Fałszywe ''Startery''?

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Fałszywe ''Startery''?

Post autor: Akwarybka » 2010-03-16, 18:47

Zagwozdka dla akwarystów:
''Niedawno naukowcy badali bakterie nitryfikacyjne w filtrach akwariów słodkowodnych przy zastosowaniu bardzo czułych metod molekularnych (amplifikacja rybosomalnego DNA metodą PCR) dla określenie genetycznego zróżnicowania bakterii. Wcześniejsze badania, które wymagały hodowli bakterii, prawdopodobnie pomijały gatunki, które nie mogły rosnąć w warunkach laboratoryjnych. Wydaje się, że utlenianie azotynów, które większość naukowców przypisywała wcześniej gatunkom z rodzaju Nitrobakter, jest prowadzone przez dwa nieznane gatunki zbliżone do Nitrospira moscoviensis i Nitrospira marina. Wydaje się też, że utlenianie amoniaku dokonywane jest przez gatunek bliski Nitrosomonas marina. Barwienie fluorescencyjne materiału genetycznego wyraźnie wykazało, że te gatunki Nitrospira i Nitrosomonas rosły obok siebie w filtrze akwariowym. Naukowcy postawili hipotezę, że ''startery'' z kulturami bakterii nitryfikacyjnych sprzedawane akwarystom często są nieskuteczne, ponieważ zawierają nieodpowiednie gatunki.''
Brud z filtra znajomego zawsze był najlepszy ;)

Awatar użytkownika
matmax426
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 82
Imię: mat
Nazwisko: mam :)
Kontakt:

Re: Fałszywe ''Startery''?

Post autor: matmax426 » 2010-03-16, 19:20

Racja!
Chwała syfowi ze zdrowych akwariów!

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2010-03-16, 21:12

Akwarybka, możesz, tak dla ciekawości, podać źródło tego cytatu?

P.S. ...to doskonale potwierdza starą prawdę - akwarium doskonale radzi sobie samo, bez jakiegokolwiek "chemicznego" wspomagania.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2010-03-16, 21:56

maol pisze:Akwarybka, możesz, tak dla ciekawości, podać źródło tego cytatu?
Słynna książka Diany Walstad, czyli Rośliny w akwarium, str 60, na samym dole strony ;)

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2010-03-16, 22:04

To Ja się przyczepię :]

Czy w tej książce jest adnotacja że można cytować takie fragmenty w sieci? Bo widzisz, nie podałaś żadnego źródła i autora przy cytacie i ktoś się może przyczepić, np. Ja :]
Obrazek

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270

Post autor: marthinez » 2010-03-17, 00:04

"Boistartery są nieskuteczne, bo zawierają inne gatunki."

Jest teza, że biostartery w ogóle nie zawierają szczepów bakterii, a jedynie pożywkę umożliwiającą ich szybkie namnażanie.

Co do skuteczności. Ja w nią wierzę i mam bardzo pozytywne doświadczenia z bio nitrivec.
Zawsze go stosuje i jak dotąd każdy start akwarium przechodzi zupełnie bezproblemowo. Zero glona, pierwotniaków, zakwitów itp.

Ciekawa strona jak ktoś łapie trochę po angielsku: http://www.microbelift.com/

Ps: Książka Diany Walstad zawiera trochę błędów co dowiódł m.in Tom Barr, czy Dr. Gregory Morin (szef działu badawczego Seachem).
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Suja
Rekin forum
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD
Kontakt:

Post autor: Suja » 2010-03-17, 01:31

Ale, ze co to jakaś nowość ma być?
Od dobrego roku wałkuje to non stop, a większość na około pisze, ze głupoty gada...

Tylko jeszcze morszczaki są przy swoim, że w buteleczce są bakterie.
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2010-03-17, 07:38

Suja, problem polega na tym, że nikt tak naprawdę nie wie, co w tych buteleczkach jest. Producent pisze o żywych kulturach bakterii, i raczej nie wypada oskarżać go o kłamstwo. Bo bakterie są wbrew pozorom cholernie wytrzymałe w formach przetrwalnikowych... Być może są to tylko odpowiednie pożywki, ale mimo wszystko - tzw. żywe kultury bakterii są skuteczne.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Suja
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Suja » 2010-03-17, 08:48

Znajdź mi artykuł gdzie będzie wyraźnie napisane, że bakterie nitryfikacyjne tworzą formy przetrwalnikowe ;]
W tym jest problem.
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2010-03-17, 09:34

Suja pisze:Znajdź mi artykuł gdzie będzie wyraźnie napisane, że bakterie nitryfikacyjne tworzą formy przetrwalnikowe ;]
Wydaje mi się, że temat jest hmmmmm... bardzo niepoznany przez nas i nie można stawiać tez, jakoby było to niemożliwe.
Ada produkuje preparaty, które w mniemaniu większości sceptyków są do d..., bo nie da się uzyskać tych substancji z korzyścią dla akwarium. Mowa o Bacter 100, czy Green bacter.
A jednak to działa. Jest to pilnie strzeżona tajemnica firmy, wiec nie dziw się, że nie możesz znaleźć informacji to takich zamkniętych bakteriach.

