Ciemnobrunatne kępki glonów-zaczynam walkę-pomocy!!!
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: Jacek
Ciemnobrunatne kępki glonów-zaczynam walkę-pomocy!!!
Zbiornik 160l przez parę lat było wszystko ok ale najprawdopodobniej po zaniedbaniu regularnych podmian wody zaatakowały glony różnej maści.Najpierw zielone plamki potem zielone nitki w sklepie poradzili jakiś preparat anty glonowy przez co rośliny zaczęły podupadać aż skończyło się na braku roślin i całym zbiornikiem obrośniętym kępkami ciemnobrunatnych glonów długości od 5 do 10mm zwłaszcza chropowate kamienie i korzenie jak również brzegi liści jak jeszcze były.Taki stan trwa jakieś pięć lat aż w końcu muszę z nimi skończyć tylko jak?
Parę danych i parę pytań od razu:
woda
NO3-100-dotąd nieregularne podmiany teraz postaram się co tydzień 20% zmienić
NO2-0
GH-16
KH-6
pH-7.2
Cl-0.7 tyle samo mi wychodzi w wodzie z kranu bo ją tez zmierzyłem pod tym kontem i niestety leję kranówkę przy podmianach-wiem że to jest źle ale nie mam gdzie przechować te 30l przez 2dni, mieszkanie w bloku i małe dzieci.Jak Wy sobie z tym radzicie?
Oświetlenie 2x30W 12-14 godzin na dobę (wiem że za dużo ale sam to rano włączam jak wychodzę i wieczorem szkoda za wcześnie wyłączać jak się siedzi w pokoju-zainstaluje wyłącznik czasowy)zwykłe świetlówki kiedyś były te kupione razem z obudową a jak się przepaliły to kupiłem jakieś specjalne dla roślin ale parę lat temu i one się przepaliły i teraz są zwykłe.Czy to może mieć jakiś znaczenie?
Akwarium stoi metr od okna ale bokiem a dodatkowo zawsze tak stało i przez kilka lat nic się nie działo.
Filtr tetra ex 700 przed nim był jakiś inny też zewnętrzny ale padł i parę lat już jest ten ale zmiana filtra chyba raczej nie powinna być powodem problemów?Czyszczenie filtra kiedyś co 2 miesiące a teraz postaram się co 3 tygodnie.
Temperatura wody 25-26 stopni.
Obsada- kiedyś około piętnasty rybek po 5 cm każda a teraz uchował się tylko jeden spory
skalar i 3 sumy plus jeden glonojad wszystkie po 15-25cm. I tu pytanie co robicie z rybami jak są już za duże albo wam koncepcja się zmienia i w sklepie nie chcą wam ich wziąć?Może jest jakiś chętny z mojej okolicy na mojego szalonego suma 25cm który przy podmianie wody często wyskakuje z akwarium.Co robic z takimi rybami?
Napowietrzanie poprzez malutki filtr wewnętrzny z doprowadzeniem powietrza nie wiem jak to się fachowo nazywa i zawsze tak było.
Na dnie żwir 5-10mm częściowo opanowany przez te glony(te bardziej chropowate kamyczki)
Roślin aktualnie praktycznie brak.
Pomóżcie bo pomysłów i wiedzy brakuje.
Parę danych i parę pytań od razu:
woda
NO3-100-dotąd nieregularne podmiany teraz postaram się co tydzień 20% zmienić
NO2-0
GH-16
KH-6
pH-7.2
Cl-0.7 tyle samo mi wychodzi w wodzie z kranu bo ją tez zmierzyłem pod tym kontem i niestety leję kranówkę przy podmianach-wiem że to jest źle ale nie mam gdzie przechować te 30l przez 2dni, mieszkanie w bloku i małe dzieci.Jak Wy sobie z tym radzicie?
Oświetlenie 2x30W 12-14 godzin na dobę (wiem że za dużo ale sam to rano włączam jak wychodzę i wieczorem szkoda za wcześnie wyłączać jak się siedzi w pokoju-zainstaluje wyłącznik czasowy)zwykłe świetlówki kiedyś były te kupione razem z obudową a jak się przepaliły to kupiłem jakieś specjalne dla roślin ale parę lat temu i one się przepaliły i teraz są zwykłe.Czy to może mieć jakiś znaczenie?
Akwarium stoi metr od okna ale bokiem a dodatkowo zawsze tak stało i przez kilka lat nic się nie działo.
Filtr tetra ex 700 przed nim był jakiś inny też zewnętrzny ale padł i parę lat już jest ten ale zmiana filtra chyba raczej nie powinna być powodem problemów?Czyszczenie filtra kiedyś co 2 miesiące a teraz postaram się co 3 tygodnie.
Temperatura wody 25-26 stopni.
Obsada- kiedyś około piętnasty rybek po 5 cm każda a teraz uchował się tylko jeden spory
skalar i 3 sumy plus jeden glonojad wszystkie po 15-25cm. I tu pytanie co robicie z rybami jak są już za duże albo wam koncepcja się zmienia i w sklepie nie chcą wam ich wziąć?Może jest jakiś chętny z mojej okolicy na mojego szalonego suma 25cm który przy podmianie wody często wyskakuje z akwarium.Co robic z takimi rybami?
Napowietrzanie poprzez malutki filtr wewnętrzny z doprowadzeniem powietrza nie wiem jak to się fachowo nazywa i zawsze tak było.
Na dnie żwir 5-10mm częściowo opanowany przez te glony(te bardziej chropowate kamyczki)
Roślin aktualnie praktycznie brak.
Pomóżcie bo pomysłów i wiedzy brakuje.
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Re: Ciemnobrunatne kępki glonów-zaczynam walkę-pomocy!!!
Jestem za rozwiązaniem ostatecznym
Restart zbiornika. Tylko tu masz problem tymi rybami... Daj ogłoszenie na giełdzie, allegro. Ktoś się znajdzie 

-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Robert
- Kontakt:
1. Podmieniaj 20-30 % wody raz w tyg.
2. Kup mało wymagających roślin.
3.Wymień świetlówki na nowe 1x aquarelle + 1x phillips 865
4. Filtr czyść raz na 2 miesiące (co 3 tyg to bakterie nitryfikacyjne nie nadążą się produkować)
5. Czas oświetlenia koniecznie zmniejsz, zamontuj wyłącznik czasowy za 7zł z Castoramy....
6. Podmiana wody:
a) kup wiadro 20l + 10l w inne mniejsze niech stoi 2 dni.
b) jak Dorośli i dzieci się umyją to wlej wody do wanny około 22:00 i trzymaj ją do nast dnia aż wrócisz z pracy i podmień wodę to będzie prawie 24h odstana wiec ok.
Resztę niech doradzą fachowcy....
2. Kup mało wymagających roślin.
3.Wymień świetlówki na nowe 1x aquarelle + 1x phillips 865
4. Filtr czyść raz na 2 miesiące (co 3 tyg to bakterie nitryfikacyjne nie nadążą się produkować)
5. Czas oświetlenia koniecznie zmniejsz, zamontuj wyłącznik czasowy za 7zł z Castoramy....
6. Podmiana wody:
a) kup wiadro 20l + 10l w inne mniejsze niech stoi 2 dni.
b) jak Dorośli i dzieci się umyją to wlej wody do wanny około 22:00 i trzymaj ją do nast dnia aż wrócisz z pracy i podmień wodę to będzie prawie 24h odstana wiec ok.
Resztę niech doradzą fachowcy....

- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Chyba dużo roślin małowymagających ;)robertox23x pisze:2. Kup mało wymagających roślin.
:zdziwko: Co tydzień lub dwa wkłady mechaniczne, biologiczne można rzadziej (w wodzie podmienianej z akwarium rzecz jasna).robertox23x pisze:4. Filtr czyść raz na 2 miesiące (co 3 tyg to bakterie nitryfikacyjne nie nadążą się produkować)
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Witaj Jacku.
Spróbuję odpowiedzieć na kilka zagadnień.
Glon, który wybitnie lubi brudne, zaniedbane akwaria, silny ruch wody. Nie lubi towarzystwa roślin oraz preparatu o nazwie Easy carbo.
