Co mam zrobic z węglem?
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Kontakt:
Co mam zrobic z węglem?
Mam założone nowe akwarium. W filtrze miałem węgiel i od samego początku się on tam znajduje. Ostatnio słyszałem że należy go wyciągnąć bo żle wpływa na wode. Prosiłbym o fachową pomoc co zrobic i czym go zastąpić.
- picia1992
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Piotrek
- Kontakt:
Re: Co mam zrobic z węglem?
pierwsze pytanie jaki masz filtr
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
fluwal 205
- picia1992
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 96
- Imię: Piotrek
- Kontakt:
daj podstawowe wkałdy które dostałeś razem z nim a jeśli ich nie masz to w sklepie możesz kupić
Hmm to ja sie dopytam wobec tego, bo faktycznie slyszalam juz rozne opinie na temat wegla i zwykle takie ze najkepiej go nie miec no i sie czuje z lekka zagubiona :roll: , no bo skoro moje akwarium przyszlo na wyposazeniu z filtrem weglowym i przez producenta zalecany jest filtr weglowy to dlaczego mialby byc on szkodliwy, zupelnie nie rozumiem, malo tego jest ten filtr wogole taki troszke rozbudowany bo sklada sie z trzech czesci filtujacych, mam w nim wklad weglowy, jakis wklad co ma mi odfiltrowac z wody azot, amoniak itp - to sie nazywa Zeolit, no i gabke. Wiec w sumie jak to jest bo w zasadzie sie pogubilam :-? . Bardzo prosze o oswiecenie.
A filtr sie nazywa TOPFIN 10 wkladem BIO3.
A filtr sie nazywa TOPFIN 10 wkladem BIO3.
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Wiec tak: wegiel stosuje sie po chorobach, po kuracji, leczeniu ryb.. W zadnym wypadku nie nalezy go stosowac w nowo zalozonych akwariach, poniewaz wchlania on wszystkie bakterie(nawet te pozyteczne). Wegiel wiec zostaw sobie na pozniej i uzyj go gdy zakonczysz leczyc rybki. Oczywiscie wegla nie uzywamy 2 razy tylko wyrzucamy po 24-48 godzinach.
Pozdrawiam:)
Pozdrawiam:)
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.
Dziekuje, zamienie wiec.
- darek
- Stały bywalec
- Kontakt:
jakie zadanie ma wegiel w filtrze?D4ni3l pisze:Wiec tak: wegiel stosuje sie po chorobach, po kuracji, leczeniu ryb.. W zadnym wypadku nie nalezy go stosowac w nowo zalozonych akwariach
usuniecie z wody wszelkich substancji chemicznych.
A to znaczy , nie tylko resztek medykamentow . I wlasnie w nowo zalozonym zbiorniku wskazane jest zastosowanie wegla w celu oczyszczenia wody z chemii.
sa akwarysci , ktorzy maja ciagle w swoim filtrze wegiel. Jedynie niewskazane jest filtrowanie weglem podczas uzycia lekarstw.
Co do trwalosci wegla , to traci on swoje wlasciwosci po ok 6ciu miesiacach , a nie po 48 godzinach.
otwarty na porady innych, chetnie podziele sie wlasnym doswiadczeniem
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
Po 48 godzinach nalezy wyrzucic, po zakonczonej kuracji. Naucz sie czytac.
Ja zostaje przy swoim zdaniu, ze nie nalezy uzywac wegla w nowych akwariach, ani wogole.
Wlewa sie wode odstaną, nie trzeba jej filtrowac od razu przez wegiel.
Spojrzmy na to tak: zakladam nowe akwarium i przez 6 miesiecy od poczatku zalania mam miec w filtrze wegiel? BZDURA! Jak w ten sposob bakterie pozyteczne mi sie zalegna w filtrze?
Filtr je zniszczy. Zgadzam sie z taka teoria, ze do nowego akwarium wlewam wczesniej przefiltrowana kilka godzin wode prez wegiel, ale pozniej juz nie korzystam z niego, poniewaz uzyje np. ceramiki w ktorej zalegna sie bakterie dobre;)
Ja zostaje przy swoim zdaniu, ze nie nalezy uzywac wegla w nowych akwariach, ani wogole.
Wlewa sie wode odstaną, nie trzeba jej filtrowac od razu przez wegiel.
Spojrzmy na to tak: zakladam nowe akwarium i przez 6 miesiecy od poczatku zalania mam miec w filtrze wegiel? BZDURA! Jak w ten sposob bakterie pozyteczne mi sie zalegna w filtrze?
