podgrzewana kamizelka nurkowa

neonki padają w moim akwarium

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
darodg111
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 0
Imię: Darek

neonki padają w moim akwarium

Post autor: darodg111 » 2010-06-02, 17:40

Witam, dziś rano miałem mały nieszczęśliwy wypadek, mianowicie wysiadł mi filtr który spełniał również funkcje napowietrza-cza przez co straciłem Suma szklistego i Brzanke sumatrzańską, skoczyłem więc do sklepu kupiłem nowy filtr z napowietrza-czem i dokupiłem rybek Brzanki, Neony i Gupiki po w puszczeniu do akwarium po około godzince neonki już nie żyły, czego to może być przyczyna?

piotrekf
Zainteresowany
Imię: Piotr

Re: neonki padają w moim akwarium

Post autor: piotrekf » 2010-06-02, 18:44

Za duża różnica w parametrach wody. Jak te rybki wpuszczałeś? Od razu chlup do akwarium, czy wyrównanie parametrów. Neonki lubią kwaśną wodę i w takiej mogły być trzymane w sklepie.

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2010-06-02, 18:47

śmierć mogła nastąpić z pwodu:
-zmiany ph: zbyt dużej i zbyt szybkiej
- zmiany temperatury: ryby dostały szoku

Awatar użytkownika
darodg111
Zainteresowany

Post autor: darodg111 » 2010-06-02, 19:25

Znużyłem je w workach których mi je sprzedano potrzymałem trochę żeby wyrównać temperaturę po czym zanurzyłem woreczki tak aby nabrać wody z akwarium i zmieszać z ich wodą jak puściłem zachowywały się normalnie i nie wskazywało nic na to że nie przeżyją tego. No ale chyba to jednak ja zawiniłem i zbyt szybko zmieszałem wodę szkoda mi ich tym bardziej że bardzo chciałem mieć też neonki a teraz boje się kupować bo może się sytuacja powtórzyć. Dzięki za wypowiedzi i Pozdrawiam.
Obrazek

piotrekf
Zainteresowany

Post autor: piotrekf » 2010-06-02, 19:40

Nie zrażaj się nie nieudanaym początkiem. Neonki uczą pokory przy wprowadzaniu ich do akwarium, ale uczą też jak powinno się wprowadzać wszystkie zakupione ryby. Sam przez to przechodziłem. A teraz mam akwarium z neonkami i krewetkami.

Awatar użytkownika
darodg111
Zainteresowany

Post autor: darodg111 » 2010-06-02, 20:27

piotrekf, masz racje nie mogę się tym zrażać ale dziś jednego dnia odpadły mi w sumie cztery rybki i trochę zacząłem nad tym myśleć co zrobiłem nie tak, jak zapobiec kolejnym takim sytuacją neonki można było przewidzieć tyle że nie miałem wcześniej takiej nauczki więc dałem plamę a dwie wcześniejsze rybki padły z braku powietrza. ile czasu mogą wytrzymać bez napowietrzania? wieczorem filtr działał i napowietrzał a rano już nie nie wiem ile godzin był niesprawny. i dlaczego wodę filtrował a powietrze nie szło rano sprawdzałem i nie reagował na pokrętło od regulacji powietrza, czy mogło być za małe ciśnienie wody w skutek zabrudzonego filtra?
Obrazek

piotrekf
Zainteresowany

Post autor: piotrekf » 2010-06-02, 20:37

Ile masz roślin. Ja w ogóle nie napowietrzam ale mam gęsto zarośnięte akwarium. Jak często czyścisz filtr. Wodę napowietrza ruch powierzchni wody. Ustaw filtr tak aby powodował falowanie powierzchni wody.

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: Plewek01 » 2010-06-02, 23:25

darodg111 pisze:ile czasu mogą wytrzymać bez napowietrzania?
darodg111, Daj jakieś parametry Twojego akwa... napowietrzać nie musisz jeśli Twój filtr porusza taflą wody. Bez bliższych danych ciężko powiedzieć...

