmniej u mnie tak jest :]
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Robert
- Kontakt: