Wybór filtra Ro i jego wydajność - temat wydzielony
Moderator: ModTeam
- Klara
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Anna
- Kontakt:
Re: Wybór filtra Ro i jego wydajność - temat wydzielony
Możecie zapodać jakieś linki do sensownych filtrów RO?
"Stajesz się na zawsze odpowiedzialny za to co oswoiłeś."
Ja mogę polecić Ci, taki jak ja mam:
http://allegro.pl/item1059292357_filtr_ ... 3_usa.html
Ale, Ja proponuję:
http://allegro.pl/item1066926015_osmoza ... mb400.html
Ten zawiera filtr DI, który nie jest potrzebny tobie, ale ja bym z chęcią Ci za niego zwrócił pieniądze, bo go potrzebuję, a odzienie kupowany jest droższy
Ewentualnie ten:
http://allegro.pl/item1066926012_osmoza ... akosc.html
w zasadzie to wszystko to samo, zmiana się tylko wydajność - ten ostatni ma 100 galonów na dobę, pozostałe 75
http://allegro.pl/item1059292357_filtr_ ... 3_usa.html
Ale, Ja proponuję:
http://allegro.pl/item1066926015_osmoza ... mb400.html
Ten zawiera filtr DI, który nie jest potrzebny tobie, ale ja bym z chęcią Ci za niego zwrócił pieniądze, bo go potrzebuję, a odzienie kupowany jest droższy
Ewentualnie ten:
http://allegro.pl/item1066926012_osmoza ... akosc.html
w zasadzie to wszystko to samo, zmiana się tylko wydajność - ten ostatni ma 100 galonów na dobę, pozostałe 75
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Jakub
Tu masz linka do allegro : http://allegro.pl/listing.php/search?st ... nge_view=1
Ja swój kupowałem tu: http://www.czystawoda.pl/osmozy_akwarys ... fault.html
Ja swój kupowałem tu: http://www.czystawoda.pl/osmozy_akwarys ... fault.html
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Klara, jakie masz GH wody?
Może nie potrzebny Ci RO.
KH to twardość węglanowa (zmienna), a wynik 11 nie jest tragedią, chyba, że zamierzasz hodować i mnożyć paletki.
Ja mam KH - 10 i używam 100% kranu w akwarium roślinnym.
A jeżeli już koniecznie chcesz gdzieś wydać pieniądze to przy tym litrażu membrana 150 gpd była by optymalna, to już większy wydatek.
75 można nabierać w nieskończoność.
Może nie potrzebny Ci RO.
KH to twardość węglanowa (zmienna), a wynik 11 nie jest tragedią, chyba, że zamierzasz hodować i mnożyć paletki.
Ja mam KH - 10 i używam 100% kranu w akwarium roślinnym.
A jeżeli już koniecznie chcesz gdzieś wydać pieniądze to przy tym litrażu membrana 150 gpd była by optymalna, to już większy wydatek.
75 można nabierać w nieskończoność.
Gh, musi mieć co najmniej tyle co KH,
150Gpd??
ale po co aż tyle, nie rozumiem twego podejścia.
Najlepiej jak największy i jak najdroższe - bez sens.
Można nalać 50:50, na początek - ile to 180L? - tak na oko. - owszem potrwa to trochę.
Ale jak potem podmiana co tydzień 30% też 50:50 to wychodzi zapotrzebowanie na Ro:
(375*30%)/2= 56l co tydzień raptem.
Ja Baniaki 30L przy 75gpd napełniam w około 1,5 Godziki.
3 godziny to dużo?
bez przesady, a zawsze to taniej.
Poza tym nie włączam Ro, przy podmianie, a w wcześniej.
Sprzątam na weekend, robię obiad, i coś poczytam.
Życie jak zawsze, nie stoję i nie modle się nad tym filtrem, więc czy 5h czy 1h to dla mnie żadna różnica.
No chyba, że bawisz się wiaderkiem po 10L.
150Gpd??
Najlepiej jak największy i jak najdroższe - bez sens.
Można nalać 50:50, na początek - ile to 180L? - tak na oko. - owszem potrwa to trochę.
Ale jak potem podmiana co tydzień 30% też 50:50 to wychodzi zapotrzebowanie na Ro:
(375*30%)/2= 56l co tydzień raptem.
