Cześć. Kupuję jednak akwarium proste 112l (80x35x40). Będą tam dwie świetlówki 18w. Czy wystarczy dołożyć trzecią-24w?.
Wtedy będzie nawet ponad 0.5 w. na litr, ale czy to wystarczy, by spełnić wymóg "bardzo wysokie" (podawany przez roślinyakwariowe.pl), jeśli chodzi o naświetlanie roślin?. Jeśli nie, to ile muszę dokupić świetlówek do tych 2x18, by spełnić wymóg "bardzo wysokie", bądź chociażby "wysokie"?.
Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam.
Ile światła ?.
Moderator: ModTeam
Re: Ile światła ?.
wszystko, zależy tylko i wyłącznie, od rodzaju roślin
Potem, od sposobu nawożenia
Od sposobu podawania co2 itd
akwarium typu low, tech da się spokojnie prowadzić na 0,5W/l.
Potem, od sposobu nawożenia
Od sposobu podawania co2 itd
akwarium typu low, tech da się spokojnie prowadzić na 0,5W/l.
- Szymszon
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Rafa³
- Kontakt:
Nie będzie to typowo roślinne akwarium. Będą tam proste rośliny, nie wymagające co2, jednakże czasem pisze iż wymagania do światła są "bardzo duże". Będe je jednak nawoził kulkami gliniano torfowymi. Zastanawiam się czy w ogóle dokładać światła, bo jeden z użytkowników forum roślinyakwariowe, powiedział mi że do takiego zastosowania, wystarczą mi moje standardowe 2x18. Więc już nie wiem co robić. W sumie fajnie byłoby coś zaoszczędzić na obsadę.
całkiem możliwe, ale i tak bym dał 0,5W.
Czyli chcesz typowe LT, zatem spokojnie cabomby, roigatki, moczarki będą rosły
Czyli chcesz typowe LT, zatem spokojnie cabomby, roigatki, moczarki będą rosły
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Przy LT w 112l z oświetleniem 2x18W wszystko będzie dobrze i naprawdę nie trzeba ładować dodatkowego oświetlenia do wałkowanego (w sumie w niektórych przypadkach nie mam zielonego pojęcia dlaczego) 0,5W/l. Ja w ŻADNYM ze swoich akwariów nie mam takiego światła i wszystko jest dobrze. Oczywiście, przy takim świetle l.aromatica raczej nie pociągnie, ale jak już wspomniano - mało wymagające spokojnie dadzą sobie radę.
Do takiego LT rośliny jakie bym proponował to:
Nurzańce, L.sessiliflora, Microsoria, Zwartki, Hygrophila Polysperma, Strzałka, Mchy, Wątrobowce, Najas, Rogatek, Ludwigia Zielona (jak ja to nazywam), rapens, etc. Takich roślin naprawdę jest dość sporo i nie trzeba mieć "zbawiennego" 0,5W/L, aby mieć naprawdę ładne akwarium.
Do takiego LT rośliny jakie bym proponował to:
Nurzańce, L.sessiliflora, Microsoria, Zwartki, Hygrophila Polysperma, Strzałka, Mchy, Wątrobowce, Najas, Rogatek, Ludwigia Zielona (jak ja to nazywam), rapens, etc. Takich roślin naprawdę jest dość sporo i nie trzeba mieć "zbawiennego" 0,5W/L, aby mieć naprawdę ładne akwarium.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Po raz kolejny o mitologii wymaganego silnego oświetlenia: http://www.e-akwarystyka.pl/topics38/13281.htm