Filtr je zniszczy. Zgadzam sie z taka teoria, ze do nowego akwarium wlewam wczesniej przefiltrowana kilka godzin wode prez wegiel, ale pozniej juz nie korzystam z niego, poniewaz uzyje np. ceramiki w ktorej zalegna sie bakterie dobre;)
- darek
- Stały bywalec
- Kontakt:
umiem czytac, nie trzeba byc od razu arogancki, nie o to na forum chodzi.D4ni3l pisze:Po 48 godzinach nalezy wyrzucic, po zakonczonej kuracji. Naucz sie czytac
Sa trzy znane powody dla ktorych stosuje sie wegiel w akwarystyce:
1. po leczniu ryb lekarstwami zeby usunac resztki madykamentow.
2. przy zatruciach ryb ( poznac np. po bardzo szybkim oddychaniu).
3. w celu uzdatnienia wody ( np. usuniecie chloru i innych zwiazkow organicznych z kranowki ), a takze jako pomoc w zasiedleniu sie bakterii przy starcie akwarium.
wlasnie porowatosc wegla jest idealnym miejscem do zasiedlenia sie bakterii. Porowatosc wegla jest o wiele mniejsza niz np. ceramiki, ale przyciagane przez wegiel zwiazki organiczne sa idealnym pozywieniem dla bakterii, ktore te przerabiaja i dzieki nim zasiedlenie ich jest szybsze niz w ceramice.D4ni3l pisze:od poczatku zalania mam miec w filtrze wegiel? BZDURA! Jak w ten sposob bakterie pozyteczne mi sie zalegna w filtrze?
wegiel aktywowany nie zabija zadnych bakterii ani innych zwiazkow organicznych, on przyciaga tylko do siebie te zwiazki dzieki swojej porowatosci.
Jezeli chodzi o twoje 48 godzin ... to wegiel nie zuzywa sie ... on poprostu traci swoja wydajnosc poniewaz pory zapychaja sie powoli w czasie uzytkowania.
dlatego tez wegiel mozna uzywac kilkakrotnie. Trzeba przy tym jednak uwazac, zeby uzywac go w jednej temperaturze poniewaz w roznych temperaturach rozne zwiazki organiczne sa przyciagane i odpychane od wegla ... mozna niechcaco zatruc wode.
PS. W akwarystyce stosuje sie od dawna specjalne biologiczne filtry weglowe o wolnym przeplywie wody.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
no dobra to w takim razie co mam zakupić żeby zastąpić węgiel w filtrze? Czy ma to być granulat torfowy jak podaje instrukcja do Fluwala, czy może coś innego?
No i oczywiście nowy problem w akwarium :-( pojawiły mi się na roślinkach glony które mają wygląd niteczek na końcówkach blaszek liści. Liście zaatakowane zaczynają brązowieć i chorować, co je zniszczy? Jest na to jakiś sposób? Nie wiem czy któraś rybunia sobie z nimi radzi czy mam wyciąć zainfekowane liście.
No i oczywiście nowy problem w akwarium :-( pojawiły mi się na roślinkach glony które mają wygląd niteczek na końcówkach blaszek liści. Liście zaatakowane zaczynają brązowieć i chorować, co je zniszczy? Jest na to jakiś sposób? Nie wiem czy któraś rybunia sobie z nimi radzi czy mam wyciąć zainfekowane liście.
- darek
- Stały bywalec
- Kontakt:
o ile wiem, to fluval ma w skjladzie pionowe wklady z gabki ( dwie albo cztery gabki ) i do tego kilka szuflad. Szuflady mozesz uzupelnic ceramika (porowate rurki ceramiczne ) i jesli chcesz dodatkowo jakis drugi material do filtracji biologicznej , np. zoolit. W gorna szuflade polecalbym cienka warstwe waty filtracyjnej .
gabka, ceramika i wata to sa standartowe media do dobrej filtracji w akwarium.
Co do roslin to najlepiej napisz PW do Slantera , to bardzo dobry fachowiec w sprawach roslin.
gabka, ceramika i wata to sa standartowe media do dobrej filtracji w akwarium.
Co do roslin to najlepiej napisz PW do Slantera , to bardzo dobry fachowiec w sprawach roslin.
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Kontakt:
Ja jednak zostaje przy zdaniu, ze wegla 2 razy sie nie stosuje. Rozmawialem z chemikiem a jednoczesnie hodowca paletek, ktory zajmuje sie akwarystyka 40 lat, wiec zostaje przy swoim zdaniu. WEGLA NIE UZYWA SIE 2 RAZY. Pozdrawiam.