Ja Baniaki 30L przy 75gpd napełniam w około 1,5 Godziki.
3 godziny to dużo?
bez przesady, a zawsze to taniej.
Poza tym nie włączam Ro, przy podmianie, a w wcześniej.
Sprzątam na weekend, robię obiad, i coś poczytam.
Życie jak zawsze, nie stoję i nie modle się nad tym filtrem, więc czy 5h czy 1h to dla mnie żadna różnica.
No chyba, że bawisz się wiaderkiem po 10L.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Nie musi. Dlaczego? Pisałem w innym temacie.Gh, musi mieć co najmniej tyle co KH,
Jasne.Tofifi pisze:Ja Baniaki 30L przy 75gpd napełniam w około 1,5 Godziki.

Ja przy membranie 125 gpd. 30 litrów zbieram około 6 godzin.
Kolega marti na 75 gpd.
Może napisać, ile trwa nabieranie wody.
To chyba normalne. inaczej podmiana trwała by godzinami.Tofifi pisze:Poza tym nie włączam Ro, przy podmianie, a w wcześniej.
Dlatego, że koleżanka ma baniak ponad 4 razy większy od Twojego.Tofifi pisze:150Gpd??
Nie, to że Cię obrażać chcę - nie nie chcę.marthinez pisze:Ja przy membranie 125 gpd. 30 litrów zbieram około 6 godzin.
Ale przytoczę stwierdzenie:
Instrukcja montażu/obsługi jest dla idiotów.
Ja jednak z niej skorzystałem, i tam tak ładnie napisane jest, że wydajność zależy od temperatury oraz ciśnienia wody. :hyhy:
Ale co to ma do rzeczy?marthinez pisze:Dlatego, że koleżanka ma baniak ponad 4 razy większy od Twojego.
Policzyłem wyżej i widać, ze w 3 h spokojnie się zmieści.
Może masz kiepską membranę/niskie ciśnienie, albo lodowatą wodę.
Faktycznie masz coś nie tak z filtrem :rotfl:
Proste suche liczby:
125galonów/24h.
Czyli w 1h zrobi 5,2galona
1galon to około 3,8L
zatem w godzinę masz jakikolwiek 19,76L.
Czyli powinieneś się wyrobić w 1,5h.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Pewnie, że tak.Tofifi pisze:Ja jednak z niej skorzystałem, i tam tak ładnie napisane jest, że wydajność zależy od temperatury oraz ciśnienia wody.
Tylko mało kto ma spełnione warunki, by wydajność RO była niemal 100%.
Poza tym trwałość membrany zależy od jakości wody kranowej (m.in zawartosci chloru, który bardzo ją niszczy). Wydajność jej spada systematycznie już od pierwszego użycia.
To, że jak zechce robić takie podmiany jak Ty (50%) lub używać 100% RO i mineralizować je np. PG hydromineral to zebranie ponad 150 litrów wody nie jest łatwe i w takim wypadku każdy rozsądny wybierze membranę dużo większą niż 75 gpd.Tofifi pisze:Ale co to ma do rzeczy?
Chyba nie myślisz, że każdy musi przygotowywać wodę tak jak Ty.
Dzieki za diagnozę. I co ja teraz pocznę :przestraszony: ;)Tofifi pisze:Może masz kiepską membranę/niskie ciśnienie, albo lodowatą wodę.
Mam rozumieć, że ta emotka oznacza śmianie się z zepsutego filtra, czy wyliczeń?Tofifi pisze:Faktycznie masz coś nie tak z filtrem :rotfl:
Trzeba stwierdzić, że Twoje RO jest jakieś nadzwyczajne, bo widząc ich kilka w życiu (sam posiadam drugi - drugą membranę) nigdy nie spotkałem się z wydajnością 20 litrów na godzinę przy membranie 75 gpd (tego nawet producent nie przewidział).
- Zbyszek17
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 180
- Imię: Zbyszek
całkowicie się zgadzam z tą opinią. Sam stosuję membranę 100gpd i 20 litrów wody zlatuje mi w 3,5 - 4 godziny / wcześniej miałem 75gpd / Mieszkam w bloku i ciśnienie mam dobre i stabilne.marthinez pisze:Trzeba stwierdzić, że Twoje RO jest jakieś nadzwyczajne, bo widząc ich kilka w życiu (sam posiadam drugi - drugą membranę) nigdy nie spotkałem się z wydajnością 20 litrów na godzinę przy membranie 75 gpd (tego nawet producent nie przewidział).