Tak małe podmiany niewiele pomogą. Rób zdecydowanie większe lub całkowicie zrestartuj akwarium, zaczynając wszystko od początku zgodnie z tym: http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/4037.htm
Z podmianami radzimy sobie różnie. Robert podał fajne rozwiązanie, które kiedyś stosowałem.
Zanim zacząłem stosowanie filtra odwróconej osmozy, wode lałem do wiadra przez słuchawkę prysznicową (szybko pozbywamy się większości chloru) i później do akwarium.
Wybierasz tylko temp. barwową, by dostosować kolor światła do własnych upodobań.
jedna z lepszych jest 6500K (Kelwinów).
Natomiast ważna rzecz. Świetlówki wymieniamy na nowe przynajmniej raz w roku.
Co dwa miesiące mozna przepłukać wkłady mechaniczne (gąbka, włóknina).
W wodzie z podmiany lub odstanej kranówie (takiej bez chloru).
Spróbuję odpowiedzieć na kilka zagadnień.
To jest krasnorost.jek pisze:skończyło się na braku roślin i całym zbiornikiem obrośniętym kępkami ciemnobrunatnych glonów długości od 5 do 10mm zwłaszcza chropowate kamienie i korzenie jak również brzegi liści jak jeszcze były.
Glon, który wybitnie lubi brudne, zaniedbane akwaria, silny ruch wody. Nie lubi towarzystwa roślin oraz preparatu o nazwie Easy carbo.
Wynik zaniedbania.jek pisze:NO3-100-dotąd nieregularne podmiany teraz postaram się co tydzień 20% zmienić
Tak małe podmiany niewiele pomogą. Rób zdecydowanie większe lub całkowicie zrestartuj akwarium, zaczynając wszystko od początku zgodnie z tym: http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/4037.htm
Nie jest tak strasznie. Taki poziom chloru jest praktycznie nie szkodliwy.jek pisze:Cl-0.7 tyle samo mi wychodzi w wodzie z kranu bo ją tez zmierzyłem pod tym kontem i niestety leję kranówkę przy podmianach-wiem że to jest źle ale nie mam gdzie przechować te 30l przez 2dni, mieszkanie w bloku i małe dzieci.J
Z podmianami radzimy sobie różnie. Robert podał fajne rozwiązanie, które kiedyś stosowałem.
Zanim zacząłem stosowanie filtra odwróconej osmozy, wode lałem do wiadra przez słuchawkę prysznicową (szybko pozbywamy się większości chloru) i później do akwarium.
Koniecznie wyłącznik i świecenie nie więcej jak 10h.jek pisze:Oświetlenie 2x30W 12-14 godzin na dobę (wiem że za dużo ale sam to rano włączam jak wychodzę i wieczorem szkoda za wcześnie wyłączać jak się siedzi w pokoju-zainstaluje wyłącznik
Nie wiem co znaczy zwykłe świetlówki, ale pocieszę Cie. Większość świetlówek oferowanych na rynku z powodzeniem nadaje sie do akwarium.jek pisze:zwykłe świetlówki kiedyś były te kupione razem z obudową a jak się przepaliły to kupiłem jakieś specjalne dla roślin ale parę lat temu i one się przepaliły i teraz są zwykłe.Czy to może mieć jakiś znaczenie?
Wybierasz tylko temp. barwową, by dostosować kolor światła do własnych upodobań.
jedna z lepszych jest 6500K (Kelwinów).
Natomiast ważna rzecz. Świetlówki wymieniamy na nowe przynajmniej raz w roku.
I niech dalej tak stoi.jek pisze:Akwarium stoi metr od okna ale bokiem a dodatkowo zawsze tak stało i przez kilka lat nic się nie działo.
Raz na dwa miesiące wystarczy. W zasadzie filtry kubełkowe czyścimy, gdy przepływ ich znacznie spadnie.jek pisze:Filtr tetra ex 700 przed nim był jakiś inny też zewnętrzny ale padł i parę lat już jest ten ale zmiana filtra chyba raczej nie powinna być powodem problemów?Czyszczenie filtra kiedyś co 2 miesiące a teraz postaram się co 3 tygodnie.