Książka Diany mimo, że jak pisałem zawiera błędy mówi nam o innych rodzajach bakterii w starterach. Nic nie mówi nam, ze to nie są bakterie.
Ta pani jest mikrobiologiem z kilkuletnim stażem pracująca w największych laboratoriach badawczych m. in. dla rządu USA.
Na końcu książki można znaleźć bibliografię z jakiej korzystała.

Nie wiem, czy powinieneś stawiać swoja tezę ponad jej.

Nie dalej jak kilka dni temu rozmawiałem z jednym doktorem mikrobiologi na Szczecinskim ZUT.
Sam nie był pewien co do rodzajów bakterii jakie zawierają biostartery (nie zagłębiał się w temat), ale także nie wykluczał, że jest to możliwe.

Stosuje sie coś takiego jak immobilizowanie, czyli kapsułkowanie/zamykanie komórek (również komórek bakterii). Proces powszechnie stosowany w medycynie.
Chociażby tworzenie tabletek, kapsułek z bakteriami probiotycznymi.

Strona, którą pokazałem wyżej mówi też o tym, ale zbyt ogólnikowo.

W sieci można znaleźć także opracowania jak taki proces przebiega, np. : http://e-bmp.pl/File/bmp_4924062ba5548.pdf
Trzeba by tylko zasiegnąć informacji, czy te same procesy stosują producenci biostarterów. :/
Obrazek

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2010-03-17, 09:47

Suja pisze:Znajdź mi artykuł gdzie będzie wyraźnie napisane, że bakterie nitryfikacyjne tworzą formy przetrwalnikowe ;]
W tym jest problem.
Nie wiem tego - i nie pisałem że tworzą. Napisałem ogólnie że formy przetrwalnikowe są bardzo trwałe. Ty też nie wiesz, że tego nie robią - bo brak opublikowanych artykułów nie oznacza potwierdzenia jakiejkolwiek tezy.

P.S> Marthinez - etap produkcyjny w firmie SERA jest objęty ścisłą tajemnicą. Nie ma szans żeby się dowiedzieć jak przebiega, producent nigdy takich informacji nie ujawnił i nikt do obiektów produkcyjnych nie jest wpuszczany.

Awatar użytkownika
matmax426
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 82
Imię: mat
Nazwisko: mam :)
Kontakt:

Post autor: matmax426 » 2010-03-17, 12:12

A nie łatwiej zakupić taki starter i dać go do analizy?
Zapewne bedzie to troche kosztowac (chyba ze znajdzie się analityk ktury zrobi to dla samej ciekawosci lub eksperymentu) ale rozwieje wiele wątpliwosci

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2010-03-17, 12:38

ja tam nie wnikam.
Leję na starcie i pomaga.
Co jest w środku jest mało istotne dla mnie.
Działa i jestem zadowolony :hyhy:
Proste...

Ps. Producent zdrowo by beknął jakby wyszło na jaw że to ściema, więc raczej nie ściemnia.
Bo za dużo kłopotu to przyniesie. Czyli mu wierzę.

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2010-03-17, 12:57

maol pisze:P.S> Marthinez - etap produkcyjny w firmie SERA jest objęty ścisłą tajemnicą. Nie ma szans żeby się dowiedzieć jak przebiega, producent nigdy takich informacji nie ujawnił i nikt do obiektów produkcyjnych nie jest wpuszczany.
Nie przesadzaj.
Tajemnica owszem, ale nie na skalę "top secret z pentagonu".

Każda firma ma swój utajony skład, który chroni licencja patentowa, ale produkcja jest ogólnie znana, bo praktycznie każda firma akwarystyczna takie biostratery ma w ofercie.
Nie zdziwił bym się gdyby było tak, ze dla większości tych firm robi jeden producent na zasadzie podwykonawstwa.
matmax426 pisze:A nie łatwiej zakupić taki starter i dać go do analizy?
Niestety to nie takie proste.
Wielu próbowało analizować składy poszczególnej chemii/nawozów.
Tom Barr podobno przeanalizował składy adowskich nawozów serii step.
dzieli się tymi informacjami oraz podaje skład na swojej płatnej stronie.
Sceptyczny jestem jeśli chodzi w wiare w takie coś. jeśli byłą by to prawda to prawnicy ADA dawno dobrali by mu się do d....
Tofifi pisze:Ps. Producent zdrowo by beknął jakby wyszło na jaw że to ściema, więc raczej nie ściemnia.
Bo za dużo kłopotu to przyniesie. Czyli mu wierzę.
Jestem podobnego zdania. :ok:
Dopóki ktoś nie udowodni, że jest inaczej będę raczej po stronie producenta, a inne informacje mogę traktować jako ciekawostkę/teorię.
Obrazek

Suja
Rekin forum
Kontakt:

Post autor: Suja » 2010-03-17, 15:11

Skoro Diana jest mikrobiologiem to nie zajęła się tą sprawa dogłębniej.
Ja nie leje nic i tez nie mam problemu. Odpowiednio zalać odczekać i po sprawie...

63L z roślinami

ODPOWIEDZ