Awatar użytkownika
darodg111
Zainteresowany

Post autor: darodg111 » 2010-06-05, 07:10

Obrazek
A więc akwarium wygląda tak.
Z roślin mam Moczarke argentyńską i jedną sztuczną roślinke
z rybek mam patynki, gupiki, żałobniczki, glonojady, kiryski i już ostatnią brzanke bo inne nie wiem czemu odpadły wraz z sumami szklistymi i tak jest ze wszystkimi nowymi rybkami które wpuszczam do tego akwarium to u mojej teściowej woda jest tak brudna że nie widać tylnej szyby a ona rybki wrzuca tak chlup do wody i im nic nie jest a moje padają tego samego dnia. Jak mi wysiadł stary filtr od razu kupiłem nowy, może w nim jest przyczyna, woda nie jest idealnie przejrzysta. wcześniej miałem Aqua szut starego typu bez regulacji przepływu wody co powodowało że roślinki pływały po akwarium teraz kupiłem AQUAEL FAN MINI PLUS (30-60 L)
a tak to wygląda w realu
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Klara
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 375
Imię: Anna
Kontakt:

Post autor: Klara » 2010-06-05, 08:34

Sztuczna roślina - wyrzuć. Dosadź naturalnych.
Nowy filtr może być przyczyną zaburzenia równowagi biologicznej - nie ma na nim pożytecznych bakterii. Ryby zdychają bo pewnie jest tam wysoki poziom azotynów.
Moja rada - zrób restart akwarium, ale zanim to zrobisz przeczytaj o cyklu azotowym, o roli roślin i inne przydatne tematy.

I na koniec, zupełnie bez złośliwości - czy gdybyś był rybą chciałbyś mieszkać w takim akwarium jak urządziłeś?
"Stajesz się na zawsze odpowiedzialny za to co oswoiłeś."

Awatar użytkownika
Szymszon
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 112
Imię: Rafa³
Kontakt:

Post autor: Szymszon » 2010-06-05, 09:39

Trochę brudna woda, albo mnie się tylko zdaje. Podmieniasz wode co tydzień?.

Ps.: Sum szklisty w takim akwa?!. " patynki, gupiki, żałobniczki, glonojady, kiryski i już ostatnią brzanke" nie ma przerybienia czasem?. Domniemam że to około 50 litrów, więc trochę za dużo ryb. Chyba że źle policzyłem.

Awatar użytkownika
darodg111
Zainteresowany

Post autor: darodg111 » 2010-06-05, 10:45

Tydzień temu ta woda była kryształ a od kilku dni zaczęły się schody. wymienię na razie część wody i powoli doleje świeżej zobaczę co to da wezmę próbkę wody i dam do zbadania tyle że dziś sobota, nie wiem czy sklep zoologiczny który robi te badanie jest dziś czynny. sztuczna roślinka jest tylko po to żeby rybki miały się gdzie chować ale jeśli to coś da to poleci do kosza. dno odmulam przynajmniej raz w tygodniu więc odchodów też nie powinno być ale kolor wody wskazuje że jest jakaś chemia niestety określam to na oko bo badanie profesjonalne zrobię jak sklep będzie czynny.
Obrazek

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2010-06-05, 11:21

Ciężko mi określić na podstawie zdjęcia, więc zapytam:
Woda jest taka jak mleko, mętnawa?
Czy może zielona?

Jeżeli mętnawa, to może być pierwotniak jakiś.
Jeżeli Zielona to masz zakwit.

Raczej obstawiam na 1 opcję.
Wywal, też ten dzban z ceramiki.
Fatalnie dobrana obsada, może również być powodem problemów.

Awatar użytkownika
darodg111
Zainteresowany

Post autor: darodg111 » 2010-06-05, 13:06

Dzbanek był dla glonojadów bo sądziłem że będą z niego wychodzić na nocny żer ale one buszują całą dobę więc im nie potrzebny.
Woda ma mętny zielonkawy kolor na zdjęciu mimo że kiepska jakość to widać to dobrze.
Niestety aparat foto też mi się skończył muszę go oddać do naprawy.
Obrazek

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2010-06-05, 13:56

Jak zielone, to pewnie zakwit, ale ręki uciąć se nie dam :hyhy:, bo jak widziałęm zakwit na żywo, to wszystko było zielone, całe akwa. Sugerowałbym zaciemnienie na kilka dni - skoro i tak nie masz żywych roślin, a rybom wystarczy tego światła z pokoju.
Podmianki, oraz zainwestowanie w porządny kubełek. A do tego co masz obecnie, włożenie waty filtracyjnej i wymiana jej codziennie, aż osiągniesz sukces.

ODPOWIEDZ