świetlówka zintegrowana

Moderator: ModTeam

damian_j
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Damian

świetlówka zintegrowana

Post autor: damian_j » 2010-03-30, 17:55

Witam,
Dostałem w prezencie 110l narożnikowe akwarium.Jest tam pokrywa w której zamontowany jest tradycyjny gwint na żarówkę,chyba E14..Założyłem więc żarówkę energooszczędną Philips 14W(jak by nie było jest to świetłówka zintegrowana)ale zastanawiam się ,czy do oświetlenia akwarium właściwa będzie taka żarówka.

Wiele czytałem na necie i raczej piszą że powinna być Swietlówka T8 czy jakoś tak.
Mam więc pytanie czy żeby założyc taką świetlówkę to wystarczy iść do Marketu Budowlanego i zakupić oprawkę i świetlówkę ,czy może są to jakieś specjalne swietłówki ,które emitują światło odpowiednie do hodowli ryb i roślin.

Pozdrawiam Damian

Tofifi

Re: świetlówka zintegrowana

Post autor: Tofifi » 2010-03-30, 18:29

Witaj, Damianie!
Zasadniczo to żarówka daje światło punktowo.
T8 mają to do siebie, że dadzą równomiernie na dużej odległości.
I tu jest ich zaleta.
Nie ma czegoś takiego jak specjalna żarówka dla roślin i ryb.
Każda się nada, musisz zwrócić uwagę tylko na temp barwową: około 6500 K Moc to najlepiej aby suma Watów światła miała 0,5W na litr chociaż, ale i to jest takie tam "pi razy drzwi", choć często się zgadza.

Żeby założyć taką świetlówkę musisz: mieć statecznik, przynajmniej najtańszy indukcyjny, startery, oprawki.
No i ewentualnie droższa ale lepsza wersja to stateczniki elektroniczne, dobrane do mocy świetlówki oczywiście, tu już nie potrzeba starterów, są lżejsze i oszczędniejsze.

Suja
Rekin forum
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD
Kontakt:

Post autor: Suja » 2010-03-30, 19:19

6500K to dają zwykłe philipsy, ale oczywiście są specjalne wybarwiające świetlówki :)
Taniej Ci chyba będzie dołożyć więcej kompaktów przynajmniej takie narożne łatwiej oświetlisz tylko inwestuj w kompakty 18-21 W philips genia ma takie w swojej ofercie.

Przemyśl sprawę, albo świetlówki HE 14 W. Jakoś musisz upchnąć w ten dziwnej pokrywie waty :P
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

damian_j
Nowicjusz
Imię: Damian

Post autor: damian_j » 2010-03-30, 22:38

Dziekuję za odpowiedzi.

ODPOWIEDZ