Pozdrawiam - Zbyszek ./redir/http://e-akwarystyka.pl/topics24/9033.htm / ./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/postin ... topic&f=24 - ./redir/http://www.holenderskie.pl/forum/viewto ... b2a#142186 ./redir/http://www.akwarysci.com/forum/viewtopic.php?t=6926 ./redir/http://www.holenderskie.pl/forum/viewto ... 35&start=0
Aktualnie, mam 1:1.marthinez pisze:To, że jak zechce robić takie podmiany jak Ty (50%) lub używać 100% RO i mineralizować je np. PG hydromineral to zebranie ponad 150 litrów wody nie jest łatwe i w takim wypadku każdy rozsądny wybierze membranę dużo większą niż 75 gpd.
Chyba nie myślisz, że każdy musi przygotowywać wodę tak jak Ty.
BO to mi zapewnia optymalne parametry.
Ja nie robię podmian 50%.
A zwyczajnie 25-30%. z czego dolewam wodę w stosunku 1:1 kranex:RO
Dlatego warto częściej wymieniać wkład węglowy.marthinez pisze:Poza tym trwałość membrany zależy od jakości wody kranowej (m.in zawartosci chloru, który bardzo ją niszczy). Wydajność jej spada systematycznie już od pierwszego użycia.
Jak już policzyłem, wystarczy, że będzie la 50% Ro - to nie jest dużo.
100% nie ma sensu według mnie, no chyba że ją potem znowu mineralizować.
Starczy jak zbije twardości o połowę. A jak będzie dodawać mniej to wyjdzie jej jeszcze szybciej - jak policzyłem wyżej 56L to nie jest moim zdaniem kłopot. Przy 75gpd.
Zrobi jak zechce, ale jak ma czekać 4h czy 7 to dla mnie nie ma to różnicy.
Nie rozumiem, po co się spieszyć ile zaoszczędzi? 1h? 2? Nic poza tym, a zabuli pewnie 2 razy więcej.
Gdyby były w tych samych cenach to jak najbardziej.
Nie nie myślę. Ale jestem zdania, że w miękkiej wodzie jest łatwiej zbić ph. Jaka twardość ostatecznie wybierze, to już Kwestia samej Klary.marthinez pisze:Chyba nie myślisz, że każdy musi przygotowywać wodę tak jak Ty.
O ile dobrze pamiętam to Ty sam miałeś prawie zerowe twardości w pierwszym akwa.
Wiele osób ma niskie, albo i zerowe i chyba coś w tym jest.
Wymień membranę jak masz starą, albo zrób sobie to tak jak ja.marthinez pisze:Dzieki za diagnozę. I co ja teraz pocznę :przestraszony: ;)
Dławik, między wodą zimną i gorącą. I podnieś temp, ale nie za wysoko - nie więcej niż 24*.
Mam wysokie ciśnienie jak na życie w bloku - 4 bary (dobrze mówię? Bary?)
A może jest tak jak z tetrami ex700.marthinez pisze:Trzeba stwierdzić, że Twoje RO jest jakieś nadzwyczajne, bo widząc ich kilka w życiu (sam posiadam drugi - drugą membranę) nigdy nie spotkałem się z wydajnością 20 litrów na godzinę przy membranie 75 gpd (tego nawet producent nie przewidział).
Stare partie są bez zarzutów, a nowe z chin z g....mi uszczelkami ciekną już po paru miesiącach.
- Klara
- Stały bywalec
- Kontakt:
:przestraszony:
Jako że jestem w pracy, to nie wgłębię się za mocno w temat, ale przyznaję, że już po pobieżnym przeczytaniu wątku jestem przerażona rozbieżnością opinii.
Nie wiem jakie mam GH. Wodę w kranie mam twardą, co nietrudno stwierdzić np. myjąc się, a test na KH tylko to potwierdził.
Czytałam w jednej książce, że rośliny takie jak cabomba, czy limnofila lubią wodę do 10st. n twardości. Ja te rośliny mam i chciałabym mieć nadal.