Co dwa miesiące mozna przepłukać wkłady mechaniczne (gąbka, włóknina).
W wodzie z podmiany lub odstanej kranówie (takiej bez chloru).
Jeśli masz Tetrę ex700 to oznacza, że w zestawie dostałeś deszczownie (rurka z dziurkami). Wykorzystaj ją. Podłącz zanurzając pod powierzchnią wody kierując otworki do góry pod ukosem, by wylatująca woda poruszała powierzchnie. Takie napowietrzanie często wystarczy. Warunkiem jest nieprzerybiony zbiornik i posiadanie w nim roślin.jek pisze:Napowietrzanie poprzez malutki filtr wewnętrzny z doprowadzeniem powietrza nie wiem jak to się fachowo nazywa i zawsze tak było.
To w zasadzie nie jest żwir, tylko kamyki. Zdecydowanie za gruby i nie dziwię się, że miałeś problem z roslinami.jek pisze:Na dnie żwir 5-10mm częściowo opanowany przez te glony(te bardziej chropowate kamyczki)
To niedobrze.jek pisze:Roślin aktualnie praktycznie brak.
-
- Nowicjusz
Dziękuje wszystkim za wyczerpujące odpowiedzi ale od razu pojawiają się nowe pytania:
świetlówki mam TL-D 30W/54-765 made in Holland i F 30W/33 made in GB tak na nich pisze nie pamiętam czy to są jakieś specjalne postaram się znaleźć te które radzi roberto ale w małym mieście może być problem a na allegro to chyba będzie problem z transportem/zniszczeniem.
1 Gdzie kupujecie takie świetlówki?
2 Jakie gatunki roślin byście polecali- bo w sklepie mi raczej nie doradzą wiedza sprzedawców nie wiele większa od mojej.
Przechowywanie napełnionych wiader nie wchodzi w grę.Dwa razy zalałem sąsiadów co prawda nie przez akwarium ale psychicznie by mnie to męczyło(małe dzieci mają różne pomysły).Napełnianie wanny-żona na to nie pójdzie pozostaje chyba lanie kranówki przez słuchawkę prysznica.
3 Czyszczenie filtra no właśnie-po 2 miesiącach jak go rozbieram to on cały jest pełny brązowego mułu czy to aż tak powinno to wyglądać? Gąbki myje z tego szlamu te ceramiczne rurki i plastikowe kulki ze szparkami wszystko w wodzie z akwarium a zawartośc wylewam i wlewam czystą wodę z kranu (pewnie lepiej lać tą z akwarium) czy to tak powinno wyglądać?I czy te wkłady trzeba co jakiś czas wymieniać?Deszczownie faktycznie mam ale jej nie instalowałem bo myślałem że ma to sens nad powierzchnią(plusk wody bardzo mi przeszkadza a śpię 1 metr od akwarium) ale skoro pod powierzchnią jest też ok to założę.
4 Czy filtr kubełkowy może być pod kątem 45 stopni do podłogi bo mi się nie mieści w szafce pod akwarium a poza szafką troszkę go słychać.I czy żeby był cichszy to po paru latach wymienia się ten trzpień i wirnik bo jak był nowy to jakiś cichszy był.Gdzie mogę kupić trzpień do takiego filtra bo mam sprawny drugi/poprzedni taki filtr z ułamanym trzpieniem i czy ma sens zainstalowanie dwóch takich filtrów w zbiorniku 160l i na przykład rzadziej je czyścić?
5 Ten żwir to w większości 5 mm tych większych kamyczków jest mało, czy mam go zmienić? Ale to chyba przy restarcie miało by sens ale z tym na razie się wstrzymam.Jaki powinien być prawidłowy.I czy ziemia ogrodnicza jest naprawdę konieczna dla roślin pod ten żwir czy bez nie też rośliny mogą sobie poradzić?
6 Skoro ten krasnorost lubi ruch wody to mam wyrzucić ten mały filtr napowietrzający?Tylko jak stwierdzić czy ryby mają dostateczną ilość tlenu bo mój jedyny skalar i tak dosyć szybko skrzelami rusza tak jakby już mu było duszno.
