Wiem że było ale....[63l]

Moderator: ModTeam

jaca1984
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 0
Imię: Jacek

Wiem że było ale....[63l]

Post autor: jaca1984 » 2010-05-27, 19:58

chciałbym prosić o pomoc i radę jaki filtr dobrać do mojego akwarium 63l z pokrywą
filtr jaki posiadam teraz to HANZA HJ-311B (kupiony w zestawie)
chodzi mi przede wszystkim o to, aby tak ustawić filtr (cyrkulacja) żeby zanieczyszczenia z dna ( odchody i resztki jedzenia) były pochłaniane bezpośrednio (poprzez ruch wody) do filtra, bez konieczności używania odmulacza, powiem że w większości mam piasek w akwarium i placyk z roślinkami (tam żwirek, roślinki malutkie jak narazie)
myślalem też o filtrze zewnętrznym, bo jednak wewnetrzny trochę miejsca zajmuje a akwa 63l więc nie największe; odpada kaskada - nie będę bawił się w cięcie pokrywy

kupiłem akwa w zestawie żeby kase zaoszczędzić, a tu pierwszego dnia poszła mi grzałka, filtr do dupy, świetlówka pewnie też nie najlepsza grrr

poproszę o sugestie i rady

jak narazie jakiś czas będe miał
- pyszczaki x5 - dostałem od kumpla (fajnie się ganiają jak im sie tabletkę wrzuci )
- 2 kiryski
- 2 glonojady zbrojowniki (nie wiem czy dobrze podaje)
- 1 glonojad syjamski

później
raczej na spokojnie typu neonki, gupiki, molinezje itp

jak już wspomniałem najbardziej zależy mi na czystości i miejscu w akwarium
z filtrów wewnętrznych to nic mi nie przychodzi na myśl, jeżeli zewnętrzny to TETRA TEC EX 600 albo UNIMAX Professional FZKN 250 Aquael ponoć ma możliwość zastosowania lampy UV do wnętrza - testował ktoś to w tym filtrze? działa czy tylko chwyt marketingowy? dodam że będę mieć płyty piaskowca, a nie bardzo bym widział tam glony :)

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: Wiem że było ale....[63l]

Post autor: maol » 2010-05-28, 19:03

... i to wszystko w 65l? Pyszczaki w 65l? Trzy "glonojady"? I jeszcze chcesz dołożyć neonki, molinezje i gupiki? To... masakra i zupa rybna w najlepszym wydaniu. Glony i wysoka smiertelność przyjdą wkrótce...

...a filtr nigdy nie będzie samoczynnie zbierał zanieczyszczeń z dna. Do tego służy odmulacz.

Zapraszam do lektury dla początkujących:

http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/4037.htm
http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/3876.htm
http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/7187.htm
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

jaca1984
Zainteresowany

Post autor: jaca1984 » 2010-05-28, 19:15

heh źle zrozumiałeś, pyszczaków się pozbędę i ZAMIAST nich dam tamte,
wracając do filtórw może jakieś porady? wiem że da się tak ustawić filtr żeby cyrkulacja wody zbierała nieczystości z dna na piasku... - kolega tak ma w większym akwarium (filtr wewnętrzny), tylko mi będzie lepszy filtr sporo miejsca zajmował a na nim mi zależy

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2010-05-28, 19:21

Nie wierzę i nie uwierzę, dopóki nie zobaczę :) Filtr wewnętrzny (i żaden normalny filtr) nie ma takiej siły, żeby samoczynnie zasysać śmieci z dna. Wyobraź sobie, jaka to byłaby pralka w zbiorniku... A odmulacz piaskowi nie szkodzi.

Do 65l nie nadają się nie tylko pyszczaki, ale również wszelkie "glonojady" ( z wyjątkiem otosków). A i dla molinezji to dość mały zbiornik...

I jeszcze jedno - piaskowiec będzie najprawdopodobniej bardzo utwardzał wodę. Co glony bardzo lubią :)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

jaca1984
Zainteresowany

Post autor: jaca1984 » 2010-05-28, 20:57

no właśnie co do piaskowca to znalazłem bardzo różne opinie, jedni że utwardza drudzy że nie... heh mogł bym ci nakręcić filmik poprostu ma tak fajnie zrobione że woda idzie w stronę filtra i całe gówna lecą do niego....
mozemy wrócić do filtrów? :)

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2010-05-30, 17:33

W jaki sposób Twój przyjaciel zawraca prąd wody wypływającej z filtra? mam wrażenie, że to, co Ci się tak podoba, to po prostu efekt... pralki, czyli zbyt silnego filtra.

P.S. Zatwardzanie wody bardzo łatwo sprawdzić. Na początek testem octowym a potem kontrolą parametrów wody.

jaca1984
Zainteresowany

Post autor: jaca1984 » 2010-06-02, 10:29

raz, że nie przekarmia ryb, dwa jak brzana walnie ogonem to podniesie się gówienko z piachu i sobie płynie, płynie aż zawędruje do filtra

zamówiłem TETRA TEC EX-600 mam nadzieję, że nie będę żałował, szkoda tylko ze tam nie wsadze lampy UV

ODPOWIEDZ