Jeżeli chodzi o obsadę rybną to nie zamierzam hodować paletek, ma to być akwarium z rybami towarzyskimi (kirysek panda, pielęgnicza ramireza, gurami mozaikowe, bocja wspaniała) i stadem neonek czerwonych.
Jeżeli RO jest absolutnie konieczny, to trzeba go będzie kiedyś kupić, ale nie jestem osobą, która kupuje wszystko, o czym się dowie.
Czy nie ma innych możliwości zmiękczenia wody? jakieś liście dębu, czy magnolii? - chociaż, tu sama sobie odpowiem - mam za duży zbiornik na półśrodki.
Jako że jestem w pracy, to nie wgłębię się za mocno w temat, ale przyznaję, że już po pobieżnym przeczytaniu wątku jestem przerażona rozbieżnością opinii.
Nie wiem jakie mam GH. Wodę w kranie mam twardą, co nietrudno stwierdzić np. myjąc się, a test na KH tylko to potwierdził.
Czytałam w jednej książce, że rośliny takie jak cabomba, czy limnofila lubią wodę do 10st. n twardości. Ja te rośliny mam i chciałabym mieć nadal.
Jeżeli chodzi o obsadę rybną to nie zamierzam hodować paletek, ma to być akwarium z rybami towarzyskimi (kirysek panda, pielęgnicza ramireza, gurami mozaikowe, bocja wspaniała) i stadem neonek czerwonych.
Jeżeli RO jest absolutnie konieczny, to trzeba go będzie kiedyś kupić, ale nie jestem osobą, która kupuje wszystko, o czym się dowie.
Czy nie ma innych możliwości zmiękczenia wody? jakieś liście dębu, czy magnolii? - chociaż, tu sama sobie odpowiem - mam za duży zbiornik na półśrodki.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Nazwisko: Olszewski
Patrząc na to co piszesz, RO wogóle nie jest Ci potrzebne. Ale test na KH i GH by się przydał...
P.S. o półśrodkach - nie zadziałają, w każdym razie nie trwale i nie w takim zbiorniku.
P.S. o półśrodkach - nie zadziałają, w każdym razie nie trwale i nie w takim zbiorniku.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Klara
- Stały bywalec
- Kontakt:
Parametry 10 dnia od zalania akwarium:
PH: 8
KH: 11 n
NO2: 0,1 mg/l
PH: 8
KH: 11 n
NO2: 0,1 mg/l
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Nazwisko: Olszewski
NO2 powinno jeszcze zmaleć. KH pewnie z czasem wzrośnie do 12, ale przy Twojej obsadzie bym się tym nie przejmował. Sprawdź również NO3 - bo pewnie w tym momencie będzie jeszcze wysokie.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Jak pisałem, nie każdy zrobi tak samo.Tofifi pisze:Aktualnie, mam 1:1.
BO to mi zapewnia optymalne parametry.
Ja nie robię podmian 50%.
A zwyczajnie 25-30%. z czego dolewam wodę w stosunku 1:1 kranex:RO
Ale po co?Tofifi pisze:Nie nie myślę. Ale jestem zdania, że w miękkiej wodzie jest łatwiej zbić ph.
Niskie pH, czy duzo co2 to nie jest rzecz niezbędna.
Miałem z chęci eksperymentu zaciągniętego od Slantera. Teraz mam twardą wodę i tez jest dobrze.Tofifi pisze:O ile dobrze pamiętam to Ty sam miałeś prawie zerowe twardości w pierwszym akwa.
Wiele osób ma niskie, albo i zerowe i chyba coś w tym jest.
Stosunkowo mało roślin wymaga bezwzględnie miękkiej wody, a nie ma takich, które wymagają kh zerowego.
Trzeba by pomyśleć o zmianie lektury. Te rośliny bez problemu rosną w o wiele twardszej wodzie.Klara pisze:Czytałam w jednej książce, że rośliny takie jak cabomba, czy limnofila lubią wodę do 10st. n twardości.
Klara, jak juz maol napisał, daruj sobie RO.
Zamiast bawić się w RO kup sobie lepiej zestaw co2. To się przydaje w każdym akwarium z roślinami, bez względu na światło, twardość, czy obsadę.
Byłby to z pewnością bardziej opłacalny wydatek.