7 Jaki jest sposób na odmulanie dna jeżeli na większej części dna mam porobione groty skalne i nie mogę do nich włożyć tej rurki odmulacza (bardzo lubię denne ryby i nie chcę z nich rezygnować, groty muszą być)
8 Czy jest jakiś sposób na zlikwidowanie zarysowań na szkle akwarium-na zewnątrz któreś z dzieci czymś zarysowało a wewnątrz oparłem spory kamień o przednią szybę i po paru latach pozostał ślad po nim.
9 Przy częstszych i większych podmianach wody pojawiał się zielony glon-krótkie meszek ale głownie na przedniej szybie i zwłaszcza w jej środkowej części co wtedy robić?
10 Czy ślimaki coś by pomogły na te glony bo takie chodzą obiegowe opinie ale raz jak je wpuściłem to sumy i skalary je atakowały i niestety ich nie mam.
11 Jak się domyślam na moim etapie z patentami typu CO2 lub filtr odwróconej osmozy na razie sobie głowy nie zaprzątać?
Trochę się rozpisałem ale chcę szybko nadrabiać braki wiedzy.
świetlówki mam TL-D 30W/54-765 made in Holland i F 30W/33 made in GB tak na nich pisze nie pamiętam czy to są jakieś specjalne postaram się znaleźć te które radzi roberto ale w małym mieście może być problem a na allegro to chyba będzie problem z transportem/zniszczeniem.
1 Gdzie kupujecie takie świetlówki?
2 Jakie gatunki roślin byście polecali- bo w sklepie mi raczej nie doradzą wiedza sprzedawców nie wiele większa od mojej.
Przechowywanie napełnionych wiader nie wchodzi w grę.Dwa razy zalałem sąsiadów co prawda nie przez akwarium ale psychicznie by mnie to męczyło(małe dzieci mają różne pomysły).Napełnianie wanny-żona na to nie pójdzie pozostaje chyba lanie kranówki przez słuchawkę prysznica.
3 Czyszczenie filtra no właśnie-po 2 miesiącach jak go rozbieram to on cały jest pełny brązowego mułu czy to aż tak powinno to wyglądać? Gąbki myje z tego szlamu te ceramiczne rurki i plastikowe kulki ze szparkami wszystko w wodzie z akwarium a zawartośc wylewam i wlewam czystą wodę z kranu (pewnie lepiej lać tą z akwarium) czy to tak powinno wyglądać?I czy te wkłady trzeba co jakiś czas wymieniać?Deszczownie faktycznie mam ale jej nie instalowałem bo myślałem że ma to sens nad powierzchnią(plusk wody bardzo mi przeszkadza a śpię 1 metr od akwarium) ale skoro pod powierzchnią jest też ok to założę.
4 Czy filtr kubełkowy może być pod kątem 45 stopni do podłogi bo mi się nie mieści w szafce pod akwarium a poza szafką troszkę go słychać.I czy żeby był cichszy to po paru latach wymienia się ten trzpień i wirnik bo jak był nowy to jakiś cichszy był.Gdzie mogę kupić trzpień do takiego filtra bo mam sprawny drugi/poprzedni taki filtr z ułamanym trzpieniem i czy ma sens zainstalowanie dwóch takich filtrów w zbiorniku 160l i na przykład rzadziej je czyścić?
5 Ten żwir to w większości 5 mm tych większych kamyczków jest mało, czy mam go zmienić? Ale to chyba przy restarcie miało by sens ale z tym na razie się wstrzymam.Jaki powinien być prawidłowy.I czy ziemia ogrodnicza jest naprawdę konieczna dla roślin pod ten żwir czy bez nie też rośliny mogą sobie poradzić?
6 Skoro ten krasnorost lubi ruch wody to mam wyrzucić ten mały filtr napowietrzający?Tylko jak stwierdzić czy ryby mają dostateczną ilość tlenu bo mój jedyny skalar i tak dosyć szybko skrzelami rusza tak jakby już mu było duszno.
7 Jaki jest sposób na odmulanie dna jeżeli na większej części dna mam porobione groty skalne i nie mogę do nich włożyć tej rurki odmulacza (bardzo lubię denne ryby i nie chcę z nich rezygnować, groty muszą być)
8 Czy jest jakiś sposób na zlikwidowanie zarysowań na szkle akwarium-na zewnątrz któreś z dzieci czymś zarysowało a wewnątrz oparłem spory kamień o przednią szybę i po paru latach pozostał ślad po nim.
9 Przy częstszych i większych podmianach wody pojawiał się zielony glon-krótkie meszek ale głownie na przedniej szybie i zwłaszcza w jej środkowej części co wtedy robić?
10 Czy ślimaki coś by pomogły na te glony bo takie chodzą obiegowe opinie ale raz jak je wpuściłem to sumy i skalary je atakowały i niestety ich nie mam.
11 Jak się domyślam na moim etapie z patentami typu CO2 lub filtr odwróconej osmozy na razie sobie głowy nie zaprzątać?
Trochę się rozpisałem ale chcę szybko nadrabiać braki wiedzy.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Są raczej kiepskie, ale mogło być gorzej.jek pisze:świetlówki mam TL-D 30W/54-765 made in Holland i F 30W/33 made in GB tak na nich pisze
W przyszłości możesz wymienić na tld 865 lub 965.
Bardzo polecam ten sklep: www.aqva-light.pl/shop.php z wysyłką nie ma najmniejszych problemów.jek pisze:1 Gdzie kupujecie takie świetlówki?
Na tej stronie mozesz sprawdzic: http://www.aquaticplantcentral.com/foru ... antfinder/ w ustawieniach 'hardness' wybierz moderate lub very easy.jek pisze:2 Jakie gatunki roślin byście polecali- bo w sklepie mi raczej nie doradzą wiedza sprzedawców nie wiele większa od mojej.
Pokaże Ci nazwy roślin łatwych i średnio łatwych w uprawie.
Dodatkowo można wybierać inne kryteria jak ilość światła lub pochodzenie rośliny.
Zreszta myślę, ze bez problemu sobie poradzisz z 'obsługą'.
Masz sporo ryb, mało roślin i nieodmulane akwarium. Filtr ledwo wyrabia i w takim razie warto go czyścić częściej.jek pisze:3 Czyszczenie filtra no właśnie-po 2 miesiącach jak go rozbieram to on cały jest pełny brązowego mułu czy to aż tak powinno to wyglądać?
Jedynie włókninę, resztę nie ma potrzeby.jek pisze:I czy te wkłady trzeba co jakiś czas wymieniać?
Jest dobrze.jek pisze:Gąbki myje z tego szlamu te ceramiczne rurki i plastikowe kulki ze szparkami wszystko w wodzie z akwarium a zawartośc wylewam i wlewam czystą wodę z kranu (pewnie lepiej lać tą z akwarium) czy to tak powinno wyglądać?
Moze.jek pisze:4 Czy filtr kubełkowy może być pod kątem 45 stopni do podłogi bo mi się nie mieści w szafce pod akwarium a poza szafką troszkę go słychać.
Te elementy wymienia się, gdy się zurzyją. Objawia sie to właśnie głośniejszą pracą. Pytanie pozostaje jak głośno teraz jest i czy faktycznie trzeba coś wymienic. Tutaj sam musisz do tego dojść.jek pisze:I czy żeby był cichszy to po paru latach wymienia się ten trzpień i wirnik bo jak był nowy to jakiś cichszy był.
Allegro lub inne sklepy internetowe np. http://www.zoologiczny.sklep.pl/Tetra_T ... 184___2171jek pisze:Gdzie mogę kupić trzpień do takiego filtra bo mam sprawny drugi/poprzedni taki filtr z ułamanym trzpieniem
W normalnym sklepie pewnie też dostaniesz. Jak nie będa mieli na miejscu to sprowadzą bez większego problemu.
Sens ma i na pewno nie zaszkodzi, a moze tylko pomóc.jek pisze:czy ma sens zainstalowanie dwóch takich filtrów w zbiorniku 160l i na przykład rzadziej je czyścić?
Sam sobie odpowiedziałeś.jek pisze:5 Ten żwir to w większości 5 mm tych większych kamyczków jest mało, czy mam go zmienić? Ale to chyba przy restarcie miało by sens ale z tym na razie się wstrzymam.
Substrat podżwirowy nie jest konieczny, ale pomaga we wzroście roślin.jek pisze:I czy ziemia ogrodnicza jest naprawdę konieczna dla roślin pod ten żwir czy bez nie też rośliny mogą sobie poradzić?
U Ciebie zapalnikiem tych glonów jest zaniedbanie zbiornika.jek pisze:Skoro ten krasnorost lubi ruch wody to mam wyrzucić ten mały filtr napowietrzający?
Nie ma sposobu.jek pisze:Czy jest jakiś sposób na zlikwidowanie zarysowań na szkle akwarium-na zewnątrz któreś z dzieci czymś zarysowało a wewnątrz oparłem spory kamień o przednią szybę i po paru latach pozostał ślad po nim.
Czyścic szybę.jek pisze:Przy częstszych i większych podmianach wody pojawiał się zielony glon-krótkie meszek ale głownie na przedniej szybie i zwłaszcza w jej środkowej części co wtedy robić?
Ślimaki jedzą glony, ale nie są lekarstwem na nie.jek pisze:10 Czy ślimaki coś by pomogły na te glony bo takie chodzą obiegowe opinie ale raz jak je wpuściłem to sumy i skalary je atakowały i niestety ich nie mam.
Jak chcesz, zawsze mozesz poczytać o tym w sieci. Info jest pełno.jek pisze:11 Jak się domyślam na moim etapie z patentami typu CO2 lub filtr odwróconej osmozy na razie sobie głowy nie zaprzątać?
Odwrócona osmoza zmiękcza i oczyszcza wodę, a co2 pomaga roślinom.
Jedno i drugie nie jest konieczne w normalnym prowadzeniu zbiornika.
Jedno i drugie przewidziane jest pod konkretne ukierunkowania w akwarystyce np. co2 w akwariach nastowionych na uprawę roślin, a filtr RO w hodowli i rozmnażaniu ryb lubiących miękką i kwaśną wode.
-
- Nowicjusz
Dzięki Marthinez za szybką i wyczerpującą odpowiedz.Deszczownię już zainstalowałem i chyba uruchomię/naprawię ten drugi zewnętrzny filtr i częsta podmiana i odmulanie.Tylko tak się zastanawiam nad obsadzaniem zbiornika roślinami gdzie je posadzić?Cały tył i boki mam zajęte przez kamienne tarasy i nie chcę z nich rezygnować.Kiedyś na jednym z takich tarasów miałem żwirek i rosły tam rośliny nie gorzej niż na samym dnie ale z czasem rośliny wyginęły i tarasy zrobiły się dwu i trzy piętrowe.Czy jakieś dwie wysokie rośliny o dużych rozłożystych liściach nie wystarczyły by żeby odzyskać równowagę w zbiorniku?
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
jek, było by dobrze wrzucić fotke akwarium, byśmy mogli ocenić co zmienić, jak i gdzie posadzić rośliny itp. Bardzo by to pomogło.
A myślałeś nad roślinami pływającymi?
Piszesz, że lubujesz się w rybach dennych, skalarach.
Ryby te lubią ciemne klimaty i rośliny pływające dodały by efektu tworząc lekko mroczny klimat.
Mało.jek pisze:Czy jakieś dwie wysokie rośliny o dużych rozłożystych liściach nie wystarczyły by żeby odzyskać równowagę w zbiorniku?
A myślałeś nad roślinami pływającymi?
Piszesz, że lubujesz się w rybach dennych, skalarach.
Ryby te lubią ciemne klimaty i rośliny pływające dodały by efektu tworząc lekko mroczny klimat.
-
- Nowicjusz
Fotkę postaram się wrzucić w odpowiednim dziale jak będę miał możliwość a nad pływającymi roślinami faktycznie się nie zastanawiałem chyba dla tego że nigdy ich nie miałem i postrzegam je jako te gorsze.Chyba czas zmienić to podeście tylko mam obawy czy pokarm nie będzie zalegał w nich przy dużych i głównie dennych rybach?